Annons

Terrorister döda – ska ha planerat dåd mot Sverige

En amerikansk soldat i Manbij i norra Syrien.
En amerikansk soldat i Manbij i norra Syrien. Foto: Hussein Malla / AP
Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

USA:s armé uppger att den dödat fyra IS-medlemmar i Syrien som ska ha planerat terroraktioner i bland annat Sverige, rapporterar TV4.

Uppgifterna kommer från ett pressmeddelande från USA:s militära centralkommando. Förutom Sverige pekas även Saudiarabien och USA ut som planerade mål för terroristerna. Några närmare detaljer om vari terrorplanerna bestod framgår inte.

Totalt nämns fem tillslag i april och juni mot IS i Syrien och sex dödade krigare, varav flera namnges i pressmeddelandet.

USA uppger att en av IS-medlemmarna dödades den 12 juni. Denne kopplas till en IS-cell som ska ha planerat att slå till mot Sverige.

Den 24 juni ska ytterligare två individer med koppling till dessa planer ha dödats. Två dagar senare dödades den fjärde IS-medlemmen i samma cell.

Säkerhetspolisen känner till pressmeddelandet, men vill inte kommentera det i detalj.

– Vi får hänvisa tillbaka till dem, säger Johanna Blomqvist vid Säkerhetspolisens presstjänst till TT.

TT: Känner ni till dessa IS-medlemmar som nämns?

– Vad vi känner till eller inte känner till är alltid svårt att berätta om för då skulle vi röja hur vi jobbar och det kan störa vårt operativa arbete.

TT: Det står att de planerade en attack i bland annat Sverige. Vad kan Säpo säga om det?

– Gällande de här enskilda uppgifterna hänvisar vi tillbaka till dem som lämnat dem. Vad vi generellt kan säga är att terrorhotnivån är oförändrad, den ligger kvar på en trea på en femgradig skala. Vi ser ingenting som tyder på att den kommer att ändras, säger Johanna Blomqvist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons