Annons

Dödlig restprodukt från kalla kriget – för 15 000 kr

Hur kunde ett tjeckiskt militärt vapen från 70-talet säljas som ”leksak” och hamna hos en ung kille i Biskopsgården? SvD:s Thomas Molén illustrerar ett vapens historia.

Under strecket

Illustrationer: Thomas Molén

Bild 1 av 8
Bild 2 av 8
Bild 3 av 8
Bild 4 av 8
Bild 5 av 8
Bild 6 av 8
Bild 7 av 8
Bild 8 av 8

Illustrationer: Thomas Molén

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Illustrationer: Thomas Molén
Illustrationer: Thomas Molén

Bakom järnridån

1975 tillverkas en så kallad Skorpion vz 61 i den stora vapenfabriken i Uherský Brod i dåvarande Tjeckoslovakien. Den är en av runt 200 000 stycken. ”Skorpionen” ska senare hamna i händerna på kriminella i Göteborg.

I ett Europa rustat för krig

Den hopfällbara kulsprutepistolen har beställts av tjeckoslovakiska inrikesministeriet för att användas av specialpolis och säkerhetspersonal. Tjeckoslovakiska armén utrustar senare fordonsförare, fallskärmsjägare och stridsvagnsbefäl med det kompakta vapnet.

Annons
Annons
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

En ny tid

Efter det kalla kriget skickas Skorpionen till arméns överskottslager där den förvaras i lådor tillsammans med tusentals andra vapen. Senare säljs lagren till privata vapenhandlare.

Slovakien blir ett EU-land

Att sälja funktionsdugliga helautomatiska vapen är omständligt och kräver tillstånd. För att utöka marknaden svetsas Skorpionens pipa igen och kan nu säljas till samlare och filminspelningar. Den säljs som en ”leksak” i en slovakisk vapenbutik där tre svenska vapensmugglare köper den.

Smuggling till Sverige

Skorpionen körs till Skåne i en vanlig BMV-kombi. Väl hemma i Sverige byter smugglarnas vapensmed ut dess pipa. Skorpionen är nu ett skarpt vapen igen.

Annons
Annons
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

Skorpionen säljs svart

Priset på gatan för en insmugglad och aktiverad Skorpion beräknas till runt 15 000 svenska kronor.

Tonåringar beväpnar sig

De tre smugglarnas vapen har hittills hittats hos kriminella på ett 40-tal platser i Sverige.

Används vid massaker

Den 18 mars 2015, 40 år efter att den tillverkats, fångas Skorpionen av en övervakningskamera i Biskopsgården i Göteborg under en massaker på en sportbar vid Vårväderstorget där två människor dör och åtta skadas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons