Dödlig restprodukt från kalla kriget – för 15 000 kr
Hur kunde ett tjeckiskt militärt vapen från 70-talet säljas som ”leksak” och hamna hos en ung kille i Biskopsgården? SvD:s Thomas Molén illustrerar ett vapens historia.
Bakom järnridån
1975 tillverkas en så kallad Skorpion vz 61 i den stora vapenfabriken i Uherský Brod i dåvarande Tjeckoslovakien. Den är en av runt 200 000 stycken. ”Skorpionen” ska senare hamna i händerna på kriminella i Göteborg.
I ett Europa rustat för krig
Den hopfällbara kulsprutepistolen har beställts av tjeckoslovakiska inrikesministeriet för att användas av specialpolis och säkerhetspersonal. Tjeckoslovakiska armén utrustar senare fordonsförare, fallskärmsjägare och stridsvagnsbefäl med det kompakta vapnet.
En ny tid
Efter det kalla kriget skickas Skorpionen till arméns överskottslager där den förvaras i lådor tillsammans med tusentals andra vapen. Senare säljs lagren till privata vapenhandlare.
Slovakien blir ett EU-land
Att sälja funktionsdugliga helautomatiska vapen är omständligt och kräver tillstånd. För att utöka marknaden svetsas Skorpionens pipa igen och kan nu säljas till samlare och filminspelningar. Den säljs som en ”leksak” i en slovakisk vapenbutik där tre svenska vapensmugglare köper den.
Smuggling till Sverige
Skorpionen körs till Skåne i en vanlig BMV-kombi. Väl hemma i Sverige byter smugglarnas vapensmed ut dess pipa. Skorpionen är nu ett skarpt vapen igen.
Skorpionen säljs svart
Priset på gatan för en insmugglad och aktiverad Skorpion beräknas till runt 15 000 svenska kronor.
Tonåringar beväpnar sig
De tre smugglarnas vapen har hittills hittats hos kriminella på ett 40-tal platser i Sverige.
Används vid massaker
Den 18 mars 2015, 40 år efter att den tillverkats, fångas Skorpionen av en övervakningskamera i Biskopsgården i Göteborg under en massaker på en sportbar vid Vårväderstorget där två människor dör och åtta skadas.