Crystal French och Krystle Sweat.
Crystal French och Krystle Sweat. Foto: David Goldman/AP

Dödsbringande trend – kvinnor hårt drabbade

En explosionsartad ökning av missbruk i USA skördar tiotusentals liv och kvinnor drabbas ofta särskilt hårt. Antalet kvinnliga fångar ökar snabbt på flera håll – som i fattiga landsbygdslänet Campbell County i Tennessee.

SvD
Publicerad

Krystle Sweat pratar med sin son Robby, 10, via video – hon har inte träffat honom sedan juldagen 2015. Hon har åkt in och ut i lokala fängelser i flera år och dras med ett långvarigt narkotikamissbruk. Krystle Sweat är ett konkret exempel på den dödsbringande trenden med opioidberoende som spritt sig över hela USA och som ofta drabbar kvinnor extra hårt.

– Hej mamma, säger Robby och berättar hur han lärt sig att cykla utan att hålla i styret, något han vill visa henne.

Men mor och son kommer inte att se varandra på länge än.

– Jag är snart 33 år. Jag vill inte fortsätta leva det här livet. Jag vill vara någon som min familj kan lita på, säger Krystle Sweat till nyhetsbyrån AP:s reporter.

1/2

Krystle Sweat.

Foto: David Goldman/AP
2/2

Linda Green och Mary Sammons.

Foto: David Goldman/AP

Marry Sammons, 41, till höger, hjälper Linda Green, 51, att få en filt över sig i cellen i det lokala fängelset i Campbell County i Jacksboro, Tennessee, där de båda sitter inlåsta.

USA:s population av kvinnliga anstaltsfångar i lokala fängelser har ökat kraftigt under flera år. 1980 fanns 13 258 kvinnliga fångar – 2016 var de 102 300, enligt AP. Antalet kvinnliga fångar i det riktiga fängelsesystemet har ökat på likande sätt. En stor del av anledningen är det drogberoende som slår sönder familjer i alla samhällsklasser och i alla delstater – men den största ökningen har skett i små ”counties”, län, på landsbygden, enligt AP som hänvisar till statistik från myndigheten Bureau of Justice Statistics.

Jag såg alltid framför mig att mina barn skulle få begrava mig, inte att jag skulle begrava dem.

Ett sådant exempel är just Campbell County i Tennessee. Där, och på många andra ställen, saknas stöd och avvänjningsprogram. När fångarna släpps ut hamnar de ofta i samma umgängeskrets som de umgicks i tidigare – där många är beroende av narkotika. Fler än en av fem invånare i Campbell County lever under fattigdomsgränsen.

Annons
Blanche Ball och Mary Sammons.
Blanche Ball och Mary Sammons. Foto: David Goldman/AP

Mary Sammons, 41, närmast kameran, tröstas av sin cellkompis Blanche Bell, 30. Sammons har strax innan fått veta att hennes 20-åriga son mördats i granndelstaten Kentucky.

– Jag såg alltid framför mig att mina barn skulle få begrava mig, inte att jag skulle begrava dem, säger Mary Sammons.

Det lokala county-fängelset där de sitter lider brist på faciliteter. En timme om dagen tillåts de lämna cellen. Bland annat kan de besöka ett träningsrum – men där saknas träningsredskap. Fångarna skapar motion bland annat genom att rulla ihop toapapper till en boll och använda plastsandaler som tennisracket.

Många av dem som gripits och dömts för drogrelaterade brott fruktar att de snart är tillbaka efter att de släppts ut. En inlåst mamma, Sarai Keelean, säger att narkotikan fick henne att känna sig som ”en supermamma”. Hon har inte sett sina barn på fem år.

Annons

Både hennes syster och mor dras med olika beroenden. Moderns beroende av suboxone, ett läkemedel som används för avvänjning, är typiskt för tiotusentals andra amerikaners beroenden: hon fick läkemedlet sedan hon blivit beroende av de värktabletter hon fick för en smärtsam sjukdom, i hennes fall ledinflammation. Men då var det för sent – hon var fast i beroende.

Linda Green.
Linda Green. Foto: David Goldman/AP

Linda Green, 51, har just hamnat i fängelset i Jacksboro sedan hon gripits narkotikapåverkad av polisen. Hon har även brutit mot reglerna för en tidigare villkorlig frigivning.

Linda Green delar sin historia med många andra av fångarna i Jacksboro, inklusive Krystle Sweat: de har kämpat med drogberoenden under större delen av sina liv. Och viljan att bli fri beroendet verkar ofta ha varit halvhjärtat i bästa fall.

Annons

Krystle Sweats föräldrar har uppfostrat hennes son sedan han var tre år. När hon bodde hemma hos föräldrarna stal hon verktyg, en dator och en kamera som hon pantsatte för att köpa narkotika. Föräldrarna har betalat hennes hyra och köpt henne bilar.

Krystle Sweat.
Krystle Sweat. Foto: David Goldman/AP

Krystle Sweat har lagt sig i sin cell för att sova.

– När hon bodde hemma var det rena helvetet, säger hennes far, Eddy, till AP.

– När hon hamnade i fängelset kände jag mig faktiskt lättad. Jag visste att jag inte skulle väckas klockan 1 av ett telefonsamtal om att hon dött i en överdos, för jag vet att det var vad som väntade, berättar han.

Dottern lade in sig för drogavvänjning vid ett tillfälle, men hoppade av.

– Jag var inte villig att överlämna mig totalt till allt de hade att säga och göra allt de ville att jag skulle göra, säger Krystle Sweat.

Annons
Foto: David Goldman/AP

Timmar framför tv:n, improviserade tennismatcher med pappersboll och ändlösa kortspel är till stor del vad kvinnorna i Campbell County Jail har att sysselsätta sig med. Vistelsen i det lokala fängelset hjälper inte direkt till att förbereda dem för ett nyktert liv på utsidan.

Om de inte kommer ut härifrån med någon sorts kunskap så går de direkt tillbaka till det enda de vet.

– Jag tänker på droger hela tiden. Jag kallar det att få återfall. Jag får återfall varje dag, säger en fånge, Blanche Bell.

Som tonåring lärde hon sig att koka ”meth”, metamfetamin, i källaren. Släktingar och vänner under hennes uppväxt använde regelbundet narkotika.

Nyligen fick hon sällskap i fängelset av en person hon kände sedan länge – barnvakten från hennes egen barndom.

Annons

– Jag trodde bara vi hade roligt, reflekterar Bell om sin uppväxt.

Samantha Marlow.
Samantha Marlow. Foto: David Goldman/AP

Samantha Marlow borstar tänderna framför en spegel i metall i fängelset. Problem med tänderna, liksom hepatit och olika infektioner, är vanliga bland fångarna. Bara i Campell County nära dubblades vårdkostnaderna för fångarna i det lokala fängelset till 1 miljon dollar mellan 2015 och 2017.

Delstaten Tennessee noterade över 1 600 dödsfall av överdoser under 2016, ett mörkt rekord i delstaten, enligt AP:s granskning. Delstaten satsar över 14 miljoner dollar för att bekämpa drogkatastrofen, mestadels för olika sorters behandling åt beroende, utöver federala pengar på nästan lika mycket.

Kasta en sten, träffa vilket hus som helst – och det finns droger där.

Annons

Ett sätt att försöka bli kvitt beroendet är att anmäla sig till en så kallad drogdomstol, ”drug court”. Programmet inkluderar övervakning av patienten i upp till två år. Runt 70 procent av dem som underkastar sig den strikta behandlingen avslutar programmet, som generellt genomförs någon annanstans än i närheten av personernas hem för att minska risken för återfall.

Det finns även särskilda program för kvinnor. Men risken är ändå stor för återfall om personerna återvänder hem efter att programmen avslutats, säger Monica Poston, själv tidigare heroinmissbrukare som arbetar i ett ”drog court”-program.

– Vi kan inte lotsa dem igenom rehabiliteringen, klappa dem på axeln, hjälpa dem få körkortet tillbaka, se dem skaffa ett jobb och sedan be dem leva på minimilön hela resten av livet. Du skapar en förutsättning för dem att misslyckas, säger Poston.

Foto: David Goldman/AP
Annons

En fängelsevakt undersöker en cell i det lokala fängelset i Campbell County, Tennessee. Mellan 85 och 90 procent av de kvinnliga fångarna här är missbrukare.

Samtidigt utsätts de ofta för extra press i samhället, jämfört med män, eftersom det även förväntas av dem att de ska hålla samman en familj och stå för barnens uppfostran.

Många av fångarna här säger till AP:s reporter att fängelset borde förbereda dem för ett liv utanför fängelsemurarna, kanske genom att låta dem ingå i en grupp typ Anonyma Missbrukare, samtalsbehandling eller annan stödverksamhet. De skulle också vilja arbeta och träffa personer som inte är missbrukare, säger de.

En av fängelsecheferna, Mallory Campbell, håller med. Efter ett års förberedelser erbjuder fängelset numera ett studieprogram där kvinnorna kan läsa ifatt high school. Hon skulle även vilja erbjuda kurser på collegenivå.

– Om de inte kommer ut härifrån med någon sorts kunskap så går de direkt tillbaka till det enda de vet, säger hon.

Jessica Morgan.
Jessica Morgan. Foto: David Goldman/AP

Jessica Morgan har just gripits för narkotikainnehav och tänder av från amfetamin. För runt tio år sedan var det sällan fler än tio kvinnliga fångar i Campbell County Jail – nu ligger antalet normalt på ett 60-tal.

Narkotikan är överallt i det generellt fattiga samhället.

– Kasta en sten, träffa vilket hus som helst – och det finns droger där, säger Keelean, 35, en av fångarna. Hon säger till AP att hon inte hade några stora problem med missbruk innan hon flyttade tillbaka hem dit för några år sedan.

– Jag sögs in i en virvel av destruktivitet och missbruk, konstaterar hon.

Krystle Sweat.

Foto: David Goldman/APBild 1 av 9

Linda Green och Mary Sammons.

Foto: David Goldman/APBild 2 av 9

Blanche Ball och Mary Sammons.

Foto: David Goldman/APBild 3 av 9

Linda Green.

Foto: David Goldman/APBild 4 av 9

Krystle Sweat.

Foto: David Goldman/APBild 5 av 9
Foto: David Goldman/APBild 6 av 9

Samantha Marlow.

Foto: David Goldman/APBild 7 av 9
Foto: David Goldman/APBild 8 av 9

Jessica Morgan.

Foto: David Goldman/APBild 9 av 9