Efter reklamen visas:
Test

I ambulansen ser de – är något annat än magsjuka

Polis och rättsläkare avskrev hans död som naturlig. Men 64-årige Stefans sjukdomsförlopp är fortfarande ett mysterium för experter. Går det att lita på myndigheternas slutsatser?

Uppdaterad
Publicerad

En ambulans kör snabbt genom centrala Skövde. Klockan är halv tre på natten och det är tomt på gatorna på väg mot akuten på Skaraborgs sjukhus.

Det är måndag den 27 augusti 2018 och i ambulansen vårdas 64-årige Stefan. Ambulanspersonalen känner igen honom. Han har gjort avtryck i stan efter sina år som fotbollstalang i Skövde AIK.

Stefan har svårt att andas och flåsar häftigt, 60 andetag per minut. Han är illamående, men vid medvetande och utan feber med ett bra blodtryck.

Stefan klagar på magsmärtor, kraftig huvudvärk, har domningar i tungan, är svag i benen och har kräkts i timmar.

Mellan flämtningarna får Stefan fram att han misstänker att han blivit magsjuk, eftersom symtomen börjat efter lunch. Men ambulanspersonalen vet att hans värden vittnar om något betydligt allvarligare.

Efter reklamen visas:
Stefan – 1-1

Omkring 12 timmar tidigare är det sexårskalas i en huslänga i västra delen av Skövde. Husen ligger nedanför stadens stolthet, det 304 meter höga berget Billingen med dess natur- och fritidsområden. Utanför fönstren ett ihållande regn.

Stefans barnbarn fyller år och det firas hemma hos dottern Linas familj. Hon är ett av Stefans tre vuxna barn.

Under veckan har hon och pappan småpratat på hennes kontor. Båda arbetar på sjukhuset i Skövde, men på olika avdelningar. Bland arbetskamraterna är Stefan känd som den som ofta köper vetekransar till fredagsfikat och frågar om någon vill ha hjälp med att byta till vinterdäck. Det är svårare att få honom att ta emot någon hjälp själv.

Stefan har sett fram emot barnkalaset och Lina har gett tips på presenter från önskelistan. Fartygskatastrofer är temat för firandet och födelsedagsbarnets stora intresse för förlista fartyg roar Stefan.

Annons
Tavlan Stefan gav i present.
Tavlan Stefan gav i present. Foto: Yvonne Åsell

Vid 14-tiden på söndagen kliver han in genom dörren, lite blöt och lätt rufsig i håret. Finklädd i vit linneskjorta med uppkavlade ärmar och svarta kostymbyxor med ett smalt bälte.

Någon tar upp en mobiltelefon och börjar filma födelsedagsbarnet när han sliter i presentpapper, gästerna står runt omkring honom i en halvmåne. Videon visar hur Stefan går förbi barnbarnet, kliar honom lätt i nacken, och sätter sig i en soffgrupp. Men han reser sig hastigt och försvinner in på toaletten.

När han kommer ut noterar en av gästerna att han har svettpärlor i pannan och luktar fränt ur munnen. Det är en märklig lukt som är svår att placera.

Stefan skyndar mot hallen, förbi tavlan som han nyss gett bort i present: Titanic på väg att slukas upp av Nordatlantens svarta hav.

Annons

Han hinner vara på kalaset i tio minuter, enligt gästerna. Döttrarna Lina och Kajsa har varit upptagna med att ställa fram fikat i köket. De ser genom fönstret hur Stefan tar fart mot bilen i regnet. Han vänder sig om och höjer handen mot dem i en snabb vinkning.

Han har 25 timmar kvar att leva.

På akutmottagningen vid den slitna betongjätten som är Skaraborgs sjukhus i Skövde tar läkarna emot Stefan. De gör en rad kontroller, bland annat en snabb röntgen som inte visar någon hjärnblödning.

Men snart upptäcker läkarna något oväntat. Stefan har extrema och livshotande värden.

Akutmottagningen, Skaraborgs sjukhus i Skövde.
Akutmottagningen, Skaraborgs sjukhus i Skövde. Foto: Yvonne Åsell

Han är kraftigt försurad, pH-värdet är nere på 6,89. Hans mjölksyrenivå, så kallat laktatvärde, är långt över normalt. Motionärer som kollapsar på ett löpband kan komma upp i ett laktatvärde omkring 8, kanske 10. Kroppens celler är då under mycket stor påfrestning och mjölksyra bildas.

Annons

64-årige Stefan har ett laktatvärde på 16. Det är så högt att läkarna behöver kontrollera att provsvaren visar rätt. Stefan hyperventilerar och är svårt plågad.

Nej nej, varför kommer ni?

Stefans döttrar Lina och Kajsa väcks av ett telefonsamtal i natten. De bor bara ett par hus ifrån varandra, så de packar ihop sina saker och tar med sig barnen.

Bilresan i mörkret till sjukhuset tar bara sex minuter. När de kommer fram frågar läkarna om Stefan kan ha fått i sig något konstigt. Har han ätit något märkligt? Har han varit ute och plockat svamp?

Efter reklamen visas:
Stefan – 1-2

Inne i rummet på intensivvårdsavdelningen vrider Stefan på sig och försöker hitta en position som kan underlätta andningen. Han verkar besvärad över att barnen har ringts dit mitt i natten.

– Nej nej, varför kommer ni?

Samtidigt söker läkarna råd utifrån och ringer upp jourhavande överläkare vid Giftinformationscentralen i Stockholm. Där arbetar Sveriges främsta experter på akuta förgiftningar.

Överläkare Jonas Höjer har bakjouren och väcks ur sin sömn. Han är en av landets mest rutinerade inom området klinisk toxikologi.

Annons

En läkare på en sparkcykel åker förbi och ger tummen upp: ”Nu vänder det!”

Han ställer flera kontrollfrågor till läkarna i Skövde. Det plötsliga insjuknandet och den kraftiga försurningen i kroppen får Jonas Höjer att misstänka att Stefan är förgiftad. Allt pekar mot det, menar han, särskilt med tanke på att Stefan är vaken och har ett bra blodtryck.

Han råder läkarna att i första hand ta prover för att utesluta förgiftning med etylenglykol – kylarvätska. Han föreslår också tester av metanol och paracetamol. Läkarna hittar dock inga spår av sådana gifter och preparat.

Stefan får sju liter vätska intravenöst under behandlingen. Han kissar ut över 3,5 liter. Två i sammanhanget viktiga siffror.
Stefan får sju liter vätska intravenöst under behandlingen. Han kissar ut över 3,5 liter. Två i sammanhanget viktiga siffror. Foto: Yvonne Åsell

När Stefans hjärta undersöks med ultraljud av en överläkare i kardiologi upptäcks att muskeln pumpar sämre än vad den borde och att framväggen är förtunnad. Läkarna tror därför att Stefan tidigare haft en så kallad tyst hjärtinfarkt, men skadorna bedöms som gamla.

Annons

Överläkaren ser att hjärtat är belastat, men misstänker ingen blodpropp. En erfaren läkare på sjukhuset gör bedömningen att det inte finns några skäl till att göra en akut kranskärlsundersökning.

Kardiologen sammanfattar i journalen att han tror att insjuknandet inte primärt handlar om hjärtat. Stefan själv förnekar bröstsmärta.

När proverna som överläkare Jonas Höjer föreslagit inte visar något följer läkarna i stället infektionsspåret. En sepsis, en allvarlig infektion som kan vara livshotande, blir huvudteorin. Men Stefans sänka är låg, runt 14, och inte över hundra som vid en större infektion. Han har heller ingen feber. Han behandlas brett med antibiotika.

Väntan är lång i det lilla rummet för anhöriga på intensiven. En läkare på en sparkcykel åker förbi Lina och Kajsa i korridoren. Han tycker att Stefan börjar se lite bättre ut, och ger tummen upp.

– Nu vänder det!

Foto: Yvonne Åsell
Annons

Stefan får stora mängder vätska intravenöst som en del av behandlingen. Under tolv intensiva timmar rör det sig om hela sju liter, och han kissar ut över 3,5 liter. Detta kommer senare att få en stor betydelse när det gäller hur myndigheterna hanterar ärendet.

På morgonen sövs Stefan och intuberas för att underlätta andningen. Han syresätter sig för dåligt. Vätska i lungorna – lungödem – noteras i journalen.

Kort därefter kollapsar Stefan. Blodtrycket rasar och hjärtat stannar.

I fyra minuter pågår intensiv hjärt- och lungräddning. Doser av adrenalin pumpas in i hans kropp. Och Stefan kommer tillbaka.

Barnen går in till honom i omgångar när han fortfarande är sövd. Läkarna uppmanar dem att prata med honom. Sonen, som bor i en annan stad och inte hann träffa Stefan medan han var vaken, ber honom att hålla ut.

Intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Skövde.
Intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Skövde. Foto: Yvonne Åsell
Annons

Läkarna ger lugnande besked. Stefan är relativt stabil. Men de säger också att det finns ”ovanliga teorier” som de inte vill gå in på nu. Det tycker att barnen ska åka hem en stund. Efter lunchtid lämnar syskonen sjukhuset för att peta i sig lite mat och hämta barn på fritids. Men så ringer telefonen igen.

Syskonen rusar mot bilen. Snart är de tillbaka på sjukhuset igen. Personalen har flyttat på de andra patienterna i Stefans rum. Läkare och sjuksköterskor står uppradade. Stämningen är förvirrad. Lina möter en läkares blick.

Hon går fram till sängen, tar Stefans hand och trycker den mot sin panna. Den är kall.

I journalerna står det att läkarna upptäckte att Stefan var blå från fötterna till midjan klockan 15.25 på måndagen. Han dör tolv timmar efter att ambulansen kom till sjukhuset, i sviterna efter vad han själv trott var magsjuka.

En läkare skriver att Stefan avlider ”oförklarligt” och att han bör obduceras:

”De anhöriga är underrättade och jag försöker svara på frågor så gott jag kan, fast jag absolut inte är säker på varför patienten i slutändan dog.”

Annons

Kan du förstå att han bara dog? Utan att någon kunde knäcka det?

Några saker känner sig de tre erfarna läkarna med insyn i händelseförloppet på sjukhuset i Skövde säkra på, vilket de senare uttrycker i ett skriftligt yttrande: Hjärtinfarkten var inte det utlösande tillståndet. De hävdar att den kraftiga försurningen inte kan bero på hjärtat i Stefans fall, eftersom han inte befann sig i cirkulatorisk chock – då blodtrycket rasar. Han hade de kritiska värdena redan när han anlände till sjukhuset och var vaken och vid medvetande.

Inga bakterier finns i odlingarna. Inga spår av den typen av läkemedel och preparat som är vanligast vid självmordsförsök finns heller i Stefans kropp.

Vid ett senare tillfälle uttrycker en av läkarna sin frustration för ambulanspersonalen:

– Kan du förstå att han bara dog? Utan att någon kunde knäcka det?

Efter reklamen visas:
Stefan – 1-3

I efterhand är det ett ögonblick från sjukhuset som Lina kommer att minnas extra tydligt.

Det är tidig morgon. Lina rullar sin barnvagn med tvååringen fram och tillbaka i korridoren utanför intensivmottagningen.

Annons

Hon försöker få dottern att sova och möter sin svåger, som också skjuter en barnvagn framför sig. Det är tomt på personal.

Lina tänker på vad läkarna sagt och vad som kan ligga bakom att Stefan plötsligt blivit så dålig.

– Jag måste bara säga det här högt. Tror du att någon kan ha gett honom någonting?

Dagen efter ringer telefonen på polisstationen i Skövde. Uppringaren vill vara anonym och berättar att en man hastigt avlidit på Skaraborgs sjukhus under oklara omständigheter.

Anmälaren säger att det finns två personer som varit med den avlidne mannen vid tiden då han insjuknat och som ska ha betett sig märkligt.

Polisen som tagit emot samtalet registrerar en anmälan på sin dator. Skriver dit dagens datum, 28 augusti 2018. Under rubriken om misstänkt brott knappar han in:

”Mord genom att okänd gärningsman förgiftat eller på annat sätt bragt den avlidne om livet.”

Snart inleds en förundersökning om misstänkt mord.

En porslinsfigur som Stefans mamma målat, med Stefans tröjnummer.
En porslinsfigur som Stefans mamma målat, med Stefans tröjnummer. Foto: Yvonne Åsell

Tavlan Stefan gav i present.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 6

Akutmottagningen, Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Foto: Yvonne Åsell Bild 2 av 6

Stefan får sju liter vätska intravenöst under behandlingen. Han kissar ut över 3,5 liter. Två i sammanhanget viktiga siffror.

Foto: Yvonne Åsell Bild 3 av 6
Foto: Yvonne Åsell Bild 4 av 6

Intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Skövde.

Foto: Yvonne Åsell Bild 5 av 6

En porslinsfigur som Stefans mamma målat, med Stefans tröjnummer.

Foto: Yvonne Åsell Bild 6 av 6