Annons

Öppet homosexuell – och presidentkandidat

Mounir Baatour är partiledare för Liberala partiet och har många förslag om reformer i Tunisien.
Mounir Baatour är partiledare för Liberala partiet och har många förslag om reformer i Tunisien. Foto: Hassene Dridi/AP

Mounir Baatour är advokat och öppet homosexuell. Nu kandiderar han till presidentvalet i Tunisien.

– Jag har fått ta emot dödshot, berättar han för SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

48-årige Mounir Baatour har arbetat som människorättsadvokat i 24 år.

Foto: Hassene Dridi/APBild 1 av 1

48-årige Mounir Baatour har arbetat som människorättsadvokat i 24 år.

Foto: Hassene Dridi/APBild 1 av 1

Det är inte lätt att vara homosexuell i arabvärlden. Samkönat sex är förbjudet i så gott som alla arabländer, med undantag av Jordanien och Irak. I flera länder kan samkönat sex till och med bestraffas med döden. Så är fallet i Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Qatar, Jemen, Mauretanien, Sudan och Somalia.

Det har inte hindrat den öppet homosexuelle människorättsadvokaten Mounir Baatour från att ställa upp som kandidat i Tunisiens presidentval som äger rum i september.

– Jag är tunisisk medborgare. Det spelar ingen roll om jag är straight eller gay. Det som betyder något är mitt program och de idéer jag vill genomföra, säger han.

48-årige Mounir Baatour har arbetat som människorättsadvokat i 24 år.
48-årige Mounir Baatour har arbetat som människorättsadvokat i 24 år. Foto: Hassene Dridi/AP

Baatour fick snabbt ihop nästan dubbelt så många underskrifter som krävs för att kandidera. Däremot var han inte med bland de 26 kandidater som godkändes i den första preliminära uttagningen, av landets valkommission. Ett beslut som han överklagat.

Annons
Annons

– Beslutet är inte motiverat och jag väntar på resultatet av överklagandet för att förstå orsakerna till denna uteslutning.

Mounir Baatour är partiledare för Liberala partiet och har många förslag om reformer när det gäller ekonomi, sociala frågor, ekologi, hälsa, utbildning, individuella friheter och mänskliga rättigheter.

Jag har mottagit många hot som dessa tidigare. För att jag är homosexuell.

Det första han skulle jag göra som president är att utlysa en folkomröstning om konstitutionen för att ge mer makt åt presidenten att genomföra sin politik.

– I mina ögon är jag den bästa kandidaten för presidentjobbet, säger han.

Mest uppmärksammad har han trots allt ändå blivit för att han är arabvärldens förste öppet homosexuelle presidentkandidat. Det har bland annat medfört att han fått ta emot dödshot i sociala medier. Fast det är inget nytt, säger han.

– Jag har mottagit många hot som dessa tidigare. För att jag är homosexuell.

Han har inte polisanmält hoten. Polisen gör ändå ingenting, säger han.

– Situationen för hbtq-personer är väldigt dålig i Tunisien. Hot är vanligt och homosexuella fängslas. De är förföljda av staten och ibland även av sina familjer och från samhället i övrigt.

Förra året dömdes 127 personer till fängelse för homosexualitet. Mounir Baatour säger att det paradoxalt nog blev svårare att vara homosexuell efter den arabiska våren, som störtade diktaturen och införde demokrati.

– Det beror på att islamisterna kom till makten.

Mounir Baatour dömdes själv till tre månaders fängelse 2013.

Samkönat sex är förbjudet enligt artikel 230 i den tunisiska brottsbalken, men inte homosexualitet i sig. På senare tid har domstolarna dock börjat döma utifrån sms-meddelanden, chattkonversationer och bilder, vilket innebär att det snarare är sexuell orientering som straffas. Maxstraffet är tre års fängelse, men det utdöms sällan.

Mounir Baatour dömdes själv till tre månaders fängelse 2013. Det innebar i praktiken att han tvingades att komma ut offentligt. Efter det var han med och grundade organisationen Shams – ”Sol”– som arbetar för hbtq-rättigheter.

Förra året föreslogs en kommitté tillsatt av presidenten att artikel 230 – som förbjuder samkönat sex – ska avskaffas. Det ogillades av landets islamister och hann inte bli verklighet innan presidenten dog i juli i år.

– Alla organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter är emot den här lagen, men islamisterna vill behålla den för att de är homofobiska och konservativa.

Den 31 augusti fastställs den slutgiltiga listan över vilka som får ställa upp i presidentvalet den 15 september.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons