Annons

Dödsskjutningarna kan påverka höstbudgeten

Polisen utreder mordet på en kvinna i nordvästra Stockholm natten till onsdag.
Polisen utreder mordet på en kvinna i nordvästra Stockholm natten till onsdag. Foto: Marko Säävälä/TT

Liberalerna och Centerpartiet driver på för mer pengar till polis och rättsväsende i slutskedet av budgetförhandlingarna. Nu hoppas samarbetspartierna på Socialdemokraterna, enligt SvD:s källor.

Under strecket
Publicerad

Budgetförhandlingarna mellan de fyra samarbetspartierna ska snart vara klara. Den 18 september lämnas förslaget till riksdagen, men helheten är inte klar än. Med den senaste veckans skjutningar i Malmö och Vällingby, där två kvinnor har skjutits till döds, ökar trycket inte bara på polisen men också politiken.

Just nu springer förhandlare från Centern och Liberalerna in och ut ur möten med regeringen för att komma överens om hur mycket av reformutrymmet som ska gå till vilka budgetområden. Men förhandlingarna är inne i ett känsligt läge, alla inblandade som SvD når vill enbart uttala sig anonymt.

– Vi är inte i alla lägen där än att vi pratar om exakt hur pengarna ska fördelas, det är mer summorna som diskuteras, säger en källa.

Mycket är redan framförhandlat i Januariavtalet, men hur stora satsningarna blir på polis och rättsväsende är fortfarande öppet.

Miljöpartiet tycker inte att det är en viktig satsning.

– Vi har i varje förhandlingsrunda försökt höja anslagen till polis och rättsväsendet. Jag tolkar det som att Socialdemokraterna kan tänka sig att köpa en del av det, men att Miljöpartiet inte tycker att det är en viktig satsning, säger en annan uppgiftslämnare.

Annons
Annons

Regeringen höjde anslaget till polisen med 2 miljarder i sin förra budget, med ambitionen att öka antalet anställda. Men satsningen har gått trögare än väntat, bland annat på grund av bristen på utbildade poliser. Med M-KD-budgeten anslogs ännu mer pengar till samma myndighet. Centerpartiet vill, trots att polisen satt med ett överskott på en miljard kronor i slutet av förra året, nu se ännu större satsningar. Bland annat för att öka polisyrkets attraktivitet.

Det är för tidigt att säga om det har effekt på långsiktiga politiska beslut.

Liberalerna vill framför allt se tillskott till Kriminalvården, Tullverket och Domstolsverket, och det i miljardklassen.

– Det är bara att titta på äskanden de här myndigheterna har kommit in med för att kunna sköta sin verksamhet, säger en källa.

För att få råd med satsningarna tittar L på om man kan skära ner på kostnaderna för MP:s förslag om friår. Det är något som regeringen ställer sig oförstående till: det är över huvud taget inte uppe på förhandlingsbordet i nuläget, enligt en regeringskälla.

Men det upptrappade läget, med flera dödskjutningar på bara tre dagar, kan enligt C och L påverka förhandlingarna.

– Det är för tidigt att säga om det har effekt på långsiktiga politiska beslut, men det kan skjuta fram våra positioner, säger en källa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons