Efter reklamen visas:
Del II – Topp.mp4

Cayman, Jersey, Malta – hit leder miljarderna

Christer Gardell beräknas vara god för 15 miljarder. Pengarna är gömda i en snårskog av företag på Jersey och Malta, visar SvD:s granskning. Historien om Gardells örike börjar i ett skatteparadis i Västindien, med vajande palmer och kristallklart vatten.

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande varmt på Caymanöarna. 30 grader i skuggan. Men snart vänder det när orkansäsongen drar in senare i sommar.

Här, mitt i den karibiska övärlden, har en av Sveriges mäktigaste finansmän parkerat sin struktur av fonder. På 190 Elgin Avenue i Georgetown är Cevian Capital registrerat.

Fonderna förvaltar 130 miljarder kronor. Det gör Cevian Capital till Sveriges – och en av Europas – största aktivistfonder.

Det är på den här adressen på öns huvudort, innanför ett vitt kontorshus med vakter vid entrén, som fondernas formella ägande i en rad bolag tar sin början. Från Ericssons huvudkontor i Kista går en båge över halva jordklotet hit, där en av Cevians fonder äger miljontals aktier i Ericsson.

Det gör att det svenska kontoret vid Humlegården i Stockholm snarare är att betrakta som en slags front. Där finns det svenska aktiebolaget Cevian Capital AB, som Christer Gardell går till varje dag. Men följer man pengarna börjar allt just här – på 190 Elgin Avenue.

Cayman är ökänt när det gäller finansiell brottslighet.
Cayman är ökänt när det gäller finansiell brottslighet. Foto: Veronica Garbutt/REX

Fonden håller låg profil. Ingen mässingsskylt avslöjar deras närvaro på Caymanöarna. Cevian Capital har heller inga anställda och inget kontor på ön. I stället finns en skylt med företagsnamnet ”Intertrust” utanför det vita kontorshuset.

Chefsåklagare Jan Tibbling var nyligen på plats på ön, tillfälligt utlånad från svenska Ekobrottsmyndigheten. Uppdraget: att hjälpa polis– och åklagarmyndigheten att bekämpa ekonomisk brottslighet.

Annons

Hans arbetsplats låg bara ett stenkast från Elgin Avenue i Georgetown. Han såg byggnaden från sitt kontorsfönster, längre ner på gatan.

–  Intertrust är ganska stora på ön. Deras rykte? Ja, vad ska jag säga... De har väl både bra och mindre bra kunder, säger Jan Tibbling.

Intertrusts affärsidé är att hjälpa fonder som Cevian Capital att sköta den administration som behövs för att ha verksamheten placerad i det karibiska skatteparadiset.

Jan Tibbling är chefsåklagare och jobbade nyligen mot ekonomisk brottslighet på Caymanöarna.
Jan Tibbling är chefsåklagare och jobbade nyligen mot ekonomisk brottslighet på Caymanöarna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Men är då inte bolag av den här typen en slags eleganta ”målvakter”, vars syfte är att tillhandahålla en adress på ön?

Det är att ta i, tycker den svenska chefsåklagaren.

– Själva poängen med offshore är att det handlar om att registrera bolag, som saknar fysisk närvaro. Att tala om ”målvakt” betyder ju att man är medveten om att man deltar i något form av brott. Så är inte fallet här. Men sen finns det förstås firmor på ön som har lite väl stora skygglappar på sig, säger han.

Annons

Christer Gardell och hans parhäst samt medgrundare, Lars Förberg, talar sällan om Caymanöarna. Det är lätt att förstå varför. Ögruppen är inte något man skryter om. Den är känd, eller snarare ökänd, för sin finansindustri och är hem för över 100 000 företag.

På en direkt fråga svarar Christer Gardell att han inte har några planer på att flytta fonden. Han ser inga problem med bolag i offshoremiljö:

”Inte så länge alla lagar och regler efterlevs”, skriver han till SvD i ett mejlsvar men tillägger att man utvärderar situationen kontinuerligt.

Några planer i närtid på att flytta fonderna från Caymanöarna finns inte, enligt Gardell.
Några planer i närtid på att flytta fonderna från Caymanöarna finns inte, enligt Gardell. Foto: Carl Bredberg

För något år sedan granskades Caymanöarna av den internationella organisationen FATF (bildad av G7-gruppen i syfte att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism).

Annons

Ögruppen blev betygsatt på elva områden på skalan 1–4 där 1 är sämst och 4 bäst. Resultatet blev en kalldusch: Nio 1:or och två 2:or.

Därtill placerade EU ön på svarta listan i våras efter en kontroll av hur man hanterar penningtvätt och finansiell brottslighet.

– Det har funnits stora brister, ingen tvekan om det. Nu försöker polis och myndigheter verkligen förändra saker och ting. Ambitionerna är höga. Men det tar sin tid, säger Jan Tibbling.

Efter reklamen visas:
Jan Tibbling, Ekobrottsmyndigheten

 
Det är svårt att hitta information om Cevian Capital på den karibiska ön. Finansmyndigheten, Cayman Islands Monetary Authority (CIMA) listar visserligen namnen på Cevians olika fonder i sitt publika register. Men ingen adress, ingen kontaktperson och inget telefonnummer finns.

 

Efter reklamen visas:
Caymanöarna

De hemliga investerarna

Någon som inte förvånas över att Cevian Capital har sina fonder i det västindiska skatteparadiset är Torsten Fensby. Han är internationell skatteexpert med en bakgrund på bland annat OECD, Finansdepartementet och Skatteverket.

Enligt honom finns det en enkel förklaring till varför fonder dras till Caymanöarna.

Annons

– De slipper delar av det regelverk som de annars skulle underkastas i OECD-länder som Sverige. Reglerna finns till för att skydda fondens intressenter, och omfattar allt från nivån av risktagande till begränsningar av ersättning till de som administrerar fonderna, säger han till SvD.

Torsten Fensby, internationell skatteexpert med en bakgrund på bland annat OECD, Finans­departementet och Skatteverket.
Torsten Fensby, internationell skatteexpert med en bakgrund på bland annat OECD, Finans­departementet och Skatteverket. Foto: Janerik Henriksson/TT

Frånvaron av regler är, enligt Torsten Fensby, också fördelaktigt när det gäller nivån på avgifterna som fonder på Caymanöarna kan ta ut.

– I och med att de inte omfattas av ett stort regelverk har de helt andra friheter att kunna sätta valfri fondavgift.

Och så avsaknaden av skatt förstås. På ögruppen är skatten i princip noll. Ingen inkomst-, bolags- eller kapitalskatt.

Men Christer Gardell håller inte med. Han pekar på att Caymanöarna är standard i hedgefondsvärlden. Det är framför allt investerarna från Nordamerika som efterfrågar en placering där. Och de utgör närmare 80 procent av Cevianfonden.

Annons

”Cevian är registrerat hos amerikanska SEC och IRS (amerikanska finansinspektionen respektive skatteverket, reds anm) och följer alla tillämpliga lagar och regelverk, inklusive granskning av penningtvätt, på alla investerare och tar självfallet avstånd från oseriösa aktörer på Cayman och i övrigt,” skriver Christer Gardell i ett mejl och lägger till:

”Den amerikanska finansinspektionen är inte känd för att vara mindre noggrann än europeiska motsvarigheter.”

Jag tycker att det är fullständigt oacceptabelt.

Cevian Capitals kronjuvel på Caymanöarna är Masterfonden, själva huvudfonden. Här ligger mellan 90–95 procent av kapitalet och normalt cirka 10–20 investeringar. Utöver det finns också fyra mindre fonder plus tre tomma skal. Allt enligt dokument från amerikanska finansinspektionen SEC och uppgifter från Cevian Capital.

Totalt handlar det om cirka 400 investerare. Vilka de är är hemligt. Cevian vill inte uppge några namn. Det är ovanligt. Många av de svenska riskkapitalbolagen med liknande upplägg brukar berätta om en handfull investerare för att ge exempel på vilka som satsar pengar i deras fonder.

Annons

SvD har tagit del av dokument från databasen Pitch Book, ett företag som samlar marknadsdata från 2,5 miljoner företag världen över. En sökning på Cevian Capital resulterar i en lista med ett större urval av fondens investerare – både nuvarande och tidigare.

På listan återfinns bland annat Carnegie Corporation of New York, Florida State Board of Administration, Citigroup Pension Plan och Walt Disney Company Retirement Plan och New York State Common Retirement Fund.

SvD har sökt flera av dem. Ingen har svarat.

En rundringning till flertalet stora svenska institutioner som de statliga AP–fonderna, Skandia, AMF, Alecta och Folksam visar att ingen av dem i dag har investerat pengar i Cevian Capital.

Att placera fonder i skatteparadis är inte ovanligt i finansvärlden. Inte heller olagligt. Torsten Fensby är ändå kritisk till användandet av skatteparadis.

Upplägget är lagligt – är det inte då också rimligt?

– Jag tycker att det är fullständigt oacceptabelt. Men det har blivit det nya normala när Sverige har gett skatteparadisen fria händer att hjälpa investerare och ägare att kringgå hemländernas lagstiftning.

Annons

 

Efter reklamen visas:
Jersey

Den hemliga styrelsen

Jersey är den blåsiga lilla ön i engelska kanalen. Här, på det andra stoppet i Gardells örike, hittar man en central del i Cevian Capitals fondstruktur, på 4 Bond Street, St Helier, Jerseys huvudort.

Om fonderna är parkerade på Caymanöarna, är det på Jersey den operativa driften ligger. Det är härifrån fonderna styrs och investeringarna görs.

Jersey har förändrats de senaste tio åren. Finansindustrin är numera under strikt uppsyn och ryktet har förbättrats, öppenheten likaså. Men när det gäller det sistnämnda är det lite si och så hos Cevian Capital.

Saint Helier, Jersey.
Saint Helier, Jersey. Foto: Allard One/Shutterstock

Det är visserligen möjligt att kartlägga delar av Ceviansgruppen på Jersey via dokument från öns motsvarighet till Bolagsverket och amerikanska finansinspektionen SEC.

Annons

Men exakt hur stora belopp som strömmar från Cayman till Jersey, bland annat i form av avgifter för driften av fonderna, går inte att belägga. Det har Cevian Capital valt att hålla hemligt – liksom den grundläggande uppgiften om vem som är vd för bolaget som styr fonderna.

Christer Gardell hänvisar i ett tidigt skede frågor om Cayman och Jersey till fondens finanschef på kanalön. Finanschefen får rollen som talesperson men vill inte framträda med namn i tidningen. Han är också inledningsvis sparsam med information.

Följande dialog utspelade sig vid ett samtal med finanschefen på Jersey:

Vad heter vd:n för bolaget som styr Cevian Capitals fonder?

– Arbetet leds av en av styrelseledamöterna. Men vem det är kan jag inte säga.

Kan du berätta vem som är ordförande i styrelsen?

– Det kan jag tyvärr inte heller berätta.

Varför inte det?

– Nja, vi är inget publikt bolag och det finns alltid folk som har åsikter högt och brett om vad vi gör. Det är Christer Gardell som har en publik roll. I övrigt hänger vi inte ut våra anställda.

Cevian Capital har stort inflytande i svenskt näringsliv och har ofta åsikter om hur andra bolag agerar, det kan tyckas rimligt att ni redovisar grundläggande information som exempelvis just ordförande?

Annons

– Tyvärr, jag kan inte säga mer.

I en mejlväxling senare kompletteras informationen något. Finanschefen berättar nu att man har en roterande ordföranderoll som varvas mellan fem styrelseledamöter, som han också namnger.

Tyvärr har det funnits tråkiga element på Cayman.

När det gäller svartlistningen av Caymanöarna beklagar Cevian Capitals talesperson utveckling i Karibien.

– Tyvärr har det funnits tråkiga element på Cayman. Det tar vi självfallet avstånd från. Vår verksamhet är helt legitim, säger han.

Och så upprepar han ett argument som ofta hörs från svenska riskkapitalister när de ska försvara sina fonder på Jersey.

– Det gör det möjligt för våra investerare att i stor utsträckning bara betala skatt i sina hemländer och undvika dubbelbeskattning, säger talespersonen.

Det är bolaget på Jersey, på Bond Street, som tar alla investeringsbeslut, enligt Cevian. När Christer Gardell exempelvis i maj 2017 meddelade att fonden blivit storägare i Ericsson så var det styrelsen på Jersey, det så kallade General Partner-bolaget (GP:n), som klubbade det beslutet.

Annons

Samma sak gäller för den uppmärksammade försäljningen av Volvoaktierna till kinesiska Geely i december 2017 och intåget i Nordea i december 2018. Alla beslut har tagits av det här bolaget, som vanligtvis bara kallas för GP:n.

Christer Gardell tillbakavisar kritik från skatteexpert
Christer Gardell tillbakavisar kritik från skatteexpert Foto: Karin Nilsson

Men i styrelsen för GP:n sitter varken Christer Gardell eller Lars Förberg. I stället hittar man personer som är helt okända i Sverige.

Per Strömberg är inte förvånad. Han är professor i finansiell ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och har en nyckelroll i Sverige när det gäller forskning kring riskkapital och hedgefonder. Nu tar han en lunchpaus i sin forskning och tar emot i hemmet, nära Mariatorget på Södermalm.

– Styrelserna på Jersey brukar befolkas av äldre gentlemän från Londons finanskvarter. Även om de sitter på den formella makten, fattas de viktigaste besluten någon annanstans. Det sker i rådgivningsbolagen i bland annat Stockholm och Zürich, som alltid hyrs in av GP:n på Jersey. I rådgivningsbolagen sitter Christer Gardell och andra partners. De är alltså hjärnorna i verksamheten, säger Per Strömberg.

Annons

Det finns två skäl till upplägget, enligt Per Strömberg. Det handlar delvis om maktdelning. Investerarna i Cevians fonder behöver en försäkran om att alla beslut går rätt till. Styrelsen på Jersey blir en slags garant för det.

– Men en annan viktig orsak rör skatten. Med det här upplägget kommer den ersättning som grundare och partners får från Jersey att beskattas som inkomst av kapital i stället för lön. Det i sin tur innebär en betydligt lägre skattesats på deras vinstdelning, säger professor Per Strömberg.

Christer Gardell delar åsikten om att upplägget handlar om maktdelning men protesterar mot att det på något sätt skulle handla om att minimera skatt. Lösningen med en självständig styrelse på Jersey har ”ingen påverkan på min beskattning”, skriver Gardell till SvD, och fortsätter:

”Som de flesta företagare i Sverige beskattas jag för både inkomst av tjänst och av kapital.”

 

Efter reklamen visas:
Malta

De okända boksluten

Det dröjer två signaler innan en röst svarar:

”Cevian Capital Malta.”

SvD presenterar sig. Berättar att vi arbetar som ekonomijournalister och söker information om bolaget.

Annons

Det blir tyst på den raspiga telefonlinjen. Sedan hörs ett klick.

Den anställda på Cevian Capitals kontor på Malta vill uppenbarligen inte prata med svenska journalister. Den lilla ön i Medelhavet är det sista stoppet i kartläggningen av Cevian Capital. Och det är här – på The Hedge Business Center i Balluta Bay, i utkanten av huvudorten Valletta – som Christer Gardells verkliga pengamaskin tycks finnas.

Malta kan beskrivas som bankkontoret i Gardells fondstruktur.

Balluta Bay på Malta, där flera av Gardells privata bolag finns.
Balluta Bay på Malta, där flera av Gardells privata bolag finns. Foto: Vaflya/Shutterstock

Exakt hur stor förmögenhet Christer Gardell har är i princip omöjligt att uttala sig om, med utgångspunkt från officiella svenska dokument.

De synliga tillgångar som Cevian Capitals grundare har i Sverige ger inte mycket vägledning om den totala förmögenheten.

Annons

Man får i stället söka sig vidare till de aktiebolag som Christer Gardell faktiskt äger privat och dessa för oss till Jersey och sedan vidare till just Malta.

För tre år sedan kunde SVT berätta att Gardell hade 4,6 miljarder kronor placerade på Malta. Uppgiften kom från en årsredovisning daterad 2014. Avslöjandet var en del i den så kallade Paradisläckan med tusentals dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i en lång rad skatteparadis och off-shore-länder.

SvD har kartlagt vad som har hänt i tre av Gardells privata bolag på ön – Plimsoll Ltd, CGHG Holding och Cevian Capital Malta – efter 2014.

Det visar sig att det sedan 2015 inte finns några årsredovisningar registrerade hos Maltas motsvarighet till Bolagsverket för två av bolagen, Plimsoll Ltd, och holdingbolaget CGHG Holding.

Det tredje bolaget däremot, Cevian Capital Malta, har de senaste tre åren fått ta emot enorma belopp från ett bolag på Jersey med transaktionsrubriken ”Investment operator fee”.

År 2016 sattes det in 530 miljoner kronor på Cevian Capital Malta. Året därpå var summan 625 miljoner och slutligen, 2018, 580 miljoner. Totalt drygt 1,7 miljarder kronor. Stora delar av dessa pengar har skickats vidare uppåt i strukturen, och har inte gått att spåra.

Annons

Bolagen på Malta ägs av ett moderbolag med säte på Jersey, Ledrag Holding Ltd. Tillgångarna där är höljda i dunkel – SvD har inte lyckats få ut aktuella årsredovisningar från Jersey. Dock kan vi konstatera att det 2018 gjorts en utdelning på 60 miljoner kronor från Jersey-bolaget till Christer Gardells eget holdingbolag i Stockholm.

Alla bolag i strukturen kontrolleras av Christer Gardell.

Sammantaget – det är bolag hit och dit. Öar kors och tvärs. Miljarder fram och tillbaka. Att kartlägga Christer Gardells förmögenhet och bolagsstruktur är som att hamna i en evighetslek med ryska babushkor, dockorna som hela tiden har en ny, mindre docka inuti sig.

De många bolagen skapar frågetecken. Varför är strukturen så snårig – och varför väljer Cevians grundare att ha merparten av sin förmögenhet utomlands?

Något klargörande kommer inte från Christer Gardell. Cevians grundare blir ytterst fåordig när det kommer till SvD:s frågor kring upplägget på Jersey och Malta.

”Min privatekonomi är just privat och den har inget sådant allmänintresse att jag vill diskutera den. Verksamheter som jag har ansvar för följer gällande lagar och regler i de länder där de förekommer”, skriver han.

Annons

Man kan ändå konstatera att ett antal miljarder är synliga i Maltabolagen. Det borde vara mycket mer.

 

Efter reklamen visas:
Stockholm

Pengamaskinen

Enligt SvD:s beräkningar har Christer Gardell och kretsen runt honom dragit in avsevärt större belopp.

SvD har tagit del av sekretesskyddade prospekt som Cevian Capital har presenterat för investerare. Vi har fått tillgång till information om Cevian från låsta databaser och vi har talat med en rad personer med insyn i hur hedgefonder och riskkapitalfonder är uppbyggda.

Siffrorna SvD nu kan redogöra för är inte exakta men indikerar vilka summor det kan handla om i Christer Gardells fall.

Sammantaget bör Christer Gardell ha tjänat ihop över 15 miljarder kronor. Även här väljer Gardell att inte kommentera uppgifterna.

15 miljarder är en summa som får många svenska riskkapitalister att framstå som medelinkomsttagare. De har länge kritiserats för enorma ersättningar medan Christer Gardells och Lars Förbergs förmögenheter inte har fått samma uppmärksamhet.

Även svenska börsdirektörers miljonlöner och bonus, som brukar få svidande kritik från facklig håll, framstår som ytterst modesta i jämförelse med den miljardförmögenhet duon Gardell och Förberg har byggt upp i det dolda.

Annons
Christer Gardell vill inte svara på frågor om sin privatekonomi. ”Min privatekonomi är just privat”, skriver han.
Christer Gardell vill inte svara på frågor om sin privatekonomi. ”Min privatekonomi är just privat”, skriver han. Foto: Annika af Klercker

Till att börja med får Christer Gardell vanlig lön från Cevian Capital i Stockholm. Den har de senaste tio åren legat på i snitt 12 miljoner kronor per år, enligt uppgifter från Skatteverket.

Nyckeln till Christer Gardells miljardersättningar är Cevian Capitals olika avgifter. Ersättningarna kommer från två håll. Dels från en fondavgift, som investerarna betalar, dels från en resultatbaserad ersättning, en så kallad vinstdelning, på de investeringar fonden gör.

Fondavgiften i Cevian Capital ligger på omkring 1,5 procent årligen av det förvaltade kapitalet på 130 miljarder kronor, enligt uppgifter i prospekt som SvD fått del av. Avgiften varierar en del beroende på vilka villkor, så kallade aktieklasser, investerarna väljer.

Annons

1,5 procent kan låta harmlöst men poängen – som så ofta i finansvärlden – är att basen är gigantisk. Matematiken bakom siffrorna blir följande: 1,5 procent på 130 miljarder kronor är nästan 2 miljarder kronor. Årligen.

Det här är reda pengar som pensionärerna eller samhället hade kunnat få.

Från de 2 miljarderna dras kostnader för att driva fonden, uppskattningsvis 200 miljoner kronor. Därefter försvinner ytterligare 20–30 procent, enligt uppgift till SvD, som går till ett antal mindre ägare i fonden.

Kvar blir cirka 1,2 miljarder kronor. Det får Christer Gardell och Lars Förberg dela på.

Professor Per Strömberg tycker det är märkligt att nivåerna för fondavgifterna fortfarande ligger så högt.

– Det blir otroligt mycket pengar till Gardell, Förberg och andra fondförvaltare. Man får inte glömma bort att det här är reda pengar som pensionärerna eller samhället hade kunnat få. Men uppenbarligen är investerarna nöjda med avkastningen de får – eller har fått åtminstone. Och då kan man komma undan med sådana här avgifter, säger Per Strömberg.

Annons
Engelbrektsgatan, Stockholm, där Cevian Capital har sitt  huvudkontor.
Engelbrektsgatan, Stockholm, där Cevian Capital har sitt huvudkontor. Foto: Dan Eliasson

När fonden startade var fördelningen mellan de två grundarna 55 procent till Gardell och 45 procent till Förberg.

Oavsett den exakta fördelningen i dag innebär det att fondavgiften för ett år kan ge Christer Gardell omkring 550–650 miljoner kronor.

Efter det tillkommer den resultatbaserade ersättningen – vinstdelningen.

Under framgångsrika år ger den mer än fondavgiften. Här är upplägget att fondens grundare tillsammans med övriga så kallade partners på firman får 15–20 procent av den avkastning Cevian Capital har genererat under ett år. Resten går till fondens investerare.

Överlägset mest, cirka 80 procent av vinstdelningen, går enligt uppgift till grundarna Gardell och Förberg. Resten får övriga partners dela på.

Annons

Utgår man från en blygsam avkastning på 8–10 procent (förra året var MSCI Europe 24 procent, det jämförelseindex Cevian använder sig av) innebär det ytterligare cirka 700–750 miljoner kronor till Christer Gardell.

Totalt landar då summan för Cevians grundare i det här upplägget på 1,2–1,3 miljarder kronor. För ett år.

Christer Gardell och Lars Förberg har haft Cevian Capital i 18 år. Alla år har inte gått lika bra och det förvaltade kapitalet har inte alltid varit så högt som i dag. Men sakta men säkert har den ackumulerade förmögenheten växt.

Adderar man ihop ovan med tidigare år och lägger till den värdeökning som skett när en stor del av pengarna har återinvesterats i fonden landar man enligt våra beräkningar på en sammanlagd förmögenhet på över 15 miljarder kronor vardera för Christer Gardell och Lars Förberg.

Det är ett belopp som kan vara svårt att ta in för många. Men för de anställda på ABB i Ludvika är Gardells miljardregn inte i fokus. För dem handlar det i stället om att hantera en finansman med makt att förändra ett samhälle i grunden.

Det är dags att sätta kurs mot Dalarna.

Det här är del två i serien Gardells miljarder. Läs alla delar:

I. ”Piraten” intar ny mark – mitt i Wallenbergland

III. Fackets ilska: ”Han har gett girigheten ett ansikte”

IV. Finanstopparnas dom: ”Han kan leverera”

Cayman är ökänt när det gäller finansiell brottslighet.

Foto: Veronica Garbutt/REX

Jan Tibbling är chefsåklagare och jobbade nyligen mot ekonomisk brottslighet på Caymanöarna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Några planer i närtid på att flytta fonderna från Caymanöarna finns inte, enligt Gardell.

Foto: Carl Bredberg

Torsten Fensby, internationell skatteexpert med en bakgrund på bland annat OECD, Finans­departementet och Skatteverket.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Saint Helier, Jersey.

Foto: Allard One/Shutterstock

Christer Gardell tillbakavisar kritik från skatteexpert

Foto: Karin Nilsson

Balluta Bay på Malta, där flera av Gardells privata bolag finns.

Foto: Vaflya/Shutterstock

Christer Gardell vill inte svara på frågor om sin privatekonomi. ”Min privatekonomi är just privat”, skriver han.

Foto: Annika af Klercker

Engelbrektsgatan, Stockholm, där Cevian Capital har sitt huvudkontor.

Foto: Dan Eliasson