Annons

Doldis från Östermalm ska rädda Danske Bank

Han är den okände svensken, uppväxt på norra Djurgården, som styr över Danmarks mäktigaste affärsimperium. Robert Mærsk Uggla har hamnat i stormens epicentrum efter Danske Bank-skandalen.

Nu står han inför sitt livs kanske tuffaste uppgift: rädda banken.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Robert Mærsk Uggla.

Foto: Bengt Kjellin/IBLBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Turerna kring penningtvätten i Danske Bank

Skolgården på Östra real, på Östermalm i Stockholm, i mitten av 1990-talet. Ingen förstod då att den försynte killen utan märkeskläder som stod och pratade med kompisar var miljardär och kronprins i en finansdynasti.

I dag lyssnar finanseliten i både Sverige och Danmark de få gånger Robert Mærsk Uggla uttalar sig offentligt.

Det är nu inte särskilt ofta det sker. Den danska finansfamiljen håller sig helst borta från strålkastarljuset. Men i onsdags, efter advokatrapporten om Danske Banks penningtvättsskandal, gjorde man ett sällsynt undantag.

– Nu är det dags att titta framåt, lära av det som varit och utse en ny vd vars viktigaste uppdrag blir att återupprätta förtroendet för banken, säger Robert Mærsk Uggla i ett skriftligt uttalande till SvD.

Som vd för A P Møller Holding kontrollerar han och övriga i Mærsk-familjen inte bara den väldiga rederi- och fartygskoncernen Mærsk. Holdingbolaget är också Danske Banks i särklass största ägare, med 20 procent av aktierna.

Det har varit en usel affär det senaste året. Förutom ett skadeskjutet varumärke och gigantiska böteshot hängande över sig har börskursen rasat med 30 procent sedan september 2017.

Annons
Annons

Robert Mærsk Uggla.

Foto: Bengt Kjellin/IBLBild 1 av 1

Enkelt uttryckt: När det krisar för Danske Bank, är det en kris som även märks för familjen Mærsk.

Än så länge sitter Robert Mærsk Uggla inte i bankens styrelse. Kanske blir det ändring på det framöver. Just nu har man endast en representant i styrelsen. Det är Lars-Erik Brenøe, som under många år jobbat nära finansfamiljen i olika positioner.

Robert Mærsk Uggla.
Robert Mærsk Uggla. Foto: Bengt Kjellin/IBL

Familjen Mærsk Møller är Danmarks svar på familjen Wallenberg. Deras inflytande i danskt näringsliv går knappats att överskatta. Många betrakar dem som näst intill kungligheter.

Medan Wallenberg årligen donerar miljarder till forskning har Mærsk haft mer fokus på kultur. År 2005 skänkte familjen ett nytt operahus till Köpenhamns stad. Många av de miljarder som ligger i olika stiftelser går tillbaka till samhället i form av satsningar på bland annat den danska skolan.

Navet i imperiet är Mærsk-koncernen. Där sitter Robert Mærsk Uggla som ledamot och hans mamma Ane Uggla som vice ordförande. Det är Danmarks största bolag och Nordens tredje största med en omsättning på över 250 miljarder kronor.

Bolaget grundades våren 1904 av sjökaptenen Peter Mærsk Møller och har länge betraktats som det danskaste som finns. Mer danskt än både smørrebrød och pilsner till lunchen.

Men historien till trots har koncernen haft det tufft det senaste decenniet, senast i somras tvingades man till en vinstvarning. Strukturella förändringar och en pågående konsolidering i rederibranschen gör det svårt att få ut bra lönsamhet.

Annons
Annons

Robert Mærsk Uggla har gjort en överraskande snabb karriär i finansfamiljen. Har har visserligen jobbat länge i gruppen men är bara 40 år.

Det faktum att han är svensk, uppvuxen på norra Djurgården och utbildad på Handelshögskolan i Stockholm gör det hela än mer pikant. Det är som om Wallenbergs maktbolag, Investor, skulle styras av en dansk.

Robert Mærsk Uggla är son till Ane Uggla, bosatt i Stockholm. Pappan heter Peder Uggla och är officer i det som tidigare hette kustartilleriet, numera amfibiekåren.

Ane Uggla är dotter till Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller, en dansk finanslegend. Han var länge nestorn, patriarken och huvudmannen i släkten. Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller, eller herr Møller som han allmänt kallades, levde tills han blev 98 år och det finns otaliga anekdoter om hans fasta ledarstil i dansk finanspress.

Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller gick bort 2012. Det blev startskottet för den Stockholmsbaserade generation i den danska finansdynastin.

Robert Mærsk Uggla beskrivs av studentkamrater från Handelshögskolan i Stockholm som en ibland udda fågel. Han höll låg profil, utan rikemanslater och köpte bostadsrätt på Södermalm när många andra köpte lägenhet på exklusiva Östermalm.

Sympatisk, intelligent och lågmäld är omdömen om honom som återkommer ofta.

Från Handelshögskolan gick Robert Mærsk Uggla vidare till rederiverksamheten i familjeföretaget. Först som vd för rederiet Broströms i Göteborg. I dag alltså som vd för maktbolaget A P Møller Holding med säte på Esplanaden i den danska huvudstaden.

Det var därifrån Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller styrde sitt företagsimperium med järnhand från ett oansenligt chefskontor på sjätte våningen.

Annons
Annons

I dag har Robert Mærsk Ugglas ord samma tyngd som morfadern en gång hade.

Så här lyder Robert Mærsk Ugglas dom över banken efter penningtvätthärvan:

– Danske Banks processer har uppenbarligen inte inte varit bra nog och hanteringen av härvan har också varit bristfällig. Det är Danske Bank de första att erkänna och ta lärdom av. Vi har tagit del av Danske banks rapport och noterat de åtgärder som vidtagits, säger han.

SvD får inte träffa honom inför intervjun. Frågorna måste ställas via mejl och besvaras med vändande post.

Den tydligaste åtgärden från Danske Banks sida efter skandalen var att byta ut vd:n Thomas Borgen, som meddelade i onsdags att han lämnar vd-stolen så snart styrelsen rekryterat en ersättare.

– Vi respekterar Thomas Borgens beslut att dra sig tillbaka, säger Robert Mærsk Uggla.

Han låter som ett eko av Danske Banks styrelseordförande Ole Andersen. Men som storägare i banken är det troligt att förhållandet är precis det omvända.

– Vi vill gärna tacka Thomas Borgen för de fem åren han satt som vd för Danske Bank. Han etablerade banken som en av de ledande i Norden, såväl avseende kundnöjdhet och digital utveckling som lönsamhet, säger Robert Mærsk Uggla.

Samtidigt som han berömmer den avgående vd:n står det klart att bankens trovärdighet skadats svårt under Thomas Borgens ledning.

– Det är djupt beklagligt och det ska inte råda några tvivel om att A.P Möller Holding anser att penningtvätt är helt oacceptabelt, säger Robert Mærsk Uggla.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons