Foto: Tomas Oneborg

Doldisar ska städa upp i Swedbank efter skandalen

Två systemkramare som gärna håller sig i bakgrunden har just nu Swedbanks kanske viktigaste jobb – att städa upp efter penningtvättsskandalen. Men vilka är de, och har de vad som krävs för att klara jobbet?

Uppdaterad
Publicerad

– Han är som en plog, säger en person.

– Han är som en terrier, säger en annan person.

– Han är vd Jens Henrikssons absoluta motsats, säger en tredje.

De talar om den problemlösare som Swedbank gång på gång har trollat fram ur hatten, långvägaren Anders Ekedahl.

Just nu är Ekedahl Swedbanks städgubbe, helt enkelt den som ska få system på plats som motverkar penningtvätt och finansiering av terrorism. Med andra ord är det han som ska putsa bankens nedsvärtade kopparmyntslogga skinande blank.

Han är en av få som förstår komplexiteten.

Ja, det är han som ska se till att Swedbank aldrig mera hamnar i dagens situation igen. En situation som är självförvållad. Banken har medgett att det har funnits, och fortfarande finns, brister i arbetet mot penningtvätt. Och nu väntar bankens ägare oroligt på böter från amerikanska myndigheter.

Som chef för bankens nya Anti-Financial Crime unit, AFC, sitter Anders Ekedahl i koncernledningen.

Under honom jobbar 300 personer med de projekt som den nye vd:n Jens Henriksson presenterade i sitt 132-punktsprogram i oktober. Då var 20 projekt redan avslutade, 83 pågående i olika faser medan 29 inte hade startats än.

Anders Ekedahl beskrivs som en rätt tystlåten och korrekt person, med hårda nypor.
Anders Ekedahl beskrivs som en rätt tystlåten och korrekt person, med hårda nypor. Foto: Karl Berg/Swedbank

Före årsskiftet ska 71 projekt vara klara – och före nästa årsskifte, 2020/2021, ska resten vara färdiga. Varje kvartal ska Jens Henriksson rapportera offentligt hur det går.

Annons

Med andra ord är pressen stor på Anders Ekedahl. Doldisen har varit på Swedbank ”sedan urminnes tider” och kan banken ”utan och innan”, enligt personer på banken som SvD pratat med.

SvD får inte intervjua honom. Men för att ändå få en uppfattning om personen som just nu håller på att rädda ett av landets största företag har SvD pratat med ett tiotal personer med god insyn i banken, som alla har velat vara anonyma.

Att Swedbank är ovillig att släppa in journalister kan bero på att banken är pressad av Uppdrag gransknings senaste avslöjande härom veckan. Det handlar om att banken kan ha brutit mot amerikanska sanktioner genom att genomföra pengatransaktioner från Ryssland till en vapenfabrik i USA.

I stället jobbar alla i banken på. Varje eftermiddag lyser lamporna ut i novembermörkret från fönstren på det vita huvudkontoret i Sundbyberg utanför Stockholm.

Flitens lampor lyser inne på Swedbank. Före årsskiftet ska 71 nya projekt vara klara.
Flitens lampor lyser inne på Swedbank. Före årsskiftet ska 71 nya projekt vara klara. Foto: Tomas Oneborg
Annons

Inne i byggnaden finns alltså bland andra Anders Ekedahl. Civilekonomen tog sin examen på Handelshögskolan 1984 och började 1987 på ett leasingbolag som senare blev en del av Swedbank.

De personer SvD talat med ger en samstämmig bild av Anders Ekedahl som vd Jens Henriksson motsats, en rätt tystlåten korrekt person med hårda nypor som jobbar på utan att synas. En person som inte gör något större väsen av sig på möten utan endast yttrar väl avvägda ord.

– När det gäller system och strukturfrågor är han en av få som förstår komplexiteten, säger en annan person.

Han är bättre på system än på människor.

Rollen som problemlösare är Anders Ekedahl van vid. När Swedbank hade problem med trilskande sparbanker 2008 lyfte dåvarande koncernchefen dit allt-i-allon. Därigenom blev Ekedahl ansvarig för bankens största affär.

Anders Ekedahls lite fyrkantiga egenskaper fungerade, enligt flera källor, inte klockrent med sparbankerna. Ändå härdade stockholmaren från området runt Älvsjö och Stuvsta ut i fem år.

Men då banken fick bekymmer med sina omoderna it-system som vägrade att prata med varandra fick Anders Ekedahl bli it-chef 2014. Han fick ordning på systemen och blev, enligt uppgift, en populär chef.

Annons
Swedbanks nye vd Jens Henriksson (till höger) och bankens nye styrelseordförande Göran Persson.
Swedbanks nye vd Jens Henriksson (till höger) och bankens nye styrelseordförande Göran Persson. Foto: Pontus Lundahl/TT

– Han är bättre på system än på människor, säger en person som SvD har talat med.

Anders Ekedahl är dock inte jurist, och en del av hans nya uppdrag – påpekar en annan av SvD:s källor – handlar om att bygga relationer.

Men när det gäller juridiken skulle han kunna få hjälp av en annan person som lyfts upp i toppen efter penningtvättsavslöjandena, den nya chefen för regelefterlevnad, juristen Ingrid Harbo.

Även från skånskans skrivbord lyser flitens lampa ut i novembermörkret. Hon efterträdde Cecilia Hernqvist och är adjungerad till koncernledningen.

De är lojala med banken, håller en låg profil och har aldrig haft maktambitioner.

Om Anders Ekedahl är en doldis, utifrån sett, är Ingrid Harbo ännu mer i skymundan. Banken har inte ens en bild av henne på sin sajt. Kanske är det en rest från gamla tider då många på Swedbank ansåg att chefen för regelefterlevnad ”satt i en skrubb och gjorde något konstigt”.

Annons

Men internt är numera regelefterlevnadschefen en tung person och adjungerad till koncernledningen.

– Ingrid Harbo är en jävel på styrsystem. Fast hon håller en låg profil, ja nästan är osynlig, vet hon det mesta, säger en person.

SvD:s källor beskriver Ingrid Harbo som en ensamvarg med skarp analytisk förmåga.

Bankens huvudkontor i Sundbyberg.
Bankens huvudkontor i Sundbyberg. Foto: Tomas Oneborg

Skånskan jobbade på Handelsbanken medan hon pluggade juridik i Lund. Efter examen blev hon först notarie vid Malmö tingsrätt innan hon så småningom blev jurist på Swedbank i nästan elva år.

Efter att ha varit på Swedbank i Luxemburg, på Danske Bank i Köpenhamn och på SEB i Stockholm kom hon tillbaka till Swedbank i Stockholm 2011, som chef för internrevisionen.

På sin Linkedinsida beskriver Ingrid Harbo sina styrkor: ”att driva framsteg genom att presentera nya tankar och idéer” samt att ”skapa system och funktioner som stöder ett företags affärsverksamhet och mildra de tillhörande riskerna”.

Annons

Kort sagt har Swedbank varit mån om att tillsätta två personer med lång erfarenhet, Anders Ekedahl är 59 år och Ingrid Harbo är 60. Båda kan banken väl och båda är obefläckade av skandalerna. Som en av de personer SvD intervjuat uttrycker det:

– De är av samma skrot och korn. De är lojala med banken, håller en låg profil, har aldrig haft maktambitioner och har ett bra strukturtänk. De har nog blivit kollade både en och två gånger innan de fick sina jobb.

 

De är bortstädade hittills

Birgitte Bonnesen.
Birgitte Bonnesen. Foto: Tomas Oneborg

Birgitte Bonnesen, koncernchef. Lämnade banken 25 mars.

Fick sparken strax innan årsstämman började, efter att det stod klart att storägarna tänkte vägra henne ansvarsfrihet. Storägarna bytte fot om henne kvällen före stämman eftersom Ekobrottsmyndigheten utökat sin utredning om röjande av insider­information till grovt svindleri. De nya misstankarna gällde att Birgitte Bonnesen förnekat problem med penningtvätt i oktober 2018, vilket Uppdrag granskning visat inte stämde.

Annons
Lars Idermark.
Lars Idermark. Foto: Lars Pehrson

Lars Idermark, ordförande. Lämnade banken 5 april.

Avgick ett par veckor efter årsstämman, med hänvisning till att medie­uppmärksamheten inte var ”förenlig” med vd-posten i Södra skogsägarna. Men redan då hade storägarna flaggat för att de ville välja en ny styrelse på en extra stämma. Lars Idermark var bankens ordförande i två omgångar, båda gångerna för att han ställde upp och tog klubban i krissituationer.

Robert Kitt.
Robert Kitt. Foto: Jarek Jõepera/Swedbank
Annons

Robert Kitt, vd för Swedbank i Estland. Lämnade banken 17 juni.

Swedbanks baltiska stjärna suspen­derades i juni men fick definitivt sparken sista september för att inte ha klarat att motverka penningtvätt. Själv sa Robert Kitt, i en intervju med Estlands public service-bolag ERR News, att det i efterhand står klart att banken kunde ha kontrollerat penningtvätt bättre historiskt. Ytterligare tre ledande personer på Swedbank i Estland fick gå i samma veva som Kitt.

Cecilia Hernqvist.
Cecilia Hernqvist. Foto: Swedbank

Cecilia Hernqvist, chef för regel­efterlevnad. Lämnade banken i september.

Tappade egentligen jobbet som chef och medlem av koncernledningen i april, men jobbade kvar i banken till september. Långvägaren har bland annat varit chefsjurist och kommunikationschef. Länge var hon bankens bästa problem­lösare och fick åka till USA för att reda upp Swedbanks stora lån till Lehman Brothers under finanskrisen. De tre senaste åren var hon chef för regelefterlevnad och åkte ut i penningtvättsskandalen.

Annons
Ragnar Gustavii.
Ragnar Gustavii. Foto: Jenny Hallengren/Swedbank

Ragnar Gustavii, chef för vd-staben. Lämnade banken 19 september.

Den förre chefen för revisionsfirman EY i Sverige var tänkt att bli Birgitte Bonnesens högra hand, men så blev det aldrig riktigt. Fast när Birgitte Bonnesen pressades att tillsätta en extern utredning föll hennes val först på EY, en firma som gått som barn i bankhuset i åratal. När Jens Henriksson tillträdde som vd avvecklade han vd-staben och Gustavii fick lämna banken.

Gabriel Francke Rodau.
Gabriel Francke Rodau. Foto: Lars Pehrson

Gabriel Francke Rodau, kommunikations­chef. Lämnade banken i oktober.

Dåvarande tillförordnande vd Anders Karlsson hänvisade till att banken behövde ”en nystart i arbetet med att återta förtroendet”. Gabriel Francke Rodau fick bära hundhuvudet för bankens kommunikationshaveri om penningtvätten.

Anders Ekedahl beskrivs som en rätt tystlåten och korrekt person, med hårda nypor.

Foto: Karl Berg/SwedbankBild 1 av 10

Flitens lampor lyser inne på Swedbank. Före årsskiftet ska 71 nya projekt vara klara.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 10

Swedbanks nye vd Jens Henriksson (till höger) och bankens nye styrelseordförande Göran Persson.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 3 av 10

Bankens huvudkontor i Sundbyberg.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 10

Birgitte Bonnesen.

Foto: Tomas OneborgBild 5 av 10

Lars Idermark.

Foto: Lars PehrsonBild 6 av 10

Robert Kitt.

Foto: Jarek Jõepera/SwedbankBild 7 av 10

Cecilia Hernqvist.

Foto: SwedbankBild 8 av 10

Ragnar Gustavii.

Foto: Jenny Hallengren/SwedbankBild 9 av 10

Gabriel Francke Rodau.

Foto: Lars PehrsonBild 10 av 10