Statssekreterarna Ulf Holm och Maria Ferm har förhandlat budgeten för MP. Erik Scheller är huvudansvarig tjänsteman från Liberalerna, här med ekonomiskpolitiske talespersonen Mats Persson.
Statssekreterarna Ulf Holm och Maria Ferm har förhandlat budgeten för MP. Erik Scheller är huvudansvarig tjänsteman från Liberalerna, här med ekonomiskpolitiske talespersonen Mats Persson. Foto: Emma-Sofia Olsson

Budgetens hårdaste strid avgjordes i elfte timmen

De dolda makthavarna bakom bensinskatten, försvarssatsningarna och allt där emellan är klara med höstbudgeten för 2020. Nu börjar kampen mellan fyra partier om verklighetsbeskrivningen.

Uppdaterad
Publicerad

Några veckors intensiva, ofta spända, budgetförhandlingar var snart slut. Det var inte långt kvar till att riksdagen skulle ha sitt högtidliga öppnande. Fyra partier med vitt skild ideologisk grund hade lyckats komma överens om en höstbudget på nästan 10 000 sidor, så när som på frågan om bränsleskatten.

Nu höll kvällen på att övergå i natt och den sista knuten måste lösas. I ett rejält tilltaget rum på finansdepartementet satt åtta personer runt det stora bordet. Det var den hårda kärnan i budgetförhandlingarna. På den ena sidan S och MP, på den andra C och L, precis som de brukade sitta.

På bordet låg bensinskattens eventuella höjning eller sänkning, men förhandlingen rörde sig inte framåt. Tvärtom ställdes allt på spel.

Regeringen hade lämnat ett bud där MP och S gick med på att sänka bränsleskatten, men med hälften så mycket som Centerpartiet ville. Emil Källström, Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson, avvaktade. Efter kontakt med sin partiledning hotade Centern med att inte komma tillbaka till förhandlingsbordet över huvud taget, om skattesänkningen inte blev 900 miljoner kronor. Några timmar passerade.

Ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson (L) hoppade av i protest mot januariavtalet men kom tillbaka och har nu förhandlat med tjänstemannen Erik Scheller.
Ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson (L) hoppade av i protest mot januariavtalet men kom tillbaka och har nu förhandlat med tjänstemannen Erik Scheller. Foto: Emma-Sofia Olsson

På onsdag nästa vecka presenteras regeringens budget för 2020. Den senaste tiden har presskonferenser och läckor till medierna om budgetsatsningar toppat nyhetssändningarna dagligen.

Annons

Men det finns ett mantra i budgetsammanhang; att ingenting är klart förrän helheten är klar. I samtal med de tjänstemän och politiker som har varit med och förhandlat S-MP-C-L-budgeten återkommer det med jämna mellanrum. Det betyder att redan beslutade tabeller och summor kan behöva rivas upp, om inte allt i slutänden går ihop.

Bakom en budget ligger alltid många människors arbete, något som har varit särskilt sant den här gången. Men en liten grupp har haft huvudansvaret för hur skattepengarna ska fördelas det kommande året. Det är finansminister Magdalena Andersson (S) och hennes statssekreterare Max Elger, finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och hans statssekreterare Ulf Holm, Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström med ett gäng olika tjänstemän, Liberalernas dito Mats Persson och budgetansvarige L-tjänstemannen Erik Scheller.

I veckor har de bråkat om bensinskatten. Men det började med pengarna till försvaret. Om man skulle dra en tidslinje, som den mellan hägg och syrén, kan man säga att budgetarbetet har rört sig mellan försvar och bensin.

Annons
Till sin hjälp i förhandlingsrummet har finansminister Magdalena Andersson haft statssekreteraren Max Elger (S).
Till sin hjälp i förhandlingsrummet har finansminister Magdalena Andersson haft statssekreteraren Max Elger (S). Foto: Lars Pehrson

Det allra första de fyra partierna började med i augusti var kanske också det svåraste. Hur mycket pengar försvarsmakten skulle få, hur många år satsningarna skulle bindas, och varifrån pengarna skulle tas. Det utvecklades ganska snabbt till ett ställningskrig enligt SvD:s källor. Under lång tid blockerade det andra budgetförhandlingar.

Försvarsberedningen är den parlamentariska grupp som tar fram underlag och ger förslag om hur stora anslag försvaret borde få över en femårsperiod. Men gruppen splittrades i våras efter att Socialdemokraterna vägrade skriva på en satsning på 30 miljarder till försvaret, och de borgerliga partierna lämnade i protest. För de fyra budgetpartierna blev höststarten en brant uppförsbacke.

Annons

Till slut kom man i alla fall överens om att 5 miljarder kronor om året ska gå till försvaret, från 2022 till 2025, som försvarsberedningen hade föreslagit. Alla fyra partier samlades för att presentera satsningen, men i stället för finansministern kom försvarsminister Peter Hultqvist till pressträffen.

– I april, maj, och juni körde Magdalena Andersson över Peter Hultqvist. Och sen tvingas hon att göra en reträtt i budgetförhandlingarna några månader senare. Det är klart att det inte har varit enkelt. Det har varit jättetuffa förhandlingar, säger Liberalernas Mats Persson.

Maria Ferm (MP) har förhandlat fram inriktningen för politiken och Ulf Holm (MP) har suttit med tabeller, siffror och summor.
Maria Ferm (MP) har förhandlat fram inriktningen för politiken och Ulf Holm (MP) har suttit med tabeller, siffror och summor. Foto: Emma-Sofia Olsson

SvD har pratat med ett tiotal politiker och tjänstemän från de fyra partierna. De har varit direkt delaktiga i förhandlingsrummet på finansdepartementet, eller haft god insyn i budgetsamarbetet.

Annons

Fram träder en bild av tre ideologiskt övertygade ekonomer, Magdalena Andersson (S), Emil Källström( C) och Mats Persson (L) och en biolog, Per Bolund (MP). Det är alla förhandlare som tycker att de kan sin sak, och som har ganska olika ideologisk bakgrund.

Budgetförhandlingarna har helt enkelt ofta haft drag av politiska diskussioner om hur samhället borde vara. Då drar det ut på tiden. Kvällarna har blivit många och sena. Men det är också då saker har hänt.

– En budget är alltid sena nätter oavsett om det är två, tre eller fyra partier som ska komma överens. Det är inget nio till fem-jobb just den här tiden på året, säger Magdalena Andersson.

Som finansminister är hon i någon mån värd för mötena på finansdepartementet. Och de SvD har pratat med beskriver henne alla på samma sätt. Av dem som befinner sig i rummet, är hon alltid den som är mest noggrann med att varje siffra blir rätt.

– Det är klart, det är ju jag som ska lämna fram produkten till riksdagen, säger hon själv.

Men i bakgrundssamtal går det från flera håll att ana en viss frustration över att noggrannhet och envishet är ett gemensamt drag hos alla närvarande, oavsett partitillhörighet.

Annons

– Det är rätt intressanta personligheter. Alla som sitter i rummet är otroligt övertygade om sin egen politiks förträfflighet. Det är klart att vi har starka åsikter, säger miljöpartisten Ulf Holm, statssekreterare vid finansdepartementet.

Emil Källström är Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson.
Emil Källström är Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Med fyra olika partier inblandade finns också fyra partiledare, som alla har sin hand med i arbetet. Om än inte på plats i förhandlingsrummet så med den yttersta makten att fatta beslut.

Under Stefan Löfven i statsrådsberedningen sitter dessutom statssekreteraren Maria Ferm (MP), och statssekreteraren Mats Andersson (S), med åtta politiskt sakkunniga. Den så kallade samordningen har en viktig roll i att förbereda underlag inför förhandlingar, och förhandla fram de längre budgettexterna med politikens inriktning, när siffror och tabeller är klara. Längre bort, i en egen liten del av statsrådsberedningen, sitter Liberalernas fem tjänstemän sedan i augusti.

Annons

Maria Ferm lyfter fram de texter som pekar ut politikens inriktning det kommande året, finansplanen, som särskilt viktig.

– Det är väldigt mycket politik. Det betyder mycket vad som står i utgiftstexterna, säger Maria Ferm.

Årets slutprodukt skiljer sig från de tidigare på flera sätt.

– Det är en mer avskalad variant än hur vi har jobbat tidigare. Delvis beror det på att så mycket redan är bestämt i januariavtalet, säger Maria Ferm.

Men andra berättar att det också beror på att ju mindre text som finns, desto mindre kan de fyra partierna reta upp sig på. Ett exempel på det är promemorian om bränsleskatten. Olika meningar i den texten har åkt in och ut ur dokumentet i skytteltrafik de senaste veckorna, alltmedan diskussionerna gått höga i förhandlingsrummet.

Till slut stod där mycket mindre än vad det gjorde från början. Och efter att nyheten läckte, skruvades rubriken till för att trycka ännu mer på att en skatt faktiskt sänktes med nästan en miljard. Ändå blev förvirringen total när nyheten om kompromissen kom ut.

Annons

”Genom att höja och sänka bensinskatten i samma budget tar vi ansvar för både miljön och glesbygden på samma gång. Januariavtalet levererar,” twittrade journalisten Viktor Barth-Kron på tidskriften Kvartal. Och han var något på spåren.

Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) på finansdepartementet.
Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) på finansdepartementet. Foto: Lars Pehrson

För det som hände i förhandlingarna om bränsleskatten verkar vara ett ganska bra exempel på det här årets budgetprocess. Framför allt handlar det om en kamp om verklighetsbeskrivningen mellan fyra partier, som vill ta Sverige i ganska olika riktningar.

Miljöpartiets Per Bolund och Ulf Holm slogs för att skatteförändringarna som gjordes i M-KD-budgeten skulle rullas tillbaka. Det skulle innebära att den indexering som gjorde att bensinpriset automatiskt höjdes mer varje år, återigen skulle ge effekt på priset vid pump. Centerpartiet var emot, men kom med motbudet att bränsleskatten i så fall skulle sänkas med lika mycket. I veckor kom man ingenstans.

Annons

Men kvart i tolv, nästan bokstavligen, kom de fyra partierna alltså överens vid det stora bordet uppe på finansdepartementet.

– Ingen har ändrat lagstiftningen som låg i botten. Precis som ingen har ändrat lagstiftningen om brytpunkten. Ändå är det samma förvirring som fanns när vi gjorde förändringar i brytpunkten för statlig skatt. Det handlar om hur den lagstiftade indexeringen ska beskrivas. Betyder det att man höjer skatten, eller att man inte sänker skatten lika mycket? Det kan beskrivas på två olika sätt, säger Magdalena Andersson.

På onsdag är det dags igen för Magdalena Anderssons budgetpromenad från finansdepartementet till riksdagen.
På onsdag är det dags igen för Magdalena Anderssons budgetpromenad från finansdepartementet till riksdagen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det är tekniskt och krångligt. Och det är en bra grogrund för att göra sin alldeles egna tolkning av vad som faktiskt hände i förhandlingsrummet, och sedan ge sin bild av vem som egentligen vann förhandlingen.

Annons

Det handlar om priset vid pumpen, bensinupproret, glesbygden och miljörörelsen. Där kommer också reduktionsplikten in, som redan är bestämd sedan tidigare. Den styr andelen biodrivmedel i bensinen och påverkar priset uppåt.

Miljöpartister motiverar nu skattesänkningen med att också de vill motverka prishöjningen, för att väljarna inte ska bli negativt inställda till grönare bränsle. Centerpartister menar att de aldrig har hört talas om det i förhandlingarna.

Socialdemokraterna är mest förbannade på Moderaterna, som i sin budget gjorde samma sak och kallade det för en skattesänkning. I opposition några månader senare kritiserar Moderaterna i stället fyrpartiklövern för att skattbestraffa glesbygden, trots att höjningen faktiskt blir två ören lägre än den var för ett år sedan.

Och Liberalerna är som vanligt lite vid sidan av, men harklar sig och påminner om satsningar på rättssystemet och skolan som man ska ha fått kämpa hårt för i förhandlingarna.

– En missuppfattning om politiska förhandlingar är att någon är vinnare och en annan är förlorare. För att man ska komma överens bygger det på att alla är nöjda med resultatet, säger Magdalena Andersson.

Ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson (L) hoppade av i protest mot januariavtalet men kom tillbaka och har nu förhandlat med tjänstemannen Erik Scheller.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 6

Till sin hjälp i förhandlingsrummet har finansminister Magdalena Andersson haft statssekreteraren Max Elger (S).

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 6

Maria Ferm (MP) har förhandlat fram inriktningen för politiken och Ulf Holm (MP) har suttit med tabeller, siffror och summor.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 3 av 6

Emil Källström är Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 4 av 6

Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) på finansdepartementet.

Foto: Lars PehrsonBild 5 av 6

På onsdag är det dags igen för Magdalena Anderssons budgetpromenad från finansdepartementet till riksdagen.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 6 av 6