Annons

Dolt måleri funnet på Judiska museet

200 år gammalt dekorationsmåleri har hittats vid ett renoveringsarbete i den gamla synagogan i Gamla stan i Stockholm. Pressbild.
200 år gammalt dekorationsmåleri har hittats vid ett renoveringsarbete i den gamla synagogan i Gamla stan i Stockholm. Pressbild. Foto: Jean Baptiste Béranger/Judiska museet/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Under renoveringsarbetet inför öppnandet av Judiska museet i Stockholm hittades dekorationsmåleri från 1800-talet. Måleriet har troligen influenser från Tyskland vilket kan göra det unikt, enligt ett pressmeddelande.

Museet ligger på platsen för Sveriges första synagoga och dekorationsmåleriet upptäcktes när man hittade en räkning från en målare, daterad 1811.

"Fyndet av målarräkningen gjorde att vi försiktigt kunde börja skrapa lite på ytan. Det var som att dra undan en gardin, helt plötsligt kom ett okänt judiskt kulturarv fram", säger Christina Gamstorp, museichef på Judiska museet.

Museet har nu fått bidrag av Länsstyrelsen för att frilägga mer av måleriet. Ett arbete som besökarna kommer att få följa när museet öppnar den 6 juni.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons