Annons

Forskare: Dömd nazist gynnar NMR

En anhängare till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) döms till fängelse i två år och sex månader för bland annat grovt vapenbrott.

Domen är snarare en vinst än ett bakslag för nazistorganisationen, tror forskaren Christer Mattsson.

Under strecket
TT
Publicerad

Den 48-årige mannen från Sundsvall är en aktiv nazist och har en framträdande medlem i den nazistiska organisationen NMR – där han åtminstone under en period haft en ledarroll.

– Efter fängelsestraffet kommer han nog inte bara välkomnas tillbaka till NMR, han kommer få en viss hjältestatus också, säger Christer Mattsson vid Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet.

Mattson tror att NMR utåt sett kommer att raljera över domen – få det till "en rolig grej", säga att det är överdrivet och skämta kring det de kallar "moralpanik".

Men under ytan kommer domen att få andra, mer långsiktiga konsekvenser, tror Mattson.

– Organisationen kommer att dra nytta av det här. Ju fler domar, desto mer rädsla.

Han pekar bland annat på att den dömde 48-åringen ska ha förvarat ett stort antal vapen och vapendelar samt kommunikationsutrustning, en laserpekare och störsändare i sitt hem. Och att kunna förknippas med det, ger makt och skapar rädsla hos motståndarna.

– Det bidrar till NMR:s så kallade våldskapital, säger Mattson.

Han förklarar att NMR som organisation alltid håller sig så nära gränsen för vad som är olagligt som möjligt. Men samtidigt vill de ha tillgång till den skrämsel som våldskapitalet för med sig genom att enskilda individer med jämna mellanrum utövar våld och hot och kan anses vara farliga.

– Det leder till att de bara genom att sätta på sig den vita skjortan bär på hela organisationens våldskapital. Och det här roar naturligtvis nazisterna, för de vet att de skrämmer folk genom att bara dyka upp, säger Christer Mattson.

Utöver vapenbrotten var den 48-årige mannen även åtalad för förberedelse till mord, efter att polisen hittat noggranna kartläggningar och planer på att mörda två journalister. Men tingsrätten friar honom från misstankarna.

"Åklagaren har emellertid inte kunnat peka ut någon eller några tänkta målsäganden", står det i domen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons