Annons

"Srebrenicas försvarare" friad för krigsbrott

Naser Orić med sin advokat i domstolen i Haag 2008. Arkivbild.
Naser Orić med sin advokat i domstolen i Haag 2008. Arkivbild. Foto: ZORAN LESIC/AP/TT

Den bosniske befälhavaren Naser Orić har friats i ett uppmärksammat åtal för krigsbrott.

Orić var åtalad för att ha mördat tre serbiska krigsfångar under Bosnienkriget 1992–1995.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Naser Orić ledde bosniakernas styrkor i Srebrenica under konflikten i Bosnien-Hercegovina på 1990-talet och är bland sina anhängare känd som "Srebrenicas försvarare". Bland serbiska grupper ses Orić som ansvarig för krigsbrott när deras byar i området runt Srebrenica anfölls och serber fördrevs från sina hem.

– Naser Oric och (den medåtalade) Sabahudin Muhic är oskyldiga till anklagelserna om att ha gjort sig skyldig till brott mot fångar under kriget, sade domaren Tihomir Lukes när han förkunnade frikännandet.

I väntan på domslutet väntade hundratals personer utanför domstolen i Sarajevo och höll upp skyltar med texten "Hjältar, inte kriminella!".

Det är inte första gången Orić står åtalad för krigsbrott. 2006 fälldes han av FN-domstolen för det forna Jugoslavien i Haag och dömdes till två års fängelse, men överklagade och frikändes 2008. Några år senare åtalades han igen, men friades 2017 av en domstol i Sarajevo.

Rättegången har följts noggrant i regionen, som fortfarande präglas av etniska motsättningar. Åtalet är ett i raden mot bosniaker på senare tid. Efter det att FN:s krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien i Haag stängdes 2017 har lokala domstolar tagit över arbetet med att åtala krigsförbrytare och fler bosniaker har åtalats. En majoritet av de som dömts för krigsförbrytelser i Haag har varit serber.

Vid massakern i Srebrenica i juli 1995 dödades runt 8 000 bosniakiska pojkar och män i det största folkmordet i Europa sedan andra världskriget, de ansvariga för det massmordet, Ratko Mladic och Radovan Karadzic, dömdes förra året till livstids respektive 40 års fängelse.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons