Annons

Mårten Schultz:Domen en framgång för ASAP Rockys försvar

ASAP Rocky
ASAP Rocky Foto: TT

Rakim Mayers är otroligt besviken, förklarade ASAP Rockys försvarare efter den fällande domen som landade i villkorlig dom.

Under strecket
Publicerad

Det är naturligtvis alltid en motgång att dömas för ett brott. Men när jag läser domen så är min tolkning snarare den motsatta. Avgörandet är en framgång för ASAP Rockys försvar.

Ansvarsfrågan i sig var det inte så mycket att göra åt. När bevisningen presenterats inför tingsrätten framstod nödvärnsinvändningen som om inte hopplös så i alla fall svår att ro i land. Domstolen fann också, utifrån vittnesmålen, att det inte fanns något påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp som kunde ge de tilltalade – Rocky och hans två vänner – rätt att använda våld. De hade inte heller anledning att uppfatta situationen som att något sådant angrepp inträffat eller var på gång. Denna utgång förvånar få.

Bortsett från detta måste tingsrättens avgörande betraktas som en framgång för försvaret, särskilt Rockys.

  • Efter att rapparen slängt målsäganden på marken utdelade de andra nu dömda personerna sparkar, men dessa anses inte omfattas Rocky ansvar.
  • Domstolen anser det inte tillräckligt bevisat att någon av de tilltalade slagit en flaska i huvudet på målsäganden, som påståtts.
  • Det fanns inte tillräcklig bevisning för att domstolen skulle anse det klarlagt hur målsägandens skärsår uppkommit (uppgiften om den trasiga flaskan).
  • Skadeståndet blev betydligt lägre än vad målsäganden begärt.
  • Slutligen beaktade tingsrätten att de tilltalade försökt komma undan för att försöka undvika (mer) bråk.

Mer eller mindre samtliga de bedömningar som kunde ha fallit ut åt olika håll landade till ASAP Rockys fördel. Amerikanerna har ingen anledning att klaga på sina privata försvarare.

Rocky är besviken över den fällande domen. Åklagaren och målsäganden kan möjligen känna besvikelse med domstolens bedömningar av bevisningen och i ersättningsfrågan. Huruvida någon av parterna är tillräckligt missnöjda för att överklaga domen återstår att se. För egen del skulle jag inte klaga om detta är det sista steget i denna process.

Efter reklamen visas:
Tingsrätten enig i sin dom mot ASAP Rocky
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons