Annons

”Domen mot Ersson väcker frågor om rättssäkerheten”

Elin Ersson i rätten den 4 februari.
Elin Ersson i rätten den 4 februari. Foto: Adam Ihse / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Sebastian Hagberg / Omni
Publicerad

Den fällande domen mot aktivisten Elin Ersson får ”klockor om rättssäkerhet att ringa”, skriver SvD:s Mårten Schultz i en kommentar.

Ett villkor för att någon ska kunna dömas för brott mot luftfartslagen, som Ersson blev, är att vederbörande struntar i befälhavaren på planets order. Schultz anser att det inte finns någon bevisning för att planets kapten sa något om Erssons aktion. Rätten har nöjt sig med att konstatera att hon struntade i kabinpersonalens order, utan att fråga dem eller kaptenen vad som sades.

Både Schultz och Aftonbladets Oisín Cantwell noterar att en nämndeman ville döma Ersson till fängelse, en nämndeman som tillsatts av Sverigedemokraterna.

Annons

”[Det] säger mer om problemet med politiskt tillsatta domare än om allvaret i tilltaget”, skriver Cantwell.

Mårten Schultz: Domen får klockor om rättssäkerhet att ringa svd.seOisín Cantwell: Fler borde vara som Elin Erssonaftonbladet.seSyftet med aktionen var att stoppa utvisningen av en afghansk pojke som dock inte var med på planettt.omni.sePå planet fanns i stället en medelålders man som skulle utvisas efter ett fängelsestraffexpressen.seProtesten direktsändes på Facebookgp.seKvinna stoppade flygning – detta har häntsvt.seDomen från Göteborgs tingsrättgoteborgstingsratt.domstol.seErsson i rätten: ”Jag bestämde mig tre timmar innan planet skulle lyfta” (4 februari)tt.omni.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons