Annons

Jonas Gummesson:Domen stänker tillbaka på Löfven, Säpo och KU

När Arbetsdomstolen ger Transportstyrelsens sparkade generaldirektör Maria Ågren rätt stänker det på statsminister Stefan Löfven (S). Men också på Säpo som sjabblade när larmet gick och på KU som nära nog sopade ansvarsfrågan under mattan.

Under strecket
Publicerad

Domen ger Maria Ågren rätt stänker på regeringen och Stefan Löfven.

Foto: Sören Andersson/TT, Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

Domen ger Maria Ågren rätt stänker på regeringen och Stefan Löfven.

Foto: Sören Andersson/TT, Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1
Domen ger Maria Ågren rätt stänker på regeringen och Stefan Löfven.
Domen ger Maria Ågren rätt stänker på regeringen och Stefan Löfven. Foto: Sören Andersson/TT, Claudio Bresciani/TT

Maria Ågren skickades ut i kylan och omplacerades av Löfvenregeringen redan innan it-skandalen avslöjades i juli 2017.

Den bedrägliga motiveringen var då att det fanns ”olika syn på hur arbetet ska bedrivas" vid myndigheten.

I själva verket handlade det om den regelvidriga outsourcingen vid Transportstyrelsen.

Hemliga kvalificerade skyddsidentiteter vid den militära säkerhets- och underrättelsetjänsten (Must), Säpo och andra polisiära enheter betraktades som röjda när körtkortsregistret hamnade i händerna på icke säkerhetsprövade tekniker vid IBM:s underleverantörer.

När Säpo inledde en förundersökning försökte Stefan Löfven dölja den annalkande skandalen genom att flytta på generaldirektören och ge henne, under största möjliga tystnad, en undanskymd tjänst i Regeringskansliet. Två veckor efter avslöjandet, när det politiska trycket tilltog och flera statsråd hotades av misstroendeförklaringar, fick Ågren sparken på grått papper. Istället för att låta sig tystas gick hon då till AD med stöd av facket.

Annons
Annons

Inför domstolen hävdade Maria Ågren att enda skälet till att hon accepterade ett strafföreläggande för vårdslöshet med hemlig uppgift var att hon då hoppades slippa offentlighet. Enligt facket blev hon mer eller mindre lurad av sin arbetsgivare att skriva på. Det var kort sagt en solkig historia som spelades upp.

Onsdagens AD-dom går nu på Ågrens och fackets – Sveriges ingenjörers – linje att det var fel av regeringen att avskeda henne.

Sammanfattningen är knivskarp:

”Domstolen har sammantaget funnit att M.Å. (läs Maria Ågren, reds anm.) inte kan anses ha åsidosatt sina åligganden på ett sådant grovt sätt att det motiverar ett avskedande från anställningen i Regeringskansliet. Avskedandet var alltså olagligt.”

När it-skandalen granskades av konstitutionsutskottet, KU, förra våren var det under stort hemlighetsmakeri. Så fort skandalens kärna – röjda skyddsidentiteter med livsfara för personal i hemlig tjänst, deras kontakter och anhöriga – kom på tal stängdes dörrarna.

Under förhandlingarna i Arbetsdomstolen har det däremot varit öppna spjäll från statens sida. I syfte att vinna målet mot Maria Ågren har statens företrädare kallat in vittnen som beskrivit skadeverkningarna i detaljerade ordalag. Ändå anser AD inte att det är bevisat att uppgifter röjts och att Ågren begått något brott.

Med AD-domen får Maria Ågren nu tillbaka sitt jobb om hon så önskar och ska då förses med lämpliga arbetsuppgifter.

Domen stänker på hela regeringen som bär ett kollektivt ansvar för alla fattade beslut. Särskilt stänker det på Stefan Löfven.

Statsministern har varit ovillig att ta på sig någon del av ansvaret för det inträffade, att informationsvägarna inte fungerade och att han egna statsråd inte tyckte att saken var värd att nämna. Och den dåvarande inrikesministern Anders Ygeman (S) som förgäves letade efter ett avlyssningssäkert rum för att kunna lätta sitt hjärta är tillbaka i regeringen.

KU:s granskning hamnar också i ett annat ljus. Viss kritik riktades mot den bristande informationshanteringen, men vid sidan av det utkrävdes ett mycket begränsat politiskt ansvar. Med ett halvår kvar till valet var frågan politiskt död. Nu stänker det tillbaka även på KU.

Säpo agerade i snigelfart när man, på ett tidigt stadium, vid outsourcingens inledningsskede 2015, fick klart för sig vad som pågick när Transportstyrelsens säkerhetsskyddschef slog larm. Där och då hade it-skandalen kunnat stoppas. Istället fick Säpo Maria Ågren dömd. Nu stänker den passiviteten tillbaka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons