Annons

Överlägset bästa kräftan svensk – igen: ”Bravo”

Foto: Malin Hoelstad

Menlös, unken – stjärnkrögarnas omdömen är hårda i SvD:s årliga kräfttest. Men det finns en favorit som kammar hem full pott från alla i panelen. Här är de bästa och sämsta kräftorna 2019, i stigande betygsordning.

Uppdaterad
Publicerad

Fiskeriets extra stora turkiska kräftor, 230 kr, 1 kg

Foto: Malin Hoelstad
Betyg: 2 av 6

Bottenplaceringen i årets kräfttest är delad, och Fiskeriets extra stora turkiska kräftor är en av två sorter som fick lägst poäng. Kräftorna beskrivs genomgående som ojämna i storlek, mjuka i skalet och med en märklig, dyig bismak som hänger sig kvar.

Panelen är föga imponerade – en deltagare beskriver smakupplevelsen kort och gott som ”vidrig”.

Färska kokta signalkräftor Smålandskräftan, 149 kr, 500 g

Foto: Malin Hoelstad
Betyg: 2 av 6

Att utseendet inte är allt blir tydligt när juryn smakar Smålandskräftan. Några tycker att den är fin och mörkt röd i skalet, men så snart lagen sörplats ur och kräftstjärten ätits upp träder en annan bild fram.

”Obehaglig och lite rutten smak”, lyder ett omdöme. En jurymedlem tycker att kräftan smakar burkmussla. En annan uttrycker till och med oro för att behöva spendera natten hängandes över toaletten efter att ha förtärt kräftan.

Fiskeriets svenska signalkräftor, 349 kr, 1 kg

Foto: Malin Hoelstad
Betyg: 3 av 6

På sjätteplats hamnar Fiskeriets svenska signalkräftor, som får blandade recensioner. Hälften av paneldeltagarna berömmer kräftans fina röda färg, fräscha lag och goda sälta.

Men lika många påpekar att skalet är för mjukt, att krondillssmaken lyser med sin frånvaro och att smaken är lite unken.

”Köttet är något mossigt i konsistensen”, lyder ett omdöme.

Pandalus turkiska kräftor, 129 kr, 700 g

Foto: Malin Hoelstad
Betyg: 3 av 6

De turkiska kräftorna golvar knappast panelen, men tycks heller inte vara något bottennapp.

Skalet är för mjukt och lagen är lite trist. Framför allt är det en alldeles för salt kräfta, med en smak som upplevs ”otydlig”, ”helt okej” och ”lite menlös”.

Till storleken är kräftan ”lagom”, och den doftar fräscht men har något unken eftersmak, sammanfattar en jurymedlem.

Vadstenakräftor Klosterdelikatesser 299kr, 1 kg

Foto: Malin Hoelstad
Betyg: 4 av 6

En fin kräfta med lagom hårt skal, kött med bra textur och en framträdande nyans av krondill – men en aning för liten tycker juryn.

Alla är även överens om att det här är en kräfta med mycket sötma i smaken, och det går hem hos de flesta. En jurymedlem benämner den som elegant, en annan tycker att den har ”god söt smak i slurpet”. Men hälften av juryn önskar samtidigt mer sälta.

Ullmo turkiska kräftor, 209 kr, 1 kg

Foto: Malin Hoelstad
Betyg: 4 av 6

Ullmo turkiska kräftor lever inte riktigt upp till juryns förväntningar vad gäller det yttre. Flera upplever att klorna är små och att själva kräftkropparna är ojämna i storleken.

Smak och konsistens är det dock inget större fel på. Kräftan beskrivs som god av alla stjärnkrögarna – ”trots att den inte är den finaste”, som en jurymedlem uttrycker det.

Själva köttet är fast och har bra textur. Både sälta och sötma är balanserade.

En jurymedlem märker direkt att det rör sig om en importerad kräfta, och betonar att den absolut är prisvärd.

Ullmo svenska kräftor, 209 kr, 800 g

Foto: Malin Hoelstad
Betyg: 5 av 6

Ett spänstigt kött i stjärtpartiet och en uppfriskande sälta som lämnar en fräsch eftersmak. Juryn blir förtjust över de svenska kräftorna från Ullmo.

”Den enda av kräftorna som har en tydlig anissmak”, påpekar en paneldeltagare. ”Fin, bra balans i smaken” och ”mycket tydlig karaktär” är andra kommentarer.

Det dyker bara upp en invändning, som ändå rundas av uppåt: ”lite torr, men salt och rätt god”.

Lorenkräftor, 450 kr, 1 kg

Foto: Malin Hoelstad
Betyg: 6 av 6

Förra årets vinnare tar ohotat hem förstapris även i år. Lorenkräftorna, som fiskas i Vättern men kokas med källvatten från sjön Loren, blir juryns stora favorit och den enda av årets kräftor som tar hem full pott och därmed får omdömet ”fulländade”.

Panelen uppskattar kräftans djupt röda färg, de stora, fina klorna och lagom hårda skal. ”Gulligast av alla” och ”snygg”, tycker två av kockarna.

Doften beskrivs som ren och fräsch, köttet som fast och sältan som ”perfekt”. Kräftan har även generöst med smör.

”Bravo – som det ska smaka”, konstaterar en jurymedlem och adderar ett hjärta bredvid betyget.

Lorenkräftan knep vinsten även i 2015 års upplaga av SvD:s kräfttest.

Johanna Westman, Fredrik Eriksson och Frida Ronge.
Johanna Westman, Fredrik Eriksson och Frida Ronge. Foto: Malin Hoelstad
SvD:s namnkunniga testpanel.
SvD:s namnkunniga testpanel. Foto: Malin Hoelstad
Annons
Annons
Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 10
Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 10
Foto: Malin Hoelstad Bild 3 av 10
Foto: Malin Hoelstad Bild 4 av 10
Foto: Malin Hoelstad Bild 5 av 10
Foto: Malin Hoelstad Bild 6 av 10
Foto: Malin Hoelstad Bild 7 av 10
Foto: Malin Hoelstad Bild 8 av 10

Johanna Westman, Fredrik Eriksson och Frida Ronge.

Foto: Malin Hoelstad Bild 9 av 10

SvD:s namnkunniga testpanel.

Foto: Malin Hoelstad Bild 10 av 10
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons