Annons

Assange-utlämning prövas i februari

USA:s utlämningsbegäran lämnades in tidigare i veckan.
USA:s utlämningsbegäran lämnades in tidigare i veckan. Foto: Frank Augstein/AP

Den juridiska processen för att få Julian Assange utlämnad till USA kommer att inledas i februari 2020, slår en brittisk domstol fast. Wikileaksgrundaren nekar till brotten som amerikanska åklagare åtalat honom för.

Under strecket
Omni, Nyhetsbyrån TT
Uppdaterad
Publicerad

Efter att Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid i torsdags godkänt USA:s formella begäran om att få Assange utlämnad är det nu upp till brittiskt rättsväsende att pröva de juridiska möjligheterna för utlämning. Processen inleds i februari, beslutade en domstol i London under fredagen.

Precis som väntat var Assange inte på plats i rättssalen utan medverkade via videolänk.

Den amerikanska staten var representerad via sitt juridiska ombud, som läste upp de brott som amerikansk åklagare åtalat Assange för. Bland annat misstänks han för dataintrång genom att ha knäckt lösenord till ett av försvarsdepartementets datasystem.

– Jag har inte knäckt något lösenord över huvud taget, svarade Julian Assange när åtalspunkterna lästs upp.

Själva rättsprocessen kommer sannolikt att ta flera månader.

Efter att Assange greps av brittisk polis på Ecuadors ambassad i London för drygt två månader sedan valde USA att åtala honom för just dataintrång. En månad senare tillfördes ytterligare 17 punkter till åtalet, bland annat brott mot USA:s spionerilagar. Om han utlämnas och till slut döms riskerar han ett långt fängelsestraff.

Assange utreds även för våldtäkt i Sverige. Uppsala tingsrätt valde förra veckan att avslå åklagarens begäran om att få honom häktad, men misstankarna om brott kvarstår fortfarande.

Sedan den 1 maj avtjänar Julian Assange ett 50 veckor långt fängelsestraff i London för brott mot brittiska borgensregler.

Själva rättsprocessen om en eventuell utlämning till USA kommer sannolikt att ta flera månader och det finns flera möjligheter att överklaga.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons