Annons

Domstolsverket välkomnar juristupprop

Metoo-kampanjen fortsätter. Nu är det jurister som berättar om sexuella trakasserier och övergrepp. Arkivibild.
Metoo-kampanjen fortsätter. Nu är det jurister som berättar om sexuella trakasserier och övergrepp. Arkivibild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Domstolsverket backar nu upp juristuppropet #medvilkenrätt, där tusentals kvinnliga jurister vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp inom branschen.

– Man blir upprörd och jag känner starkt med dem som utsatts, säger generaldirektören Martin Holmgren.

Under strecket
TT
Publicerad

På tisdagen gick över 4 000 kvinnliga jurister ut i det gemensamma uppropet #medvilkenrätt i Svenska Dagbladet och berättade om övergrepp och diskriminering inom rättsväsendet och på advokatbyråer. Det är kvinnor från alla delar av branschen och i alla åldrar som anslutit sig.

Många har delat med sig av personliga erfarenheter och i berättelserna förekommer bland annat rådmän, hovrättsdomare, åklagare, advokatbyråchefer och delägare.

Uppropet välkomnas nu av Domstolsverket som ser allvarligt på problematiken, bland annat att så många inte vågat anmäla.

– Jag slås av omfattningen som ger en tydlig indikation på att det handlar om en genomgående strukturfråga som inte bara är branschrelaterat utan större än så. Det som beskrivs handlar om kvinnor som varit utsatta i situationer där de varit beroende av en överordnad i en eller annan mening, säger Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren.

Han anser att Sverige domstolar har ett bra jämställdhetsarbete – men att det uppenbarligen inte är tillräckligt.

– Vidden av detta gör att vi behöver diskutera det här ännu bredare och djupare än vad vi gjort tidigare. Hur det ska gå till vill jag diskutera med domstolscheferna, säger Holmgren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons