Annons

Erik Bergin:Ted Cruz är presidentvalets stora nyhet

Med valet i Iowa över, riktas nu blickarna mot New Hampshire och mot en kandidat som tagit klivet ut från Donald Trumps skugga – texassenatorn Ted Cruz.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Tex Cruz utropades till republikanernas vinnare i Iowa.

Foto: Chris Carlson / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 2

Ted Cruz, Texassenatorn som hoppas på seger i valet genom att väcka den kristna högern.

Foto: Patrick Semansky/APBild 2 av 2

Tex Cruz utropades till republikanernas vinnare i Iowa.

Foto: Chris Carlson / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1

Med bara timmar kvar till det första konkreta valet i kampen om Vita Huset har medier världen över fullt fokus på oansenliga jordbruksdelstaten Iowa. Men valet är mindre viktigt än många tror. Och huvudpersonen inte den de flesta kanske föreställer sig.

Tex Cruz utropades till republikanernas vinnare i Iowa.
Tex Cruz utropades till republikanernas vinnare i Iowa. Foto: Chris Carlson / TT NYHETSBYRÅN

DES MOINES Donald Trump. Det måste väl vara 2016 års presidentvals största nyhet. Och visst – Trump har varit extremt tacksam för journalister, inte bara i USA, eftersom han ideligen levererat rubriker sedan han ställde upp i valet försommaren 2015. En flamboyant miljardär med ego större än livet självt, egen skyskrapa på Manhattan och privat Boeing 757. Vad kan gå fel?

Men de som utnämner Trump, och kanske möjligen Bernie Sanders, till valets största skrällar i kraft av deras åsikter och uttalanden missar en del viktiga faktorer.

Annons
Annons

Ted Cruz, Texassenatorn som hoppas på seger i valet genom att väcka den kristna högern.

Foto: Patrick Semansky/APBild 1 av 1

Visserligen har Trump krävt inreseförbud för muslimer och en mur mot Mexiko. Men flera andra republikaner har lagt fram liknande förslag om exempelvis muslimska flyktingar. Aversionen mot Trumps muslimstopp, som hördes mer eller mindre från hela det republikanska startfältet, har sannolikt minst lika mycket att göra med Trumps styrka i opinionsmätningarna som innehållet i förslaget. Det var helt enkelt strategiskt rätt att såga Trump.

Istället framträder Ted Cruz – den vapenliberala och konfrontatoriska senatorn från Texas som lagt stor möda vid att locka högerkristna väljare i särskilt Iowas bibelbälte i väst – som valets mest extrema figur vad gäller politisk åskådning.

Ted Cruz, Texassenatorn som hoppas på seger i valet genom att väcka den kristna högern.
Ted Cruz, Texassenatorn som hoppas på seger i valet genom att väcka den kristna högern. Foto: Patrick Semansky/AP

Få har spenderat lika mycket energi, och har en så väloljad organisation, i Iowa som Ted Cruz. Det han hoppas och tror, anar konservativa analytiker och kommentatorer, är att återupprepa Bush-Cheneys trick från 2004 då de lyckades locka delstaten att rösta republikanskt efter flera demokratiska segrar. Nyckeln var den kristna högern.

Inom det republikanska etablissemanget anses Cruz vara den troligen minst valbara kandidaten i ett presidentval, mycket eftersom han visat obefintlig vilja att samarbeta över partigränsen. Cruz och Trump är inte ens i samma division – affärsmannen från det liberala New York har tvärtom påpekat om och om igen att han kan göra ”deals” med vem som helst, inklusive demokrater. I den delen låter Trump närmast som Barack Obama och Hillary Clinton.

Annons
Annons

Karta: Här är Iowa

Cruz satsar i stället krutet, tror somliga analytiker och statsvetare, på teorin att det runt om i USA finns tillräckligt många ultrakonservativa kristna som tidigare inte haft någon tillräckligt konservativ kandidat att rösta på. Nu när de har det, går resonemanget, kan det räcka till att lyfta Cruz genom partikonventet i juli och ända fram till Vita Huset.

– Men de flesta statsvetare tror inte att det här nationella blocket av outnyttjade ultrakonservativa, evangelikala väljare verkligen existerar, påpekar Dennis Goldford, valexpert och professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines, till SvD.

Ändå gör Ted Cruz gedigna kampanjarbete i Iowa att han har en rimligt god chans att slå Donald Trump här på måndag kväll.

Men det leder till en annan, möjligen oväntad, slutsats om ett ”caucus”, som primärvalet i Iowa kallas. Ett nederlag i Iowa behöver inte ha den stora inverkan som det ofta tillmäts, och en seger ger, omvänt, inte per automatik fripass till partiets nominering.

För Clintons del har Iowa varit ett trauma ända sedan hon kom trea 2008 efter Barack Obama och John Edwards. Vad många kanske glömt är att Clinton vann över båda strax efteråt i New Hampshire. Att Obama vann i Iowa är möjligen heller inte så konstigt eftersom hans hemstad Chicago ligger i delstaten bredvid, Illinois. Och att Clinton tog New Hampshire förefaller rimligt eftersom New England-regionen i mångt och mycket delar värderingar med New York, där Clinton har sin bas.

Annons
Annons

Det finns flera sådana exempel. Rick Santorum vann exempelvis bland republikanerna 2012 i Iowa och Mike Huckabee segrade 2008. Ingen av dem vann partiets nominering senare samma år.

För att använda professor Goldfords ord, så är Iowa ”bara en audition för vem som ska spela huvudrollen i en pjäs. Det innebär inte att någon får rollen.”

– Så länge medierna tycker att Iowa är viktigt så kommer kandidaterna att tycka det. Och tvärt om, konstaterar professorn.

Primärval är en relativt ny uppfinning, framdriven av de två dominerande partierna. En hel del av delegaterna vid partikonventen styrs samtidigt överhuvudtaget inte av resultatet i några primärval. Det är de så kallade ”superelegaterna” som istället får makten att rösta på vem de vill vid konventen i kraft av sina positioner inom partierna och i samhället. Vad gäller Demokraterna så tycks de mer eller mindre helt ha slutit upp bakom Hillary Clinton. Bland Republikanerna anar man att Jeb Bush åtminstone tidigare haft starkt stöd.

Givet Iowas förhållandevis stora dominans vad gäller kristen höger så ser det också ut som att slaget i New Hampshire en vecka senare, den 9 februari, blir minst lika intressant för de främst republikanska kandidater som står partietablissemanget nära – Bush, Chris Christie, John Kasich och i viss mån Marco Rubio. Då väntar en ny drabbning där Ted Cruz omsorgsfulla allianser med pastorer och kristna opinionsbildare kan visa sig väga lätt.

Mot den bakgrunden, och eftersom det ännu är hela tolv republikanska kandidater kvar i racet, så är det tänkbart att även kandidater med dåliga opinionssiffror försöker hålla sig kvar i leken ytterligare någon vecka eller två efter Iowa. Oavsett hur skadskjutna de blir på måndag kväll.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons