Annons

Trump vid muren – ”Fått som de ville”

Donald Trump vid en del av muren i Otay Mesa vid Kaliforniens södra gräns.
Donald Trump vid en del av muren i Otay Mesa vid Kaliforniens södra gräns. Foto: Evan Vucci/AP

Donald Trump besöker i dagarna den ifrågasatta mur som avskiljer USA från Mexiko. Statistik från augusti visar att den illegala invandringen till USA sjunkit med över 60 procent. En anledning uppges även vara Mexikos stramare gränspolicy mot Guatemala i söder.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump vid gränsen där muren ska uppförs.

Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1

Donald Trump vid gränsen där muren ska uppförs.

Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1

Efter att ha besökt Silicon Valley och Los Angeles under onsdagen styr presidentens entourage söderut. Besöket vid muren, eller det höga stängsel om cirka 10 meter, som sedan en tid uppförs på gränsen.

Löftet att bygga muren anses som kanske den viktigaste förpliktelsen som Donald Trump utfäste innan han blev vald till president.

Enligt Politico sjönk antalet gränsarresteringar under augusti till 51 000, vilket är en nedgång med mer än 60 procent än toppsiffrorna i maj då cirka 133 000 flyktingar stoppades.

Donald Trump vid gränsen där muren  ska uppförs.
Donald Trump vid gränsen där muren ska uppförs. Foto: Evan Vucci/AP
Annons
Annons

Enligt gränsmyndigheter ska nedgången också bero på den överenskommelse som USA träffade med Mexiko i juni om att skärpa gränskontrollen söderifrån, vid vägar och floder och på bussar, in i Mexiko från Guatemala.

Samtidigt har USA tvingat tiotusentals asylsökande att vänta i Mexiko på besked om deras ansökningar godkänns.

Nedgången i tillströmningen räknas allmänt som en framgång för Trump. Men det finns frågetecken inför framtiden.

– De har fått precis som de ville genom att tvinga Mexiko. Men frågan är hur hållbart det är, säger Oscar Chacón, vd för den Chicagobaserade migrantgruppen Alianza Americas.

Todd Bensman, som jobbar för att få ner invandringen från ett myndighetscenter i Austin, Texas, anser att tillslagen mot bussar från Centralamerika är den största anledningen till nedgången:

– Tidigare ringlade bussköerna långa vid gränsen mellan Guatemala och Mexiko. De där bussarna stoppas nu vid vägblockeringar, töms på passagerare och vänds tillbaka söderut. Människor som redan rest länge blir kvar i Mexiko i väntan på svar. Det har en psykologisk effekt på viljan att fortsätta, som reducerat antalet människor från Centralamerika att ta sig vidare norrut. I Mexiko vill ingen vara, säger Todd Bensman enligt Politico.

Organisationer för mänskliga rättigheter rapporterar att flyktingar i Mexiko utsatts för fler än 100 fall av misshandel och våldtäkt. Samtidigt uppger myndigheterna i Mexiko att 15 000 soldater bevakar gränsen mot USA och 10 000 är stationerade vid gränsen mot Guatemala.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons