Annons

Trump försvarar sonen: ”Han är högkvalitativ”

Trump Jr publicerar mejl om möte med en rysk advokat förra året. Nu hyllar president Donald Trump sonens transparens. Men det är ett klassiskt pr-knep som inte kommer att gå hem, enligt USA-kännaren Elizabeth Walentin.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP

Tidigare på tisdagen rapporterade The New York Times med hänvisning till flera källor att publicisten Rob Goldstone ordnade ett möte mellan Donald Trump Jr, son till USA:s president Donald Trump, och en rysk advokat.

Nu har Donald Trump Jr lagt ut delar av mejlkonversationen på sin Twittersida. Trump Jr uppger att han vill vara helt transparent och det är anledningen till han lägger ut mejlkonversationen från den 3 juni 2016 som föregick mötet med den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja.

Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders läste upp ett meddelande från Donald Trump under en pressträff på tisdagen ”min son är en högkvalitativ person och jag applåderar hans transparens”.

Förutom detta meddelande hänvisar presidenten alla frågor vidare till Trump Jr och hans råd.

Annons
Annons
Foto: AP

Trump Jr har tidigare bekräftat att han träffat en rysk advokat som sagt att Ryssland hade uppgifter som kunde skada Hillary Clinton, Demokraternas dåvarande presidentkandidat. Han uppger själv att mötet inte gav någonting.

Trump Jr kommer att behöva förklara sig inför den amerikanska senaten och det utskott som undersöker Rysslands inflytande över valrörelsen, vilket han sagt att han är villig att göra.

Foto: AP

Det var mitt under presidentkampanjen förra året som den nuvarande presidenten Trumps äldsta son fick ett mejl från Rob Goldstone döpt till ”Ryssland – Clinton – privat och konfidentiellt”.

I mejlet skriver Rob Goldstone att Trump Jr erbjuds uppgifter från ryskt håll om Hillary Clinton ”som kan vara väldigt användbara för din far”.

Trump Jr fick frågan om han ville få uppgifter om Hillary Clinton som kunde användas till presidentkampanjen. Till svar fick Goldstone ”om det är som ni säger älskar jag det, särskilt senare i sommar”.

I mejlen framkommer att ryska regeringen var källa till informationen som Trump Jr skulle få vid mötet som sedan skedde den 9 juni i Trump Tower, New York. Ett möte där även presidentens svärson Jared Kushner och dåvarande kampanjchef Paul Manafort deltog.

Advokaten Natalia Veselnitskaja uppger själv till NBC News att hon inte har några kopplingar till Kreml och att hennes avsikt var att diskutera Magnitskij-lagen.

Annons
Annons

”Lägg korten på bordet” är ett klassiskt pr-knep för att få obehaglig uppmärksamhet att försvinna, berättar Elizabeth Walentin, som själv arbetat för Demokratiska partiet i USA innan hon inledde en karriär som PR-konsult och föreläsare i Sverige.

– Det är intressant att Trump Jr försöker vara transparent och lägga upp konversationen. Det betyder att han vill att något ska försvinna, det är ett sätt att slå tillbaka med full kraft och säga här finns allt nu behöver ni inte fråga mer, säger hon.

Men hon tror inte att Trump Jr strategi kommer att fungera. Under lång tid har Trump hävdat att hans kampanj inte haft samröre med Ryssland, vilket visar sig inte stämmer.

Oavsett innehållet i breven eller om mötet gav någonting, innebär de att Trumps son och svärson har haft ett möte med en rysk advokat för att få uppgifter från Rysslands regering. Det är grundproblemet, menar Elizabeth Walentin.

I en tweet tidigare under tisdagen skrev Trump Jr att media och demokraterna är extremt besatta av den här ryska historien och ”om det här nonsensmötet är allt de har efter ett år så förstår jag deras desperation”.

Mejlen till Trump Jr

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons