Annons

Per Gudmundson:Donald Trump lever vänsterns våta dröm

Få USA att sluta vara världspolis, motarbeta frihandel, inte provocera Ryssland, bete sig respektlöst mot kungligheter – Trump lever vänsterdrömmen...
Få USA att sluta vara världspolis, motarbeta frihandel, inte provocera Ryssland, bete sig respektlöst mot kungligheter – Trump lever vänsterdrömmen... Foto: Richard Pohle / AP
Under strecket
Publicerad

Donald Trumps fem dagar av diplomatiskt härjningståg i Europa har gett chockreaktioner över hela världen.

Först Natomötet i Bryssel, där presidenten sådde tvivel om USA:s beredvillighet att backa upp Baltikum och de andra länderna i den ryska intressesfären. Samtidigt förolämpade han förbundskansler Angela Merkel genom att kalla Tyskland för Rysslands gisslan och förklara att hennes migrationspolitik är på väg att ödelägga Europa.

I Storbritannien något dygn senare underminerade han premiärminister Theresa May genom sina uttalanden om brexit och nyss avgångne Boris Johnson, i samma veva som han vände ryggen åt drottning Elizabeth II.

I Helsingfors pekade Trump bokstavligen ut Europa som fiende, och i mötet med president Vladimir Putin legitimerade han aggressionen i Ukraina, underkände de egna underrättelse- och rättsväsendena, samt framställde amerikanarna som lika goda kålsupare som ryssarna.

Det blir svårslaget. Det är en diplomatisk fingerspitzengefühl som möjligen bara kan mötas av Filippinernas Rodrigo Duterte. Eller om Zimbabwes Robert Mugabe hade fått 37 år till på sig.

Annons
Annons

Men innehållsligt fullföljer Trump vad han sade att han skulle göra om han blev vald. USA skulle ha ett starkt försvar, men intervenera mindre utomlands. Nato-länder skulle sluta åka snålskjuts efter amerikanska stridsvagnar. Nationell suveränitet, ett kärnvärde. Synen på invandring, väl känd. Och för Trump är handel ett nollsummespel – vilket gör att han betraktar Europa som konkurrent snarare än partner.

Om man bortser från att Donald Trump uppför sig som en ledare för en bananrepublik, så går det alltså att skönja en tämligen sammanhållen politisk linje. Den känns dessutom igen. USA ska sluta vara världspolis, frihandel är dåligt, man ska inte provocera Ryssland – så brukade det låta i ytterkantsvänstern.

Men även om linjen känns bekant, och rentav framställdes som harmlös och önskvärd när den kom från vänster, innebär den en geopolitisk förskjutning av kontinentalplattorna. Marken blir påtagligt mindre stabil för oss.

Det kan vi bara bemöta genom att själva, och i samarbete med våra bundsförvanter, bygga starkare försvar och säkerhet i vårt närområde.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons