Annons

Donald Trump vill åt oljan i Syrien – retar Ryssland

Donald Trump vill gärna lägga vantarna på Syriens olja, förklarade han under ett kabinettsmöte i måndags. Utrikesminister Mike Pompeo lyssnar.
Donald Trump vill gärna lägga vantarna på Syriens olja, förklarade han under ett kabinettsmöte i måndags. Utrikesminister Mike Pompeo lyssnar. Foto: TT

Nu startar kampen om Syriens svarta guld – oljan – i landets östra del. Ryssarna och Assadregimen vill ha den. Men Donald Trump har redan sett till så att USA-trupper stannar för att ”skydda oljan”.

Under strecket
Publicerad

När Trump drog tillbaka de amerikanska trupperna från gränsen mellan Syrien och Turkiet lämnades den kurdiska civilbefolkningen skyddslös. Större omsorg ägnades åt de syriska oljefälten, som till övervägande del finns i landets östra del. Där stannade soldaterna kvar.

Syriens oljereserver beräknas uppgå till 2,5  miljarder fat. En stor del av landets olja exporterades till Europa, främst till Tyskland och Italien. Totalt stod oljeexporten för hela 30 procent av den syriska regeringens inkomster 2010.

Men efter att inbördeskriget startade sjönk produktionen drastiskt. Olika lokala rebellgrupper tog över oljefält och raffinaderier inom sina områden. Strider utkämpades ofta kring dessa fram till att terrorgruppen IS tog över kontrollen.

2015 kontrollerade IS 80 procent av landets olje- och gasfält. Kurderna 12 och Assadregimen 8 procent. Sedan de arabisk-kurdiska SDF-styrkorna utplånade IS territorium med stöd av amerikanska bombflyg har så gott som alla oljefält varit i kurdiska händer.

Under en tid beräknades IS dra in en miljon dollar om dagen från sina syriska och irakiska oljekällor.

Annons
Annons

Nu när Turkiets krig lett till att regimen är tillbaka i östra Syrien vill de ta tillbaka kontrollen över oljan. Ryssarna är lika ivriga på det, eftersom de enligt ett avtal fått exklusiv rätt till att utvinna Syriens olja.

Anläggningarna är visserligen i stort behov av kostsamma renoveringar och investeringar efter det långa kriget, men på sikt blir det med största sannolikt ändå en lönsam affär för ryssarna.

För trots att det varit krig har det hela tiden producerats och sålts olja, om än i liten skala.

För IS utgjorde oljeförsäljningen dess största inkomstkälla. Under en tid beräknades IS dra in en miljon dollar om dagen från sina syriska och irakiska oljekällor. Oljan såldes till den syriska regeringen eller via smuggling till Turkiet.

Även kurderna har olja sålt till regimen och via smuggling till Irak till export över världen.

Hundratals ryska legosoldater dödades av amerikanskt flyg i vad som tros ha varit ett försök att ta över gas- och oljefält i området.

Assadregimen och deras allierade har gjort flera försök att komma åt de värdefulla naturtillgångarna. Förra året ledde det bland annat till att hundratals ryska legosoldater dödades av amerikanskt flyg i vad som tros ha varit ett försök att ta över gas- och oljefält i området.

I och med USA:s tillbakadragande hoppades de att det skulle vara fritt fram till oljekällorna, men president Trump tyckte annorlunda. Amerikanska trupper behöver vara kvar för att ”skydda oljan”, säger han.

– Jag har alltid sagt att om vi går in ska vi behålla oljan, sade Trump på ett kabinettsmöte i måndags. Vi kommer att hitta på något sätt tillsammans med kurderna så att de kan få lite pengar, ett kassaflöde. Kanske kan vi få ett av våra stora oljebolag att gå in och driva det ordentligt.

Det påminner om uttalanden som Trump gjorde i valrörelsen 2016 om att USA borde lägga beslag på Iraks olja som krigsbyte, vilket många påpekade skulle bryta mot internationell rätt. Detsamma gäller förstås den syriska oljan.

Uttalandet om att amerikanska bolag skulle utvinna syrisk olja retar Ryssland. I onsdags slog det ryska utrikesdepartement fast att Syriens oljekällor bör kontrolleras av Damaskus, det vill säga Assadregimen.

På torsdagen skärptes tonen när president Putins talesperson Dmitrij Peskov fördömde alla utländska styrkor, utom de ryska, som ockupationsstyrkor och krävde att alla amerikaner ska lämna Syrien.

Demokraternas presidentkandidat Bernie Sanders kommenterade det hela på twitter: ”Såvitt jag vet har kongressen aldrig godkänt att amerikanska trupper skickas ut för att säkra Syriens ekonomiska naturresurser”. Han kallade beslutet olagligt och okonstitutionellt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons