Annons
Analys

Torbjörn Isacson:Dopningseffekt medför stora risker på snedvriden börs

Stockholmsbörsen är väldigt skev, menar SvD:s Torbjörn Isacson.
Stockholmsbörsen är väldigt skev, menar SvD:s Torbjörn Isacson. Foto: Charles Hammarsten/TT

Årets börsfest fick nytt liv under den senaste rapportperioden. Men jublen riskerar att ytterligare förstärka slagsidan på Stockholmsbörsen. Det kan få festen att övergå i något annat.

Under strecket
Publicerad

Bilden är tydlig. Oavsett om man ser till listan över de 16 bolag på Stockholmsbörsen som har ett börsvärde på över 100 miljarder kronor eller till indexet OMXS30, som visar de 30 mest omsatta aktierna. Stockholmsbörsen är väldigt skev. Av de 16 största bolagen på Stockholmsbörsen är sex verkstadsbolag och fyra banker. Verkstadsbolagen står för mer än två tredjedelar av värdet på OMXS30, och tillsammans med bankerna står de för merparten av storbolagsindex.

Det är naturligtvis glädjande att Sverige och Stockholmsbörsen har så många stora internationellt framgångsrika verkstadsbolag. Merparten av dem visade dessutom upp nya framgångar i den senaste rapportperioden.

Bakom de fina siffrorna för flera av verkstadsbolagen döljer sig i många fall en förrädisk dopingeffekt

De svenska storbankerna brukar ofta dessutom framhållas som mer framgångsrika och stabila än sina konkurrenter ute i Europa. Men det går inte att blunda för riskerna med att ha en börs som är så pass snedvriden, oavsett om det var mot Ericsson som under de febriga it-åren, eller som idag mot banker och verkstadsbolag.

Annons
Annons

Bakom de fina siffrorna för flera av verkstadsbolagen döljer sig i många fall en förrädisk dopingeffekt av den svaga svenska kronan. Även om många av företagen är välskötta, så kommer de att få det svårt att stå emot när konjunkturen viker. Fredagsmorgonens inköpsindex för svensk industri var sämre än på flera år, ännu ett tecken på att det viker nedåt. Hittills har verkstadsjättarna flera gånger överraskat med att stå emot negativa profetior, men samtidigt har fallhöjden i aktierna ökat ytterligare.

Storbankerna är fortsatt väldigt lönsamma. Men kraven på att ta itu med problem som penningtvätt och höga kostnader i delar av organisationer märks allt tydligare.

Därtill kommer att de andra sektorer som har en synlig andel av OMXS30-indexet oftast bara består av ett eller ett par bolag. Det kan vara Ericsson som teknikföretag, H&M som handelsbolag eller Telia och Tele2 som teleoperatörer.

En annan bransch som väger tungt på Stockholmsbörsen, med en rad stora företag som inte riktigt kvalar in bland de största giganterna, är fastigheter. De senaste åren har de producerat stora förmögenheter hos dem som investerat i fastigheter och fastighetsaktier. Med en stark konjunktur och räntor på bottennivå har det varit svårt att misslyckas.

Men nu börjar osäkerheten smyga sig in även här. Sjunkande siffror för nettouthyrningen straffas hårt på börsen. Bland annat den höga utslagningen av handelsföretag lär synas allt mer även här. Det kommer att bli större skillnad framöver mellan fastighetsbolag i allmänhet och de som verkligen är välskötta och utvecklar sitt bestånd i rätt riktning.

Annons
Annons

Förmågan att leta lite vid sidan om blir allt mer värd om den stora festen går mot sitt slut.

I ett klassiskt tårtdiagram över vilka sektorer som dominerar index på dagens festglada Stockholmsbörs så syns traditionellt mer defensiva sektorer som läkemedel och hälsovård däremot knappt till alls. Bolag som numera försvunna Pharmacia och det utflyttade AstraZeneca, som hade varit i särklass störst på börsen om det varit ett svenskt bolag, gjorde att det såg det helt annorlunda ut tidigare. De många mindre bolag som dykt upp på området kan inte fylla det tomrummet.

För både fondsparare och pensionssparare är de här indexen, och därmed de tongivande bolagen, väldigt viktiga. Det är tveklöst här merparten av pengarna hamnar.

Andelen svenskar som själva handlar med aktier är, bortsett från en mindre grupp ivriga och kortsiktiga spekulanter, är klart lägre i dag än under toppåren på 1990-talet och över it-åren. Även om de flesta fondförvaltare hävdar att de kan göra fantastiska val av aktier så följer merparten av dem tämligen nära index. För att undvika de höga kostnaderna väljer många sparare dessutom rena indexfonder, vilket sett över lång tid ofta också en bra lösning för de flesta.

Förmågan att leta lite vid sidan om blir allt mer värd om den stora festen, där i princip alla varit inbjudna, går mot sitt slut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons