Annons

Göran Eriksson:Dousa sparkade M där det gör ont – på riktigt

Ulf Kristersson och Benjamin Dousa vid ett besök i Kista.
Ulf Kristersson och Benjamin Dousa vid ett besök i Kista. Foto: Tomas Oneborg

Benjamin Dousa uppfyller inte alla fördomar om en ordförande i ett politiskt ungdomsförbund. Han har ibland sparkat moderpartiet där det gör ont på riktigt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1. Hur kommer Benjamin Dousa att bli ihågkommen som Muf-ordförande?

Delvis som en ganska framgångsrik, men traditionell ungdomsförbundsordförande, som har drivit på för en mer radikal politisk linje. Som när Muf fick förra höstens M-stämma att ta ställning för att alkohol ska få säljas i livsmedelsbutiker – eller ”Krossa monopolet” som det stod på Dousas t-shirt.

Det är en politisk radikalisering som faller inom ramen för den traditionella – kanske lite fördomsfulla – bilden av en ungdomsförbundsordförande.

2. Vad innebär den fördomen?

Det förekommer ju inte sällan att ungdomsförbund ägnar sig åt någon sorts fejkuppror. Man vill ge intryck av att våga ta strid mot sitt eget moderparti, men har egentligen noggrant försäkrat sig om att partiledningen inte tycker att upproret går för långt.

En sådan ungdomsförbundsordförande säger att förbundet vill vara en ideologisk blåslampa – det är den rådande floskeln – men menar egentligen att det ska vara en politisk språngbräda. I framtiden hägrar presidie- och ministerposter.

Benjamin Dousa lyckades bli politisk påläggskalv, och omnämnd som framtida M-ledare, utan att alltid följa den mallen.

3. På vilket sätt har Benjamin Dousa avvikit från den traditionella bilden?

Dels handlar det om hans personliga bakgrund. I en tid när alltmer av politiken har handlat om förorter, är Dousa faktiskt uppvuxen i Stockholms förorter, på Järvafältet.

”Jag hoppas att jag har förändrat bilden av Moderata ungdomsförbundet som ett förbund för överklassens barn”, säger han själv i en avskedsintervju med Aftonbladet.

4. Och hur har det märkts sakpolitiskt?

Benjamin Dousa har inte bara – mera enligt förväntningarna – drivit moderpartiet åt höger, med en skärpt migrations- och bidragspolitik. Och öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna, innan det var M-linjen.

Han har också ifrågasatt borgerliga och moderata framgångar som friskolereformen, där han i en SvD-intervju i vintras förklarade att borgerligheten ”sitter i knät på friskoleföretagen”. Det är inte en traditionell Muf-position, och det gjorde troligen ont på riktigt i moderpartiet.

Efter reklamen visas:
Elvakaffe med Benjamin Dousa
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons