Annons

Anhöriga lättade: ”Jäkligt skönt att det är över”

En årslång mardröm har fått ett avslut, åtminstone rättsligt. Rakhmat Akilov döms till lagens strängaste straff, livstids fängelse och utvisning, för terroristbrott. ”Alla har väntat på det här”, säger Veronica Durango, en av de som befann sig på Drottninggatan.

Under strecket
Publicerad

Veronica Durango är en de av 100 målsägande som har väntat på domen mot Rakhmat Akilov.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 2

Jessica Sandberg har varit målsägarbiträde i den uppmärksammade rättegången mot Rakhmat Akilov.

Foto: Marc Femenia/TTBild 2 av 2

Veronica Durango är en de av 100 målsägande som har väntat på domen mot Rakhmat Akilov.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1
Veronica Durango är en de av 100 målsägande som har väntat på domen mot Rakhmat Akilov.
Veronica Durango är en de av 100 målsägande som har väntat på domen mot Rakhmat Akilov. Foto: Claudio Bresciani/TT

För drabbade och anhöriga som SvD varit i kontakt med innebär domen i någon mån ett avslut på den mardröm som tog sin början på dagen för 14 månader sedan.

Veronica Durango befann sig på Drottninggatan den 7 april 2017 och undkom lastbilen genom att kasta sig över ett betonglejon. När domen föll på torsdagen var känslan framför allt lättnad.

– Jag tycker att det är jäkligt skönt att det är över. Det har varit något som hängt över en, en väntan och en stress, säger hon.

Efter reklamen visas:
5 svar om Rakhmat Akilovs livstidsdom

När SvD når henne har hon precis fått ett sms från sitt målsägandebiträde med texten “vi vann”.

– Det är bara jätteskönt att det är slut nu. Jag hoppas verkligen att man kommer att stå fast vid domen. Jag är lite skakig, uppriktigt sagt, men nu börjar det släppa lite. Alla har suttit och väntat på det här, men man visste inte hur det skulle bli.

Annons
Annons

Jessica Sandberg har varit målsägarbiträde i den uppmärksammade rättegången mot Rakhmat Akilov.

Foto: Marc Femenia/TTBild 1 av 1

Målsägandebiträdet Jessica Sandberg företräder 13 personer som drabbats av terrordådet, däribland familjerna till två av dödsoffren, belgiska Maïlys Dereymaeker och Crispin Bevington, britt men bosatt i Sverige.

– Det är en välkommen dom i och med att Akilov dömts för terroristbrott. Det har ju inte varit helt självklart. Rätten har funnit det bevisat att han har begått terrordåd mot Sverige och utifrån det är jag mycket nöjd, säger hon.

Flera av Jessica Sandbergs klienter har beviljats det skadestånd de har begärt – även syskon till avlidna, något som regel inte sker.

Den fällande domen är en viktig del i sorgearbetet för de anhöriga, säger hon.

– Det har varit en uppmärksammad rättegång med mycket fokus på terroristen, och varje gång de anhöriga blivit påminda tar det längre tid att läka. Att få ett avslut på rättsprocessen och att han blir dömd juridiskt är viktiga pusselbitar, även om det inte ger deras anhöriga tillbaka. Inte heller ett skadestånd kan mätas i en människas betydelse, men det är en del i sorgeprocessen.

Jessica Sandberg har varit målsägarbiträde i den uppmärksammade rättegången mot Rakhmat Akilov.
Jessica Sandberg har varit målsägarbiträde i den uppmärksammade rättegången mot Rakhmat Akilov. Foto: Marc Femenia/TT

Samma dag som domen föll skulle Ebba Stefansdotter Åkerlund, en av de fem som dog i terrordådet, ha fyllt 13 år. På Svenska Hjärtans hemsida – en stiftelse till minne för Ebba – har hennes pappa Stefan beskrivit sina känslor inför dagen.

“I dag faller domen en dag som skulle varit min dotters lyckligaste dag, hennes trettonårsdag. Samtidigt skulle hon gått ut sjätte klass på Campus Manilla och fått betyg för första gången, något som Ebba såg oerhört mycket fram emot.”

Stefan Åkerlund hade valt att inte befinna sig i rättssalen när Rakhmat Akilov fick sin dom.

“Jag kommer fira min dotter Ebbas födelsedag framför graven samtidigt som jag kommer höra lastbilar med studenter som skriker ut sin lycka över att de tagit studenten. Det är tyvärr något som jag aldrig får uppleva min dotter Ebba göra”, skriver han.

Veronica Durango tillbringade torsdagen tillsammans med Ebbas mamma Jeanette Åkerlund, berättar hon, för att fira Ebbas födelsedag. De två fann varandra efter terrordådet.

– Det är väl det enda positiva i det här, att man fick en vän för livet. Det är fint, säger Veronica Durango.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons