Annons

”Drabbar mest fattiga – de har inte råd åka till Sverige”

Foto: Nichole Sobecki

Ebolakunskap på 30 svenska infektionskliniker – och praktiskt övning på sjukhuset i Linköping. Så här har Sverige förberett för eventuell spridning av det fruktade viruset.

Under strecket
Publicerad
Fortsätt läsa…

I över ett år har ebolaepidemin härjat i östra Kongo-Kinshasa och antalet fall har passerat 3 000. Personer som drabbas blir snabbt allvarligt sjuka och dödligheten är mycket hög, särskilt i länder med otillräcklig sjukvård.

Sjukdomen har spridit sig till närliggande länder och risken för större spridning ökar, speciellt i länderna med lägre utvecklingsnivå som Burundi, Tanzania och Sydsudan, enligt Andreas Wladis, kirurg och professor i katastrofmedicin vid Linköpings universitet.

– I grannländerna Uganda och Rwanda är det lite lugnare, de har ganska god beredskap och välutbildad personal. Deras auktoritära ledare är inte heller rädda för att snabbt fatta kraftfulla beslut som att stänga transportvägar, säger Wladis.

Att det dödliga viruset skulle sträcka sig bortom grannländernas gränser är däremot inte troligt — och för svensk del är risken nästan obefintlig, tillägger han.

– Men skulle epidemin eskalera kommer den bedömningen säkert förändras.

Anders Tegnell är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och ser inte heller risken som stor att någon smittad hamnar i Sverige.

Annons
Annons

– Ska man vara lite cynisk så drabbar det här framförallt fattiga människor ute i byarna, så det är extremt sällsynt att de har möjlighet att resa till Sverige eller andra länder, säger han.

Under det värsta utbrottet som skedde i Västafrika 2013–2016, hände det att hemvändande sjukvårdspersonal insjuknade i sina hemländer. Men enligt Anders Tegnell skiljer sig situationen den här gången på flera sätt: Först och främst är världen mer förberedd och de som arbetar i de drabbade områdena är oftast vaccinerade.

– Plus att det rent praktiskt knappt går att vistas i vissa delar av Kongo som europé på grund av säkerhetssituationen.

Efter reklamen visas:
Det här är ebola – den dödliga blödarfebern

Om smittan ändå skulle nå Sverige är vi väl förberedda. Anders Tegnell berättar att Sverige har byggt en beredskap för denna typ av sjukdomar sedan 1990-talet. På de cirka 30 infektionsklinikerna i landet finns kunskap om sjukdomen och planer för hur misstänkta fall ska hanteras. Vid några större sjukhus, speciellt universitetssjukhuset i Linköping, finns också speciella lokaler och tränad personal.

– Man behöver alltså inte vara orolig. För personer som bor i Sverige finns det annat som är farligare i livet, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons