Annons
Analys

Tomas Lundin:”Supermario” kan slå till igen

Avgående ECB-chefen Mario Draghi.
Avgående ECB-chefen Mario Draghi. Foto: Arne Dedert/AP

Ett fyrverkeri av räntesänkningar, obligationsköp och nya kreativa regler för bankerna. Förväntningarna är högt uppskruvade inför ”Supermario” Draghis näst sista ECB-show på torsdag innan han avgår i slutet av oktober.

Under strecket
Publicerad

 

BONN Den tyska exportmotorn hackar och Europas största ekonomi står på randen till recession. BNP-prognoserna i euroländerna skrivs ner på löpande band och inflationen ligger långt under Europeiska centralbankens mål.

Men det kan bli ännu värre. Skräckscenariot som hotar är deflation med risk för en ond cirkel av sjunkande priser, avtagande inflationsförväntningar och uppskjuten konsumtion.

– Risken för en sådan utveckling är troligen lika stor som 2014/15, menar Carsten Brzeski vid ING Bank och förutsäger ett paket av stimulanser på ECB:s rådsmöte i Frankfurt denna torsdag.

2012 räddade Draghi euron med löftet att ”do whatever it takes”. 2015 slog han återigen till med vad som senare kommit att kallas Draghis ”bazooka”. Alltså så kallade kvantitativa lättnader med uppköp av obligationer på numera totalt 2 600 miljarder euro, hisnande 1,3 miljoner euro i minuten, under de senaste fyra åren.

En sänkning av räntan på torsdag räknar alla med, även om det skulle få spararna i framför allt Tyskland att sjuda av ilska. Det blir i så fall de första sedan mars 2016, då räntan som bankerna får insättning över natt sänktes till minus 0,4 procent.

Annons
Annons

Samtidigt spekuleras i att sänkningen skulle kunna följas av nya sätt att mildra effekterna av minusräntor för bankerna, till exempel genom en mindre smärtsam ränta för insättning upp till en viss gräns.

Men blir det ett försiktigt eller ett modigt räntesteg? Till minus 0,5 procent eller 0,6 procent i ett svep? Ekonomerna vid Barclays tror på en trestegsraket som pressar ned räntan till minus 0,7 procent fram till andra kvartalet 2020. På det sättet bränns inte all ammunition av på en enda gång.

Stefan Schilbe vid HSBC Global Research utgår däremot från en sänkning till minus 0,6 procent redan nu på torsdag – för att tydligt visa att ECB tar riskerna i eurozonen på allvar.

Det är upp till den avgående ’Supermario’ att slå till en sista gång.

När ECB publicerade sin senaste konjunkturbedömning i juni i år såg det fortfarande relativt positivt ut. BNP i eurozonen troddes växa med 1,2 procent i år och 1,4 procent under både 2020 och 2021. Men de siffrorna är i dag överspelade. Handelskrig hotar, Kina har bromsat upp och Brexit skapar djup osäkerhet.

Goldman Sachs räknar nu med en BNP-tillväxt på bara 1 procent i år, 0,9 procent nästa år och 1,3 procent 2021. Sannolikheten för en kraftig räntesignal på torsdag har därför ökat till 75 procent, skriver bankens ekonomer.

Den stora frågan är om ECB på torsdag också kommer att återuppliva de miljardtunga uppköpen av statspapper och företagsobligationer som löpte ut i december 2018 då konjunkturen var på väg uppåt och räntehöjningar troddes vara på gång.

Traditionella ”hökar” i ECB som tyska Bundesbanks Jens Weidmann, nederländska centralbankschefen Klaas Knot och ECB:s Sabine Lauthenschläger säger nej. De vill använda kvantitativa lättnader bara som en absolut sista utväg i en djup kris. Men även mer duvaktiga centralbankschefer som Frankrikes François Villeroy de Galhau och Estlands Mads Müller har på senare tid uttalat sig skeptiskt.

Annons
Annons

Förre amerikanske finansministern Larry Summers, nu professor vid Harvard, är inne på samma linje men har ett annat argument. Han uppmanar ECB att vila på hanen för att tvinga Europas politiker att sänka skatterna och dra igång offentliga investeringar.

Hur realistiskt är det? Tysklands finansminister Olaf Scholz slog i veckan fast att den ”svarta nollan” inte står till debatt och att underskott i statsbudgeten därmed utesluts. Kritik kommer visserligen från det tyska näringslivet som anser att tio starka år har gett Tyskland utrymme att spendera mer när konjunkturen nu behöver draghjälp. Men det är inget som ECB kan räkna med.

Med andra ord: det är upp till den avgående ”Supermario” att slå till igen gång – och trots motstånd kanske överraska med ett kraftfullt paket. Men klart är också att uteblivna räntesänkningar och vaga löften skulle komma som en kalldusch för marknaderna.

Rättelse: I en tidigare version av texten stor att septembers räntemöte var Mario Draghis sista. Draghi kommer även leda räntemötet i oktober innan han lämnar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons