Annons

Dramatisk ökning av brott mot äldre – upp 82 procent

Äldre drabbas hårt när telefonbedrägerier blir allt vanligare. I flera fall handlar det om mångmiljonbelopp som länsas från bankkonton när bedragare utger sig för att ringa från banken, Kronofogden eller polisen.

Under strecket
Publicerad

”Bedragarna är ofta väldigt duktiga verbalt och försöker förmå sina offer att göra saker de inte borde”, säger Jan Olsson, chef på NBC.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 2
Foto: Leif R Jansson/TTBild 2 av 2

”Bedragarna är ofta väldigt duktiga verbalt och försöker förmå sina offer att göra saker de inte borde”, säger Jan Olsson, chef på NBC.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
”Bedragarna är ofta väldigt duktiga verbalt och försöker förmå sina offer att göra saker de inte borde”, säger Jan Olsson, chef på NBC.
”Bedragarna är ofta väldigt duktiga verbalt och försöker förmå sina offer att göra saker de inte borde”, säger Jan Olsson, chef på NBC. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet brott riktade mot äldre ökar dramatiskt – upp 82 procent 2018 jämfört med fjolåret, enligt statistik från polisens Nationella bedrägericenter (NBC).

En stor anledning till ökningen är telefonbedrägerier, som blir allt vanligare. Där är äldre personer särskilt utsatta eftersom de ofta anses vara lätta offer.

Det är inte genom att hacka datorer eller telefoner som bedragarna kommer åt pengar. I stället är det genom så kallad ”social engineering”, helt enkelt att manipulera och vilseleda sina offer till att lämna ut lösenord eller koder.

– Bedragarna är ofta väldigt duktiga verbalt och försöker förmå sina offer att göra saker de inte borde, säger Jan Olsson, chef på NBC.

Ett exempel på detta tillvägagångssätt är att utge sig för att ringa från banken, polisen eller Kronofogden och informera om obehörig aktivitet på kontot. Numer kan det till och med se ut som att banken ringer på mobilskärmen fast det i själva verket är någon annan i den andra änden.

Annons
Annons
Foto: Leif R Jansson/TTBild 1 av 1

– Har man lagt in bankens telefonnummer i mobilen kan det stå Nordea i displayen när det ringer. Så redan innan man klickar på svara är man lurad, säger Jan Olsson.

När bedragarna fått tillgång till lösenord töms kontona snabbt och det är inte ovanligt att man lurar sina offer på flera miljoner kronor. Något som riskerar att sätta djup spår i tilltron till samhällsinstitutioner.

Den här typen av bedrägeri slår otroligt hårt. Dessutom handlar det ofta om individer som känner en trygghet till polis eller bank som blir lurade. Det skadar förtroendet oerhört djupt.

– Den här typen av bedrägeri slår otroligt hårt. Dessutom handlar det ofta om individer som känner en trygghet till polis eller bank som blir lurade. Det skadar förtroendet oerhört djupt, säger Jan Olsson.

Av de drabbade för den här typen av brott är 8 av 10 över 70 år.

Enligt Jan Olsson är det i många fall dessutom svårt att få tillbaka pengarna när kontona väl har tömts oavsett om gärningsmannen grips eller inte.

– Sannolikt är gärningsmannen en målvakt, så där kan man inte kräva in några pengar för målvakten har inga pengar själv. Ibland kan banken ersätta men inte alltid, säger han.

Tillsammans med bankerna jobbar polisen nu för att motverka den här typen av brott. Bland annat genom att göra privatpersoner medvetna om telefonbedrägerier. Men också genom att bankerna byter till säkrare bankdoser. Något exempelvis Swedbank nyligen meddelade att man kommer göra för att motverka bedrägerier på nätet.

Jan Olsson menar att nya regleringar från EU i kombination med säkrare betalningssätt på nätet och polisens arbete skulle kunna innebära en minskning i framtiden.

– Det finns förutsättningar för att nå någon sorts topp här. Om regleringarna fungerar och efterlevs tror jag att anmälningarna kommer plana ut helt enkelt, säger han.

Foto: Leif R Jansson/TT

Totalt sett har alla former av bedrägeribrott blivit vanligare. Under årets första åtta månader ökade antalet anmälningar med 24 procent jämfört med fjolåret.

Däremot har fakturabedrägerier, automatmissbruk och kontokortsbedrägerier minskat jämfört med fjolåret.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons