Annons

Rysk vapenförsäljning ökar dramatiskt

Den ryska vapenförsäljningen ökade kraftigt förra året, med närmare 50 procent. Globalt sjönk dock försäljningen av vapen och olika militära tjänster. Det är fjärde året i rad man noterar en minskning. Totalt sålde världens 100 största försvarsindustriföretag vapen för 3 400 miljarder kronor 2014.

Under strecket
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin.

Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP och Janerik Henriksson/TT

Rysslands president Vladimir Putin.

Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP och Janerik Henriksson/TT
Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP och Janerik Henriksson/TT

Sipri, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, har precis blivit klar med sin årliga sammanställning av hur mycket vapen och militära tjänster som säljs i världen. Den här gången handlar det om försäljningen under 2014.

Under förra året sålde världens 100 största försvarsindustriföretag för 401 miljarder dollar (3 400 miljarder kronor). Jämfört med året före motsvarar det en minskning med 1,5 procent om man räknar bort inflationseffekten.

Nedgången beror framför allt på att företagen i Västeuropa och USA har känt av en minskad försäljning. De ryska företagen ökade däremot sin försäljning kraftigt, med 48 procent, och Ryssland har nu elva företag med på listan över världens hundra största försvarsindustriföretag. Ett år tidigare fanns nio ryska företag med på listan.

Annons
Annons

Men då ska man komma ihåg att det här är en marknad som ändå helt domineras av amerikanska och västeuropeiska företag. De stora amerikanska försvarsindustriföretagen står ensamma för 54 procent av vapenförsäljningen i världen medan Ryssland ligger på 10 procent. Det innebär att Ryssland på det här området är jämnstort med Storbritannien.

Kina finns inte alls med i sammanställningen eftersom Sipri tycker att uppgifterna från de kinesiska tillverkarna är alltför otillförlitliga. Men forskarna på Sipri konstaterar att man kan utgå från att flera av de kinesiska försvarsindustriföretagen annars hade hamnat på listan.

Tittar man på enskilda företag var svenska Saab nummer 37 på den globala listan över försvarsindustriföretag. Företaget har därmed glidit ned något från den tidigare placeringen på plats 31.

De amerikanska företagen kan förstås dra nytta av att de har en enormt stor hemmamarknad. USA är världens överlägset största militärmakt och det bidrar till att hålla kvar Lockheed Martin och Boeing på plats nummer ett och två på listan. Tredje störst är brittiska BAE Systems som också har en förhållandevis stor verksamhet i Sverige.

I Europa var det enbart försvarsindustriföretagen i Tyskland och Schweiz som ökade sin försäljning under 2014.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons