Annons
Recension

Sibelius symfonierDramatisk Sibeliusdubbel

Under strecket
Publicerad

Sibelius symfonier

Genre
Konsert

Berwaldhallen.

En ovanligare programsättning hade man vågat sig på denna vecka i Berwaldhallen. Dragplåster blev trumpetaren Håkan Hardenberger som mellan två av Sibelius mindre ofta framförda symfonier, nr 7 och nr 4, var solist i HK Grubers Aerial för trumpet och orkester.

Då Sibelius inte lyckades fullborda en åttonde symfoni är den ensatsiga nr 7 den sista i raden. Kanske var det huvudtonarten C-dur i sjuan, som lurade presentatören att hävda att detta är en ljus musik. Snarare är dramatik och passion typisk för den tonström som här väller fram.

Dirigenten Daniel Harding tog fasta på dramatiken, men den mörka adagioinledningen stökades över väl lättvindigt. Här presenteras ju symfonins karaktär; från ett pukslag på dominanten G leder en skala i fjärdedelar långsamt upp till ett dystert ass-moll-ackord.

Stråket var rikt och uttrycksfullt, träblåsarna kom ofta till sin rätt och basuntemat utfördes majestätiskt. Men intensiteten i tolkningen kändes stundvis teatral. Med en massiv orkesterklang, lämplig för exempelvis Royal Albert Hall, blev resultatet något av en effektsökande oljemålning. Jag skulle dock vilja efterlysa en akvarellpensel här och där.

Den kärva fjärde symfonin fick vackert differentierade klanger. Känsligt utförande av andra satsen och nyansrikedom i det påföljande largot. Thomas Dausgaards tolkning härförleden med Svenska kammarorkestern kändes dock ärligare. Hardings version blev mer av en snygg ”uppvisning”.

Heinz Karl Grubers Aerial för trumpet och orkester skrevs för Hardenberger som sedan 1999 har framfört det ett 70-tal gånger världen över. Förutom trumpet och piccolatrumpet används kohorn, det senare för att ge nordisk ton åt det från luften betraktade landskapet i första satsen. I den jazzigare andra satsen ses jorden utifrån, mänskligheten är frånvarande, kvar är tekniken och underhållningen.

Verket fängslade när det gavs i Konserthuset för fem år sedan, och blev även nu en upplevelse. Mot slutet gavs en glimt av estradören Gruber i Hardenbergers statuariska möte med flygeln. Publikresponsen blev stark.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons