Annons

Göran Eriksson:Gängkriminaliteten tog över EU-debatten

Ulf Kristersson (M).
Ulf Kristersson (M). Foto: Claudio Bresciani/TT

Våldet i Sverige eller EU-politik? Partierna slåss nu om vad den politiska debatten ska handla om och Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson är överens om att ämnet för dagens partiledardebatt inte borde vara EU.

Under strecket
Publicerad

1. Partiledardebatten om EU är ett nytt inslag i riksdagsarbetet, vilket är syftet?

Det är precis 25 år sedan Sverige röstade ja till EU-medlemskapet. Tanken med den här debatten, som ska bli årligt återkommande, är att riksdagen ska bli en tyngre arena för EU-debatt. ”Jag ser det som ett sätt för riksdagen att bidra till ökad öppenhet och engagemang för EU-dimensionen i svensk politik”, sa talmannen Andreas Norlén inför debatten.

2. Blev det en lyckad EU-premiär?

Både och får man väl säga – svensk inrikespolitik kom i hög grad att ta över. SD-ledaren Jimmie Åkesson använde debatten till att yrka på en misstroendeomröstning om justitieminister Morgan Johansson. Både Åkesson och moderatledaren Ulf Kristersson gjorde klart att dagens debatt inte borde ha handlat om EU, utan om våld och gängkriminalitet i Sverige.

Kristersson hävdade också att Sveriges röst i EU försvagas, till följd av svenska misslyckanden med kriminalitet och integration: ”Ingen lyssnar på en statsminister som inte klarar av att ta ansvar för sitt eget land” sa Kristersson. Det är en dramatisk beskrivning: situationen gör att omvärlden tappar respekten för Sverige.

Annons
Annons

3. Vad svarade Stefan Löfven på angreppet?

Lika mycket som Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson ville att debatten ska handla om den svenska kriminaliteten – lika lite ville Stefan Löfven att den skulle göra det. Statsministern valde alltså att inte kommentera Kristerssons resonemang, utan talade i sitt svar om ett nytt ”högerkonservativt block” i riksdagen med M, KD och SD – och ifrågasatte istället varför Moderaterna vill samarbeta med Sverigedemokraterna i EU-politiken.

4. Så det blev egentligen ingen EU-debatt?

Jo, allt handlade inte om svensk kriminalitet. Exempelvis inledde Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt dagen med ett utspel om att de två partierna ska försöka forma en majoritet i riksdagen, för att hindra regeringen från att gå med på en höjd svensk EU-avgift. Det var väl bara Liberalernas Johan Pehrson som talade om att EU faktiskt kan komma att behöva mer resurser.

5. Vilka andra EU-frågor präglade debatten?

Den nya EU-kommissionen vill införa minimilöner i EU, vilket kommer i konflikt med den svenska modellen – där arbetsmarknadens parter förhandlar om lönerna. Stefan Löfven kritiserades från flera andra partiledare, som kopplade ihop kommissionens planer med införandet av EU:s sociala pelare – som Socialdemokraterna är varma anhängare av.

Löfvens försvar var att förslaget om lönerna inte har med den sociala pelaren att göra. I praktiken är också alla svenska partier överens om att försvara den svenska modellen, i det här avseendet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons