Annons

Dramatiska tapp väntas för svenska fordonsjättarna

Både Volvo och Scania väntas visa sämre siffror än väntat i rapporterna som kommer.
Både Volvo och Scania väntas visa sämre siffror än väntat i rapporterna som kommer. Foto: TT

Volvo och Scania. Nu hissar expert varningsflagg för flera börsjättar efter siffror som visar att svensk industri tvärnitar. Även bolag som Stora Enso, Holmen och BillerudKorsnäs riskerar en mörk höst.

Under strecket
Publicerad

Tappet är dramatiskt. Det handlar om Swedbank/Silfs inköpschefsindex som mäter humöret hos svenska inköpschefer. I den nya mätningen faller index 5,5 procentenheter till 46,3.

Det är det kraftigaste fallet sedan finanskrisen 2008, då Lehman Brothers-kraschen lamslog finansmarknaden. Ett indextal under 50 indikerar minskad aktivitet i sektorn.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partner, är bekymrad. Han räknar med att den oväntat svaga konjunktursignalen i inköpschefsindex också kommer märkas i de kommande kvartalsrapporterna.

– Fordonssektorn och pappersindustrin är utsatta. Jag tror AB Volvo med vd Martin Lundstedt för en gångs skull kan tvingas redovisa svaga siffror. Både Volvo och Scania, det vill säga Traton, har gått mycket bra än så länge i år. Det här kvartalet kan innebära nedskruvade prognoser, säger Joakim Bornold.

Den globala fordonsindustrin befinner sig i uppförsbacke. Europa har under en längre tid kämpat mot en svag konjunktur, inte minst Tyskland. Till det kommer Brexit, handelskriget mellan USA och Kina och hela omställningen till elektrifiering av fordonsbranschen.

Annons
Annons

– Vi såg bara för någon dag sedan att Bulten vinstvarnade, det är just en underleverantör i fordonssektorn, säger Joakim Bornold.

Han varnar också för att kända bolag som Stora Enso, Holmen och BillerudKorsnäs kan göra sina aktieägare besvikna.

– Konjunkturen för pappersindustrin viker. Det såg vi tecken på redan i somras och jag tror att det kan förstärkas nu.

Joakim Bornold befarar relativt dystra framtidsutsikter i kvartalsrapporterna. Det är under rubriken Outlook de verkställande direktörerna brukar måla upp bilden av hur de tror de närmaste kvartalen kommer utvecklas.

Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank, talar också om ett dramatiskt fall när det gäller inköpschefsindex. Men hans slutsatser är något annorlunda, mer optimistiska.

– De sämre tiderna är redan till viss del inbakade i aktiekurserna. Det vill säga även om Volvo, Sandvik och Trelleborg tvingas justera ner sina prognoser behöver det inte per automatik innebära branta kursfall, säger Mattias Isakson.

Han ser fram mot kvartalsrapporterna. Han räknar inte med några klang- och jubelföreställningar. Men han tror inte heller på allt för dystra besked. Han återkommer flera gånger till att förväntningarna redan är hårt nerskruvade i många bolag.

Det kan skapa förutsättningar för en rekyl uppåt.

–  Makrostatistiken i USA gick under det tredje kvartalet från att komma in klart under förväntningarna till att nu till stor del komma in bättre. Vårt grundscenario är också att de kommande samtalen mellan USA och Kina kring handelskonflikten leder till någon form av lättnad för marknaden. Även om det är långt kvar till en lösning, säger Mattias Isakson.

– Vi tror inte att det är mycket som behövs för att tilltron till konjunkturen skulle stärkas ganska markant. Om flera bolag talar om en viss tillförsikt inför 2020 kan det snabbt påverka börshumöret för de mer konjunkturkänsliga sektorerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons