Annons
Kommentar

Teresa Küchler:Macrons missnöje med Nato kan inte ignoreras

Foto: Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN

Natos 70 årsdag ska firas i London om två veckor, men Emmanuel Macrons beskrivning av försvarsalliansen som ”hjärndöd” ser ut att kunna lägga sordin på festligheterna. Frankrike och Tyskland försökte på onsdagen att lugna ner känslosvallet kring försvarsalliansen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

 

BRYSSEL. De 29 Natoländernas utrikesministrar träffades i Bryssel på onsdagen för att gå igenom en lång lista gamla och nya utmaningar för försvarsalliansen, såsom cyberhot, terrorbekämpning, behovet av större försvarsinvesteringar och Kinas allt större plats på världsarenan.

Mötet var också ett slags förspel till det ännu större Nato-toppmöte som går av stapeln i början av december i London, där man med pompa och stolta parader ska fira att försvarsalliansen fyllt 70 år. 

Men ett utspel från Frankrikes president Emmanuel Macron har potential att lägga sordin på födelsedagsfestligheterna och istället skapa begravningskänsla i London.

I en intervju i tidningen The Economist nyligen, beskrev Emmanuel Macron Nato som ”hjärndöd”. Han påpekade bristen på koordination mellan USA och de andra Natoländerna, och uppmanade till ett eget EU-försvar, som alltså inte är avhängigt av USA.

Presidenten antydde också att han inte längre litar på att USA kommer att följa ”artikel 5”: försvarsalliansens heliga princip om att alla Natoländerna måste skynda till försvar om ett enda av dem skulle attackeras.

Annons
Annons

Intervjun har utlöst en stormvåg av kritik från såväl USA som Frankrikes allierade i Europa, främst från länder i det gamla Östeuropa, som menar att USA är oumbärligt för kontinentens säkerhet och mot hotet från Ryssland.

– USA:s trofasthet till Nato och Artikel 5 är järnhård. Vi har stått bredvid våra allierade under de senaste 70 åren, och vi kommer att fortsätta att stå bredvid dem mot alla hot mot vår transatlantiska säkerhet, försäkrade USA:s utrikesminister Mike Pompeo på en presskonferens tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg efter mötet.

Men Macrons missnöje med Nato kan inte heller ignoreras, med tanke på att Frankrike är ett av bara tre länder i alliansen – de andra två är Storbritannien och USA – som har kärnvapen och stor militär kapacitet på fältet.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas försökte överbrygga spänningarna genom att föreslå att man sätter ihop en särskild expertgrupp som får i uppdrag att "förnya" Nato, och stärka det politiska och strategiska tänkandet i försvarsalliansen.

Maas franska kollega, Jean-Yves le Drian, slöt genast upp bakom den tyska idén. Le Drian förklarade att en liten grupp ”eminenta personer” nu får i uppdrag att reflektera över relationen mellan Nato och Ryssland, och över stora gemensamma utmaningar i säkerhetspolitiken.

Men på Nato-firandet i London om två veckor är det knappast den nykläckta tysk-franska reflektionsgruppen som kommer att vara i fokus, utan tre stora ledare: först Donald Trump, som under sin presidenttid ideligen kritiserat försvarsalliansen och som på det senaste Nato-toppmötet till och med antydde att USA kan lämna den.

Den andre ledaren är Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, vars beslut att köpa ett nytt flygförsvarssystem av Ryssland – mot Natos vilja – och att utan att rådfråga sina allierade sända soldater till Syrien, har skapat frågetecken kring hur lojal han är gentemot Nato.

Den tredje ledaren är förstås Emmanuel Macron, som måste förklara för de andra Nato-ledarna vad han egentligen menade med "hjärndöd”. Vill han då dra ut kontakten till de livsuppehållande maskinerna?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons