Annons

Drömde om att bli tv-jurist – nu avgör hon gängkampen

Bara två procent av väljarna anser att Centerpartiet har bäst politiken inom lag och rätt, enligt Novus.
Bara två procent av väljarna anser att Centerpartiet har bäst politiken inom lag och rätt, enligt Novus. Foto: Christine Olsson/TT

Hon fascinerades av ”otäcka rättsfall” som tonåring. Nu är juristen Annie Lööfs centerpartister vågmästare i en av nutidens mest brännande frågor – gängbrottsligheten. Men hur ska de använda sin makt?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf, då Johansson, är 17 år, går på Finnvedens gymnasium och drömmer om en juristkarriär.

Foto: Lennart Boberg Bild 1 av 2

Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin (C) intervjuas i samband med gängsamtalen den 20 september.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 2

KARLSTAD Det kryllar av jurister på tv på 90-talet. Serier som Advokaterna, Emma åklagare och Ally McBeal dominerar tablån. I ett flickrum i ett sekelskifteshus utslängt på landsbygden i Maramö i Småland sitter en tonåring och drömmer om att bli som juristerna hon ser på teve.

”Jag fascinerades av att skipa rätt, att fälla och fria och av otäcka rättsfall som klarnade under processens gång”, skriver Annie Lööf i förordet till sitt examensarbete vid Juridiska fakulteten vid Lunds universitet 2011, samma år som hon väljs till partiledare för Centerpartiet.

Uppsatsen handlar om ifall Sverige bör införa ett kronvittnessystem. Svaret då var nej. Men det skulle komma att ändras.

Våldsvågen tog stor plats i Annie Lööfs inledningstal vid Centerstämman i Karlstad.

– Vi kommer inte att vika oss, vi kommer inte att backa, vi kommer att jaga och knäcka er, sa Lööf.

Nu har juristen Annie Lööfs parti en vågmästarroll, sett till mandaten, i rättsfrågorna. Förra helgen säkrade Centerpartiet regeringens 34-punktsprogram för att bekämpa gängkriminaliteten – och framöver kommer partiet att avgöra fler rättsfrågor i justitieutskottet.

Annons
Annons

Annie Lööf, då Johansson, är 17 år, går på Finnvedens gymnasium och drömmer om en juristkarriär.

Foto: Lennart Boberg Bild 1 av 1

På rättsområdet skulle man kunna beskriva Centern som Alliansens miljöparti.

Men få känner till partiets prioriteringar. Makten har hamnat i knät på ett parti som bara två procent av svenskarna anser har den bästa politiken inom lag och rätt, enligt Novus.

Annie Lööf var fortfarande synbart irriterad över att M, KD och L hoppat av gängsamtalen när hon talade på stämman, även om Moderaterna sagt att man – med vissa förbehåll – troligtvis röstar på förslagen.

– Svenska folket har rätt att kräva ork och mod att stanna vid förhandlingsbordet, dundrade Lööf.

Annie Lööf, då Johansson, är 17 år, går på Finnvedens gymnasium och drömmer om en juristkarriär.
Annie Lööf, då Johansson, är 17 år, går på Finnvedens gymnasium och drömmer om en juristkarriär. Foto: Lennart Boberg

I gängsamtalen prioriterade Centerpartiet främst stärkt vittnesskydd – och införandet av en trygghetsberedning, där alla partier deltar och som likt försvarsberedningen långsiktigt ska säkra rättssystemet. Centerpartisterna förnekar att gängsamtal och trygghetsberedningar handlar om att neutralisera en fråga där partiet inte tjänar på politisk strid.

Annie Lööf själv anser att Centerpartiet länge har haft en väl utvecklad rättspolitik.

Varför tycker då bara två procent av svenskarna att ni har bäst rättspolitik?

– Vi utgår inte från opinionsstöd i detta utan från vad Sverige har för samhällsproblem, säger Lööf.

Hur påverkar din juristbakgrund er rättspolitik?

– Det är viktigt för mig att vi hedrar beredningskraven och grundlagen. Ibland låter det som att politiker lägger förslag som kan genomföras på måndag.

Annons
Annons

Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin (C) intervjuas i samband med gängsamtalen den 20 september.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

Det handlar om var man traditionellt sett investerat sin tid och sitt engagemang.

Annie Lööf anser att skillnaderna i rättspolitik är små jämfört med Moderaterna, som har högst förtroende. Hon pekar på att partierna var överens om mycket i det alliansmanifest som gjordes inför valet 2018.

– Men det är klart att Moderaterna av tradition har högre förtroende på samma sätt som vi har högre förtroende i miljö- och landsbygdsfrågor. Det handlar om var man traditionellt sett investerat sin tid och sitt engagemang, säger Lööf.

Men hos företrädare för andra borgerliga partier är synen en annan. De tre andra partierna ansåg, enligt vad SvD erfar, att Centerpartiet höll tillbaka i förhandlingarna när Alliansens reformagenda togs fram 2018. C ville bland annat mildra förslag om dubbla straff för gängbrottslingar och få bort visitationszoner från bordet.

– På rättsområdet skulle man kunna beskriva Centern som Alliansens miljöparti, säger en källa.

Centerpartiet röstade även i våras nej till ett moderat förslag om anonyma vittnen, vilket gör att det från borgerligt synvinkel blir upp till bevis för C när fler rättsfrågor blir aktuella.

Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin (C) intervjuas i samband med gängsamtalen den 20 september.
Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin (C) intervjuas i samband med gängsamtalen den 20 september. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Med Klarälven som bakgrund berättar partiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin om partiets prioriteringar. Det står klart att trygghetsberedningen är hans bebis.

Annons
Annons

– Vi ska ta ett djupt andetag innan varje beslut vi fattar. Andra måste ha slagkraftiga svar på precis allting. Jag kan vara mer resonerade kring rättsfrågorna, säger Johan Hedin.

Centerpartiet har tidigare inte prioriterat rättspolitiken. Det vet Johan Linander. Han satt i justitieutskottet för partiet i tolv år fram till 2014. Johan Linander menar att om det funnits en höger–vänster-skala i rättspolitiken har hans parti legat i mitten, nära MP, S och på den tiden även KD. Moderaterna och Liberalerna var tuffare.

Linander menar att Centerpartiet har känt sig tvunget att hänga på utvecklingen, men räknar inte med stora utspel av C i frågan framöver. Fokus för partiet är att inte hamna på efterkälken.

– Rättspolitiken är en hygienfaktor i dag för Centerpartiet, säger han.

Juristen Annie Lööfs centerpartister lär inte heller framöver ta på sig ledartröjan i rättsfrågorna trots Lööfs tuffa retorik. Förhoppningen ligger mer troligt i att neutralisera frågan genom trygghetsberedningen. De hakar på utvecklingen för att de måste.

Eller som källor med insyn lite mer vasst formulerar det: när det sprängs och skjuts dagligen är det svårt att tala om ekoodlad mat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons