Annons

Aurore Belfrage:Optimera AI för fred och diplomati

Till vänster: 75-årsfirandet av andra världskrigets Dagen D den 6 juni 2019. Till höger: Den sociala roboten Sophia under en tillställning i Tyskland 27 maj 2019.
Till vänster: 75-årsfirandet av andra världskrigets Dagen D den 6 juni 2019. Till höger: Den sociala roboten Sophia under en tillställning i Tyskland 27 maj 2019. Foto: Camera Press/TT, Malte Ossowski/TT

Skotten i Sarajevo behöver inte gå i repris. Artificiell intelligens kan hjälpa världens ledare att tolka situationer – och bromsa innan det är för sent. Och det finns en lösning till: fler kvinnor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det är lätt att vara efterklok. Det finns till och med en särskild yrkeskår som ägnar sig åt att i efterhand gräva fram fakta och pussla ihop delarna för att kunna förklara vad som hände – historiker. Och det finns spaltkilometer skrivet om mänsklighetens default läge – konflikter och krig. Bok efter bok som vältrat sig i analyser om hur spänningar eskaleras och ibland desarmerats.

Komplexiteten som ledde händelserna framåt är fascinerande att följa och inte sällan slås man av hur onödigt kriget var. Om parterna bara sett helheten eller om bara Stort-ego-1 inte hade provocerats av Stort-ego-2 så hade nog inget av detta hänt.

Verkar inte som vi i första taget blir av med dessa egon i toppen men tänk om vi kunde använda AI för att förstå spelplan och vara kloka innan det smäller?

Mellanöstern generellt och de eskalerande spänningarna mellan USA och Iran specifikt oroar många. Å en sidan känns det hopplöst komplext, som en mille-feuille i historiska nyanser, religiösa falanger, politiska ambitioner och oljepengar. Å andra sidan känns det väldigt enkelt, en serie provokationer utan att prata direkt med varandra leder till missförstånd och tillslut väpnad konflikt. Skotten i Sarajevo går i repris.

Annons
Annons

Puh. Tröttsamt mycket att hålla koll på och det är klart bekvämare att vara Trumpesque i sin hållning.

Fredsforskning visar att vi faktiskt har bra kläm på hur konflikter uppstår. Nästa steg är alltså att kombinera vår kunskap om konflikteskalering med att i realtid förstå alla fakta, alla spelare, alla spelares rådgivare och deras ideologiska ambitioner och dessutom kunna ta tempen på alla nivåer av alla parters gräsrötter, media och elit. Dessutom att i realtid kunna förstå och desarmera fakenews, deepfakes och traditionell propaganda.

Puh. Tröttsamt mycket att hålla koll på och det är klart bekvämare att vara Trumpesque i sin hållning och i stället välja några få Tweets eller andra plattityder att basera sin strategi på.

Jag har en dröm om att kunna mata ett AI (artificiell intelligens) med all data, all historia, all geografi, alla politiska beslut, alla inblandade personer och deras åsikter, deras nätverk och finansiella och emotionella situation, all kunskap om psykologi och en manual om hur man hanterar egon.

Tekniken är på gång och inom en snar framtid kommer ledare lättare förstå spelplan och klokt avväpna situationer.

Jag har en dröm om att bygga ett intelligent stöd till ledare i konflikt, ett verktyg som förstår allt och som är optimerat för fred och diplomati. En smart rådgivare som tänkt ut alla schackdragen och som kan lätta okunskapens dimma när känslorna går heta.

Efterklok duger inte. Tekniken är på gång och inom en snar framtid kommer ledare lättare förstå spelplan och klokt avväpna situationer.

I väntan på Godot har jag en större dröm, fler kvinnliga statsöverhuvuden, generaler och säkerhetsrådgivare för att balansera och bidra med annan sorts smarthet i konflikthantering.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons