Annons

Danskt tågbolag kan stoppa Öresundstrafiken

Danska tågbolaget DSB saknar personal med rätt kompetens för att utföra id-kontroller på Kastrup. Det kan i värsta fall leda till att Öresundstrafiken stoppas.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Stig-Åke Jönsson/TTBild 1 av 1
Foto: Stig-Åke Jönsson/TTBild 1 av 1
Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Statliga DSB i Danmark meddelar att personalen varken har utbildning eller erfarenhet för att utföra id-kontroller, och att tågbolaget inte heller äger rätt tekniska lösningar för att kontrollera informationen, skriver dr.dk. Det beskedet fick danska riksdagen Folketinget, som under tisdagen behandlar ett regeringsförslag om att transportföretag ska tvingas kontrollera identiteten på dem som reser in i landet från andra Schengenländer – bland annat Sverige.

Det innebär att bussbolag, färjor och DSB blir ansvariga för att inga passagerare som saknar id-handlingar eller visum kommer in i Danmark. Böterna för transportbolagen föreslås bli 12 000 danska kronor per person, skriver Sydsvenskan.

Det danska tågbolaget oroar sig nu för att det kan uppstå situationer där man tvingas bryta mot antingen svensk, dansk eller tysk lag. En situation som exempelvis riskerar att uppstå när Sverige skickar resenärer utan giltig legitimation tillbaka till Danmark, där personalen sedan inte kan kontrollera informationen.

Annons
Annons

Därför överväger DSB att i stället stoppa all tågtrafik över Öresund om riksdagen antar förslaget. Ett beslut som skulle slå hårt mot DSB och bolagets ekonomi, skriver dr.dk.

– Det är ingen bra lösning att stoppa trafiken och jag tror inte heller att det blir så. Det är en alldeles för viktig förbindelse för att det ska bli stopp. Alla vi transportörer ställs inför en svår situation, men vi måste vara lite lösningsorienterade, säger Ulrika Mebius, press- och informationschef hos Skånetrafiken, till TT.

DSB om Støjbergs ID-krav: Vi er ikke i stand til at løfte opgavendr.dkRustar för gränskontrollersydsvenskan.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons