Annons

Du behöver inte svara på folks påträngande frågor

”Hur mycket fick du ge?” Prat om pengar har traditionellt ansetts tillhöra privatlivets sfär. Är det nya regler nu i eran av sociala medier? SvD:s etikettexpert Sofia Larsson svarar på läsarnas frågor.

Under strecket
Publicerad

”Ditt inköp är din ensak och inget du behöver redovisa publikt”, svarar SvD:s Sofia Larsson. Illustration: Thomas Molén

Foto: SvDBild 1 av 1

”Ditt inköp är din ensak och inget du behöver redovisa publikt”, svarar SvD:s Sofia Larsson. Illustration: Thomas Molén

Foto: SvDBild 1 av 1
”Ditt inköp är din ensak och inget du behöver redovisa publikt”, svarar SvD:s Sofia Larsson. Illustration: Thomas Molén
”Ditt inköp är din ensak och inget du behöver redovisa publikt”, svarar SvD:s Sofia Larsson. Illustration: Thomas Molén Foto: SvD

Fråga: Jag kom till personalparkeringen på jobbet en morgon. En kollega som anlände samtidigt såg att jag hade köpt en ny bil. Jag hann inte räkna till tre innan frågan kom: ”Hur mycket fick du ge för den?”.

Under de efterföljande veckorna haglar frågorna över mig. ”Vad har du gett?”, ”Hur mycket kostar en sådan?”, ”Hur mycket pengar?”.

Jag undrar: Är det inte min privata angelägenhet, vad det här kalaset kostade? Å andra sidan undrar jag, hör det över huvud taget till normalt hyfs att ställa sådana frågor till folk?

/”Tommi Roten”

Det var mycket lättare att få folk att prata om till exempel hur många sexpartners de haft, än att få dem att avslöja sin inkomst.

Sofia Larsson: Att prata om pengar, oavsett om man har gott eller ont om dem, har alltid setts som något som ska undvikas. Det anses helt enkelt höra till privatlivets sfär. På senare år har det talats mycket om att sociala medier luckrat upp den personliga integritetens ramar, men vad det gäller prat om pengar finns inga direkta tecken på att något skulle ha förändrats. Visst dokumenteras glassiga prylar och vanor friskt på olika plattformar, men få nämner faktiska summor.

Annons
Annons

För några år sedan intervjuade United Minds, på uppdrag av Folkoperan, 1 000 svenskar, med anledning av en uppsättning på temat skam. När deltagarna fick uppge vilka ämnen de ansåg vara mest tabu att dela med sig av i sociala medier kom lön på tredje plats (23 procent), långt före saker som en närståendes bortgång, jobbproblem och religiös övertygelse. På andra plats kom ekonomiska problem/skulder (49 procent). Listan toppades av detaljer om sexlivet.

I Storbritannien upptäckte däremot forskare vid University College London att det var mycket lättare att få folk att prata om till exempel hur många sexpartners de haft, än att få dem att avslöja sin inkomst. Tre procent av de 15 000 tillfrågade vägrade att svara på det förra, jämfört med 20 procent som avböjde att svara på det senare.

Jag tycker absolut inte att du behöver svara på folks påträngande frågor om bilens pris. Sådana kommentarer hör inte till vanligt hyfs kollegor och bekanta emellan. De enda som har med saken att göra är väl familjemedlemmar med gemensam ekonomi (och de har förhoppningsvis varit involverade redan före inköpet).

Känn dig trygg i att detta inköp är din ensak och inget du behöver redovisa publikt.

Men att döma av dina kollegors reaktioner verkar din bil vara av någon imponerande modell som väcker nyfikenhet. Och vill de så gärna veta så tror jag säkert att de kommer googla.

Å ena sidan skulle du alltså lika gärna kunna berätta eftersom att de kommer ta reda på den ungefärliga summan ändå. Å andra sidan öppnar du då upp för följdfrågor: ”Har du vunnit pengar?”, ”Har du en rik gammal släkting?”, ”Har du maxat ditt kreditkort?”. Frågor där svaren av olika anledningar kan vara obekväma att låta andra ha insikt om.

Jag tycker att du helt enkelt kan avfärda folks frågvishet på det sätt som passar dig bäst. Att hänvisa till att det går att hitta priset på nätet borde avsluta diskussionen. Eller säg något mer skämtsamt, ”jag betalade vad den kostade, varken ett öre mer eller mindre”. Känn dig trygg i att detta inköp är din ensak och inget du behöver redovisa publikt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons