Annons

Katarina Wennstam:Du bestämmer över din egen kropp, Sofia

Jag skulle gissa att den person som detta gäller är den sista personen som har tid att läsa tidningen idag. Sofia Hellqvist, snart Sveriges nya prinsessa, har nog fullt upp med annat på sin bröllopsdags morgon.

Under strecket
Publicerad

Ändå skulle jag vilja sända med dig några tankar så här på den stora dagen. Vi känner inte varandra, du och jag, och snart kommer det enligt kutym och gamla sedvänjor vara helt fel att ens dua dig.

Mycket kommer att bli annorlunda efter idag.
Både monarkin och äktenskapet är uråldriga institutioner i vårt samhälle, och jag är helt ärligt ganska tveksam till båda. Samtidigt har det sin charm med kärlek, vigsel och traditioner.

Men just kombinationen monarki och bröllop gör det extra tydligt hur mycket som fortfarande är omodernt, framför allt för dig som är kvinna. En kvinna av folket som både ska upphöjas till någon som anses stå över andra, men också hamna i en position som få andra kvinnor behöver utstå idag i Sverige.

Jag måste säga att jag är övertygad om att du vet var du står och som dessutom har hittat det många bara kan drömma om, en riktigt schysst kille som respekterar dig. Att du aldrig har bett om ursäkt för bilder som ingen annan än just en kvinna skulle behöva avkrävas en förklaring för, hedrar dig.

Annons
Annons

Ändå tror jag att inget kan förbereda dig, eller alla andra kvinnor som kommer att spegla sig i dig, på vad som komma skall. Ditt utseende är numera en riksangelägenhet. Vi är många som har kämpat länge för att längden på en kvinnas kjol aldrig ska spela någon roll, men som prinsessa kan du få läsa rubriker om att en klänning är ”för kort” eller att en urringning är ”vulgär”. Kläder som andra kvinnor kan bära när de känner för det är i princip tabu för dig nu. Fråga bara ingifta prinsessor i andra europeiska kungahus.

Ett fotografi taget på fel dag vid fel tillfälle kan förfölja dig i evighet, en verklighet du delar med tusentals och åter tusentals unga tjejer på nätet som aldrig slipper från bilder som har publicerats mot deras vilja.

Monarkin är hopplöst passé av många orsaker, och alla dessa behöver jag kanske inte älta idag. Men just synen på kvinnans roll och funktion står onekligen i centrum en dag då en tjej från Älvdalen har allas blickar på sig. Frågor som ingen med vanligt hyfs längre ställer till andra kvinnor kommer att bli löpsedlar hos skvallerpressen.

En prinsessas livmoder betraktas som allmän egendom på ett sätt som känns väldigt unket 2015. Minsta bula på magen kommer att analyseras i all oändlighet, en rynka i pannan eller skuggor under ögonen likaså.

Jag vet att du vet detta redan, Sofia Hellqvist, snart prinsessa av Sverige. Men jag säger det ändå igen till dig och till alla andra tjejer, flickor, kvinnor och tanter där ute som kommer att följa varje steg du tar i resten av ditt liv. Det är din kropp. Det är du som bestämmer över den, ingen annan.
Hoppas att du får en riktigt rolig dag och kväll. Och glöm inte att dansa mycket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons