Annons

”Du har fel, porr leder i värsta fall till onani”

Foto: IBL

Porren erbjuder många en frizon där samhällets ”rätt” och ”fel” är underordnade njutningen. Det skriver Alexander Dominici i en replik på John Sjögrens krönika om hur mäns ökade porrkonsumtion leder till fler sexuella trakasserier.

Under strecket
Publicerad

Under rubriken ”Porren gör att män beter sig som svin” förklarar John Sjögren myndigt hur det ligger till: de miljontals sexuella trakasserier vi kunnat läsa om under hashtagen #metoo hade kunnat undvikas.

Förklaringen till att män tafsar, kladdar, våldtar och förgriper sig är nämligen enkel, menar Sjögren – vi har en alltför liberal syn på sex.

Som exempel på hur skevt och amoraliskt samhället blivit tas tv-programmet ”Breaking news” som minsann bjudit in en porrskådis för att diskutera sexövergrepp i en panel. Inga fler belägg för att förkastlig tv-casting går att koppla rakt till sexövergrepp ges, kanske är tanken att läsaren ska fylla i luckorna själv.

Det råkar även vara så att katolska kyrkans präster så ofta anklagats för sexövergrepp att deras skrå nära nog blivit synonyma med begreppet.

Resonemanget utmynnar i alla fall i att vi måste återupprätta kyskheten som dygd. Kyskheten lär oss att “älska rätt”, skriver Sjögren. Till skillnad från att älska fel då, får man anta.

De flesta av oss med rötter i Sydeuropa känner igen de här resonemangen. Katolska kyrkan, världens största kristna samfund, är också kyskhetens mest hängivna förfäktare. Det råkar även vara så att katolska kyrkans präster så ofta anklagats för sexövergrepp att deras skrå nära nog blivit synonyma med begreppet. En inte alltför vågad teori är att det finns ett visst samband mellan de här två fenomenen.

Alldeles oavsett hur det ligger till med den saken så har allt detta väldigt lite med porr att göra. För hur illa man än tycker om porrbranschen så kan inte forskningen entydigt visa att porrkonsumtion leder till värre förbrytelser än onani.

Tvärtom, menar flera studier, erbjuder porren för många män och kvinnor en frizon där samhällets ”rätt” och ”fel” är underordnade njutningen. På kultursidorna däremot, till skillnad från i porren, är det inte alltid bra när fantasierna får flöda fritt.

Alexander Dominici
Frilansjournalist

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons