Annons

Duckar spionfrågan: "Lika stort problem för Ericsson"

Huawei slår tillbaka mot kritiken att företaget är en förlängd arm av den kinesiska militären.

– Om någon anklagar oss för något så får de komma med konkreta bevis, inte bara påståenden, säger Huaweis forskningschef Chris Chiang till SvD Näringsliv.

Under strecket
Publicerad
Foto: Andy Wong/AP Bild 1 av 2

Kom med bevis för spionanklagelserna, kräver Huaweis forskningschef Chris Chiang.

Foto: Mikael Törnwall Bild 2 av 2
Foto: Andy Wong/AP Bild 1 av 1
Foto: Andy Wong/AP

Frågan om spionerianklagelserna är känslig för Huawei. Det märktes tydligt under den stora mobilmässan i Barcelona. Flera anställda går bara med på att tala med SvD Näringsliv om de inte behöver framträda med namn.

En av de mest känsliga frågorna gäller relationen till den kinesiska staten. De som är skeptiska till kinesiska leverantörer lyfter ofta fram att kinesiska lagar tvingar medborgare att bistå militären och säkerhetsmyndigheterna.

Det har tolkats som att företag som Huawei och ZTE i praktiken är skyldiga att hjälpa den kinesiska regimen att spionera. Men en person som arbetar nära koncernledningen menar att det problemet i så fall gäller alla företag med produktutveckling i Kina.

– Om, och jag säger om, det är ett problem för oss så är det också ett problem för Ericsson, Nokia och Apple, säger personen.

Annons
Annons

Kom med bevis för spionanklagelserna, kräver Huaweis forskningschef Chris Chiang.

Foto: Mikael Törnwall Bild 1 av 1

Resonemanget är att även Ericssons och Apples kinesiska anställda då vore skyldiga att plantera spionprogram i utrustningen, om regeringen kräver det.

Det är tydligt att Huawei vill flytta debatten från att handla om säkerhetsproblem med kinesiska leverantörer till att handla om säkerhetshot generellt.

Samma budskap kommer också från de toppchefer som väljer att framträda med namn.

När SvD intervjuade Huaweis europachef för konsumentprodukter, Yanmin Wang, i Barcelona var hans budskap att alla kunder måste vara försiktiga.

– Ni måste till exempel alltid vara försiktiga när ni laddar ner nya appar till era mobiler, sa Yanmin Wang.

Kom med bevis för spionanklagelserna, kräver Huaweis forskningschef Chris Chiang.
Kom med bevis för spionanklagelserna, kräver Huaweis forskningschef Chris Chiang. Foto: Mikael Törnwall

En annan hög företrädare för det kinesiska företaget, forskningschefen Chris Chiang, hävdade samtidigt att det inte finns några bevis för att Huaweis produkter skulle vara försedda med "bakdörrar" som den kinesiska regimen kan använda för att spionera.

– Om någon anklagar oss för något så får de komma med konkreta bevis, inte bara påståenden, säger han till SvD Näringsliv.

Det finns dock tecken på att att koden i Huaweis utrustning inte är identisk med den programkod som visas upp i tester, och att företaget därmed kan ha tillfört hemliga funktioner för till exempel avlyssning.

Vad är din kommentar till det?

– Jag har inte hört talas om det. Frågan gäller nätverk och jag ansvarar bara för konsumentprodukter, säger Cliff Chiang.

I USA är Huawei sedan länge förbjudet att sälja basstationer och annan infrastruktur. Länder som Australien och Nya Zeeland har följt efter.

Före jul greps Huaweis CFO Meng Wengzho, tillika grundaren Ren Zhengfeis dotter, i Kanada på begäran av de amerikanska myndigheterna. Hon riskerar nu att utlämnas till USA, där hon anklagas för brott mot de amerikanska sanktionerna mot Iran.

Ren Zhengfei har beskrivit processen som rent politisk.

– Det här är ett rent politiskt agerande som är helt oacceptabelt, sa han till nyhetsbyrån Reuters i februari.

En person inom Huawei, som också vill vara anonym, beskriver det - bokstavligt talat - som en kamp om vem som ska dominera världen.

– Tanken att Kina kommer att vara världens största ekonomi och att Kina en dag kommer att lika tekniskt avancerat som USA skrämmer dem. Det är något USA till varje pris vill stoppa, säger personen.

Efter reklamen visas:
Konflikten om Huawei på 60 sekunder
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons