Annons

Presidentveto näsknäpp för Polens starke man

Polens president Andrzej Duda lägger in sitt veto mot två lagförslag som kritiker anser skulle innebära ökat politiskt inflytande över det polska domstolsväsendet.

– Det är en glad överraskning, säger Östeuropakännaren Kristian Gerner till TT.

Under strecket
TT-Reuters
Uppdaterad
Publicerad

Polens president Andrzej Duda

Foto: Shakh Aivazov/TT

Demonstranter utanför presidentpalatset i Warszawa.

Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polens president Andrzej Duda

Foto: Shakh Aivazov/TT
Efter reklamen visas:
Presidenten stoppar polsk rättsreform

En av de föreslagna lagarna skulle tvinga domarna i Högsta domstolen att gå i pension, den andra skulle lösa upp Nationella domstolsrådet och ge parlamentet rätt att utse dess medlemmar.

– Det bör inte vara en del av vår tradition att justitieministern kan lägga sig i Högsta domstolens arbete, säger Duda angående sitt beslut om veto, enligt nyhetsbyrån AFP.

– De här lagarna måste kompletteras.

Lagförslagen, som tidigare godkänts i det polska parlamentets båda kammare, skickas nu tillbaka till sejmen, underhuset.

Duda berättade att han fattat beslutet om veto efter att ha rådfrågat en rad experter – däribland juridiska experter, sociologer, politiker och filosofer – under helgen. Men den som påverkat honom allra mest är Zofia Romaszewska, en ledande politisk dissident under kommunisttiden, som betonat att hon skräms av en återgång till ett system där justitieministern har en så inflytelserik position, sade Duda, enligt AP.

Polens president Andrzej Duda
Polens president Andrzej Duda Foto: Shakh Aivazov/TT
Annons
Annons

Demonstranter utanför presidentpalatset i Warszawa.

Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Kristian Gerner, historiker och Östeuropakännare vid Lunds universitet, är positiv till beslutet.

– Det visar att Polen inte obönhörligen går mot ett auktoritärt styre. Här verkar presidenten faktiskt ha avläst den kritiska opinionen, säger han.

Vetot innebär en rejäl näsknäpp för chefen för regeringspartiet PIS, och den som de facto leder landet, Jaroslaw Kaczynski.

– Det här tror jag inte att Kaczynski räknade med. Han har trott att han hade en marionettdocka i Duda.

Presidenten gjorde dock klart att han kommer att godkänna den tredje lagen som ingår i det föreslagna rättsreformpaketet. Det gäller en lag som omorganiserar lokala domstolar.

Tiotusentals människor har de senaste veckorna protesterat mot planerna på förändringar i rättsväsendet. På söndagen hölls en ljusmanifestation utanför Högsta domstolen med krav på att Duda skulle lägga in sitt veto mot reformerna.

Även EU-kommissionen har i skarpa ordalag varnat för att lagarna urholkar domstolarnas oberoende, och hotat med att dra in Polens rösträtt i ministerrådet om förändringarna drivs igenom – en åtgärd man aldrig tidigare använt sig av.

Regeringen försvarar reformerna som man menar är nödvändiga för att effektivisera rättsväsendet och för att lättare kunna bekämpa korruption i den unga demokratin. Regeringspartiet PIS hävdar att motståndet mot lagförslagen är ett uttryck för landets elits försök att bevara sina privilegier.

– Mot bakgrund av oförsonligheten i debatten kring detta, väntar nu en spännande höst i polsk politik, säger Kristian Gerner.

Andrzej Duda tillhör regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), som har egen majoritet i det polska parlamentet sedan 2015. PIS har tidigare fått kritik för att ha kringskurit oberoendet för landets public service-medier och genomfört förändringar av den polska författningsdomstolens processordning. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har ställt sig bakom den polska regeringen i konflikten med EU.

Den polska zlotyn stärktes mot euron då president Duda meddelade sitt beslut.

Demonstranter utanför presidentpalatset i Warszawa.
Demonstranter utanför presidentpalatset i Warszawa. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons