Annons

Duon synar kändisars bokhyllor på ny sajt

Investeraren Sophia Bendz och medieexperten Malin Ekman lanserar boksajten Readligion. En gång i veckan publicerar de sina intervjuer med kända personligheter som berättar om sina bokupplevelser och litterära hjältar.

Under strecket
Publicerad

Sophia Bendz och Malin Ekman.

Foto: Emil Fagander Bild 1 av 2

Malin Ekmans och Sophia Bendz nya projekt fokuserar på böcker och läsning.

Foto: Emil Fagander Bild 2 av 2

Sophia Bendz och Malin Ekman.

Foto: Emil Fagander Bild 1 av 1
Sophia Bendz och Malin Ekman.
Sophia Bendz och Malin Ekman. Foto: Emil Fagander

Malin Ekman och Sophia Bendz lanserar en boksajt om böcker och läsning. På Readligion, som sajten heter, publiceras den första intervjun under Bokmässan, med konstnären och serieromanförfattaren Linda Spåman som får berätta om sina litterära hjältar.

– Vi vill att alla som läser ska känna sig lika inspirerade som vi har gjort när vi träffat de medverkande, säger Malin Ekman som bland annat skriver för SvD Kultur och SvD:s Näringsliv.

Duon möter och intervjuar kända personer om deras förhållande till litteratur, och om böcker som berör. Intervjupersonerna kommer från en rad olika sfärer – kulturen, konsten, litteraturen, akademin, politiken och näringslivet.

– Det blir en blandning av gamla och nya namn, som Linda Skugge, Sven Hagströmer, Patricia Tudor-Sandahl, Jens Assur, Horace Engdahl, Natalia Goldin, Jens Liljestrand och David Lagercrantz, säger Sophia Bendz.

Annons
Annons

Malin Ekmans och Sophia Bendz nya projekt fokuserar på böcker och läsning.

Foto: Emil Fagander Bild 1 av 1

Readligion kommer att släppa en berättelse i veckan tillsammans med bilder från intervjupersonernas hem och ljudklipp.

– Det är speciellt att få komma till deras hem, titta i bokhyllan och se deras sönderbläddrade favoritbok. Man lär känna personen från ett nytt perspektiv. Vi vill att läsarna ska få uppleva samma sak, säger Malin Ekman.

 Malin Ekmans och Sophia Bendz nya projekt fokuserar på böcker och läsning.
Malin Ekmans och Sophia Bendz nya projekt fokuserar på böcker och läsning. Foto: Emil Fagander

Investeraren Sophia Bendz sitter i styrelsen för Atomico, Viktor Rydberg School Foundation och Ink Factory Avanza bank. Idén kläcktes när hon arbetade på en pr-byrå och höll med ett bokprojekt, men lades på is under Sophias Bendz år på Spotify.

– Vi träffades för tre år sedan när Malin intervjuade mig. Genom gemensamma vänner började vi sedan umgås och upptäckte då vårt ömsesidiga intresse för böcker. Så småningom började vi utveckla Readligion, säger Sophia Bendz.

Projektet är helt och hållet lustdrivet och duon hoppas kunna inspirera människor till att hitta nya vägar till nya böcker de tidigare inte läst.

– Att få komma in i andras världar på ett sätt som man inte annars får, förutom i böckernas värld, var någonting vi kände att vi var tvungna att dela med oss av. Detta är någonting vi gör vid sidan av våra vanliga jobb, helt lustdrivet, säger Sophia Bendz.

Readligion lanserasas på fredagen 28 september.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna NYA TIDER STÄNGS UTE FRÅN BOKMÄSSAN
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons