Annons

9 klassiska mobiler – med roller i storfilmer

Huvudrollerna i de största filmerna brukar tillfalla kända skådespelare. Ibland kan mobiltelefoner dock stjäla en del av showen. SvD Näringsliv listar några av de häftigaste telefonerna som varit på vita duken.

Under strecket
Publicerad
Foto: Paramount Pictures Bild 1 av 1

1 / 9

Foto: Paramount Pictures

LG VX9400

Tony Stark, också känd som Iron Man, jobbar med toppmodern utrustning. Passande således att Stark använder en riktigt häftig mobil. LG VX9400 var en av de första telefonerna som användarna kunde se tv på. VX9400 är också med i den romantiska komedin "Picture This”.

Annons
Annons
Foto: Miramax Films Bild 1 av 1

2 / 9

Foto: Miramax Films

Motorola Dynatac

Tunga Motorola Dynatac, en av världens första mobiltelefoner, har synts i några klassiska filmer. Till exempel i Quentin Tarantinos ”Reservoir Dogs”, där vi också får se en annan klassisk Motorola-telefon, Microtac. Dynatac syns också i rutan under filmen Wall Street från 1987.

Annons
Annons
Foto: Warner Bros. Bild 1 av 1

3 / 9

Foto: Warner Bros.

Nokia 5800

Nokia har sett till att synas i flera filmer. I Batman-filmen ”The Dark Knight”, en av Heath Ledgers sista filmer, dyker 5800 upp och får en tämligen viktig roll. 5800:n lämnas nämligen i en byggnad och låter Batman se vad som händer på alla våningar. I verkligheten var 5800 inte alls så avancerad, och en del av Nokias mindre lyckade musiksatsning Xpress Music.

Annons
Annons
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer/Columbia Pictures Bild 1 av 1

4 / 9

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer/Columbia Pictures

Sony Ericsson Xperia TL

James Bond har alltid varit känd som väldigt välutrustad, när det gäller tekniken åtminstone. I ”Skyfall” från 2012 använder Daniel Craig en Sony Ericsson Xperia TL, en elegant smartphone med 4,3 tums skärm och 13 megapixelskamera. I och med lanseringen av telefonen användes Bond frekvent i marknadsföringen.

Annons
Annons

5 / 9

Nokia 8110

En film som har blivit känd för användningen av mobiler är ”The Matrix” från 1999. Neo, spelad av Keanu Reeves, får sina första instruktioner genom att öppna ett kuvert med en Nokia 8110 i. Filmen blev en stor succé i många nördigare kretsar, vilket gjorde att Nokia släppte en dyrare version i begränsad upplaga.

Vissa blev dock besvikna när de insåg att en av telefondelarna, som i filmen fälls ut genom en fjäder, inte gjorde likadant i den riktiga telefonen. Det är oklart om köparna blev lika negativt överraskade av att telefonen inte klarade att tappas från en skyskrapa, som i filmen.

Annons
Annons
Foto: Summit Entertainment Bild 1 av 1

6 / 9

Foto: Summit Entertainment

HTC One

Bokserien ”Twilight” blev film 2008 och utlöste vampyrhysteri i världen. Taiwanesiska HTC jublade troligtvis också åt uppmärksamheten som deras One fick genom att synas flitigt i filmen. Mobilen syns mest när huvudpersonerna Bella och Edward sms:ar med varandra.

Annons
Annons

7 / 9

Ericsson R380

Att ytterligare en James Bond-film (”Tomorrow never dies” från 1997) kvalar in på den här listan säger en del om hur mycket agent 007 älskar teknik. Ericsson R380 var en telefon före sin tid, med touchskärm långt innan det blev industristandard. Ändå var det nog inte många som på allvar trodde att det gick att styra en bil genom telefonen när de köpte den.

Annons
Annons

8 / 9

Tiny Phone

De flesta telefonerna som är med i den här listan fanns på riktigt. Den minimala telefonen (mindre än ett öra) som är med i Zoolander nådde dock aldrig butikshyllorna. I uppföljaren Zoolander 2, som släpptes i år, har den lilla telefonen fått stryka på foten. I stället har Samsung blivit valet för modelejonet, till exempel på affischen.

Annons
Annons
Foto: Paramount Pictures Bild 1 av 1

9 / 9

Foto: Paramount Pictures

Iphone 4

I den näst senaste Mission Impossible-filmen, ”Ghost Protocol” från 2011, syns flera produkter från Apple. Så pass många att flera började undra om Apple helt enkelt hade produktplacerat dem i filmen. Företaget tillbakavisade påståendena och menade att det inte ens har en avdelning för produktplacering.

Iphone 4 spelar i vilket fall som helst en avgörande roll i filmen. Tom Cruise rollfigur Ethan Hunt tar till exempel emot ett samtal mitt i öknen och avkrypterar lösenord.

Annons
Annons
Annons
Annons