Annons

Dyrare ha fast telefon – Telia höjer 24 procent

Nu blir det dyrare att ringa via en hemtelefon. Telia höjer priset på fast telefoni med 24 procent.

– Det drabbar särskilt de äldsta med riktigt låga pensioner, säger Lisbeth Staaf Igelström, på Pensionärernas riksorganisation (PRO).

Under strecket
TT
Publicerad

Telia höjer priset på fast telefon med 24 procent. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

Telia höjer priset på fast telefon med 24 procent. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
Telia höjer priset på fast telefon med 24 procent. Arkivbild.
Telia höjer priset på fast telefon med 24 procent. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Teleoperatören Telia höjer priset på fast telefoni med 40 kronor – från 165 kronor till 205 kronor i månaden för grundabonnemanget, skriver Dagens industri.

– Det är mycket med nästan 500 kronor per år om man har en mycket låg pension, säger Lisbeth Staaf Igelström, andre vice ordförande i PRO.

Prishöjningen drabbar särskilt äldre pensionärer som fortfarande i större utsträckning än andra är beroende av den, enligt Lisbeth Staaf Igelström.

– Många har trygghetslarm som är kopplade till sin fasta telefon, och det finns många som bor i glesbygd och inte kan använda mobiltelefon. Det är många bitar i det här, säger hon.

Vid årsskiftet hade ungefär hälften av de svenska hushållen fortfarande ett fast abonnemang, enligt Post- och telestyrelsen (PTS), och svarar Telia för omkring hälften av de svenska fasta abonnemangen.

Telia motiverar höjningen med att antalet fasta abonnemang stadigt minskar. Och driften av det gamla nätet är kostsam för bolaget.

– Kopparnätet är i sina delar ett gammalt nät och ganska väderkänsligt. Det påverkas av väta och snö, samt stormar om det handlar om lufthängda ledningar, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia, till DI.

Samtidigt sänker Telia kostnaden för vissa tilläggstjänster. Priset för ett tilläggsavtal som innebär obegränsade samtal, utan minutkostnader, sänks med 30 kronor till 119 kronor per månad. Inger Gunterberg vill dock inte uppge hur många abonnenter som har tilläggstjänsten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons