Annons

E-sportexpert: Vill du bli proffs – rör på dig

Träning är ett måste för den som vill nå toppen inom e-sport, menar Madeleine Leander.
Träning är ett måste för den som vill nå toppen inom e-sport, menar Madeleine Leander. Foto: Robert Johansson

Dataspelande innebär stillasittande. Men det utesluter inte träning. Tvärtom, för den som vill avancera till högre nivåer är träning ett måste.

– Att träna är lika självklart för mig som att borsta tänderna, säger tidigare e-sportproffset Madeleine Leander.

Under strecket
Publicerad

Madeleine Leander.

Foto: Robert Johansson

Att stå på händer i spelpauserna är en träningsform, enligt tidigare e-sportproffset Madeleine Leander.

Foto: Jens Meyer/TT

Madeleine Leander.

Foto: Robert Johansson

Svenska ungdomar är fysiskt inaktiva. Och det i en allt större skara, något som framgår i en ny WHO-rapport som publicerats i den medicinska tidsskriften The Lancet.

Det inte bara svenska ungdomar som rör på sig för lite – men Sverige sticker ut just för att andelen inaktiva är fler än i andra länder

De flesta barn och ungdomar är bekanta med dator- eller tv-spel, en typisk aktivitet som av naturliga skäl kräver att man sitter still framför en skärm. Även om hjärnan må vara i full aktivitet – om det så gäller att jaga rymdmonster, köra rally eller bygga baser i ett strategispel – så sitter man stilla. Men för den som vill avancera till e-sportnivå behövs även träning.

E-sportproffset Madeleine Leander, som gick under spelnamnet MaddeLisk, tävlade tidigare på elitnivå i strategispelet Starcraft 2 och vann dam-VM 2013. I dag är hon doktor i matematik.

– När jag var som mest aktiv spelade jag flera timmar varje dag. Under en period spelade jag motsvarande ett heltidsjobb, 40 timmar i veckan, säger Madeleine Leander.

Madeleine Leander.
Madeleine Leander. Foto: Robert Johansson
Annons
Annons

Att stå på händer i spelpauserna är en träningsform, enligt tidigare e-sportproffset Madeleine Leander.

Foto: Jens Meyer/TT

Var det vid någon period för mycket stillasittande?

– För mig har stillasittandet aldrig varit ett problem. Jag har alltid varit väldigt fysiskt aktiv, det ena utesluter inte det andra. När jag spelar Starcraft 2 brukar jag ta en kort paus mellan varje match för att stå på händer. Det hjälper mig att fokusera.

För Leander var den fysiska träningen redan en viktigt del innan hon avancerade inom e-sport.

– Att träna är lika självklart för mig som att borsta tänderna.

– Den här typen av spel kräver fullt fokus, så jag brukar känna att jag behöver en kort paus av rörelse mellan matcher för att kunna spela på topp, säger Madeleine Leander.

Dataspelande ska inte utesluta fysisk aktivitet, det säger Alexander Ferm, förbundskapten i Svenska e-sportföreningen, SESF. För att bli bättre kräver kroppen och hjärnan fysisk aktivitet:

– Långsiktigt behövs träning och fysisk aktivitet integrerat i vardagen, ju mer stillasittande vardag desto mer inplanerad, systematiserad, fysisk aktivitet, säger Ferm.

Att stå på händer i spelpauserna är en träningsform, enligt tidigare e-sportproffset Madeleine Leander.
Att stå på händer i spelpauserna är en träningsform, enligt tidigare e-sportproffset Madeleine Leander. Foto: Jens Meyer/TT

Under en veckas spelande, hur bör unga fördela sin tid gällande spelandet?

–Ju yngre man är, desto mer viktigt är det med en varierad vardag. Är man under 18 års ålder bör man varva fysisk aktivitet och spelande dagligen. Minst 60 minuter fysisk aktivitet om dagen.

Orsaken är, enligt Alexander Ferm som själv är idrottsvetare och kampsportare, att kroppen mår dåligt över tid när det blir mycket stillasittande.

– Om det inte tillkommer fysisk aktivitet så kommer hälsoaspekterna att dala.

Inom e-sport är det till sist hjärnan som är spelarens viktigaste vapen.

– För att underhålla hjärnans hälsa över tid måste vi inkorporera fysisk aktivitet, säger Alexander Ferm.

Madeleine Leander poängterar att stillasittandet inte bara gäller e-sportare och unga.

– Alla som har ett stillasittande arbete bör se till att träna regelbundet, det är inte isolerat till e-sportare. Jag tycker helt enkelt inte att man ska göra så stor skillnad mellan de som spelar och de som arbetar på kontor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons