Annons

Ebba Busch Thor citat

Ebba Busch Thor räknas till partiets värdekonservativa falang och har ansvarat för äldrefrågor, demokrati och integration i hemkommunen Uppsala. En partikollega kallar henne ”konservativ med båda fötterna på jorden”. Av sina partikamrater beskrivs 28-åriga Ebba Busch Thor som påläst, målmedveten och karismatisk. Hon har sin bakgrund i frikyrkan Livets ord. När hon 22 år gammal klev in som kommunalråd i Uppsala höjdes det några ögonbryn över hennes låga ålder. SvD har samlat några av hennes citat som väckt uppmärksamhet.

Under strecket
Publicerad
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TTBild 1 av 1

1 / 5

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

”Jas Gripen ska skickas till Syrien”
I februari 2014 som svar på från om Sverige ska stödja militärt i kampen mot IS i Irak och Syrien.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

2 / 5

– Vi har alldeles för många aborter i Sverige, sa Ebba Busch Thor när hon utfrågades i DN:s program ”rakt på sak” i februari 2015. Ebba Busch Thor vill ha nollvision för aborter och i frågan om samvetsfrihet för vårdpersonal markerar Busch Thor att hon är av en annan mening än tidigare partiledare Göran Hägglund. – Den här frågan avfärdas ganska nonchalant i svensk debatt i dag och det är något som jag tycker är oroväckande. Det innebär ju att man avfärdar något som handlar om en av livets svåraste frågor som något bekymmerslöst, har hon sagt till Världen idag.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 5

I SVT:s serie ”Kommunpampar” från 2013 finns en sekvens där hon – i egenskap av ung kvinna – ombeds uttala sig om en mätning från SCB som visar att antalet kvinnliga kommunpolitiker är få.
Utan krusiduller får tittaren veta hur hon ser på att få gräddfil till makten på grund av kön och ålder.
– Jag är kommunalråd i Sveriges fjärde största stad, jag har ett direkt budgetansvar på närmare 2 miljarder. Det är i den egenskapen, i det förtroendeuppdraget, som jag uttalar mig. Inte för att jag råkar vara kvinna, inte för att jag råkar vara 25.

Annons
Annons
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TTBild 1 av 1

4 / 5

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

”Jag har gedigen erfarenhet av handfast politiskt arbete och är en tydlig debattör. Jag tror att jag har förmågan att ge Kristdemokraterna den energi som krävs för att föra partiet framåt”, säger hon till TT.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

5 / 5

Foto: TT

– Om en gravid kvinna med små barn känner att det är bättre att sitta på en kall gata i Sverige för att be människor om pengar än att vara kvar i sitt hemland är situationen uppenbart allvarlig. Det är en mänsklig tragedi där vi måste visa ett medmänskligt ansvar, säger Ebba Busch Thor till SvD i frågan om de rumänska tiggarnas situation.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons