Annons

Annie Reuterskiöld:Ebba Busch Thor slåss för KD:s existens

Så mycket att förlora har ingen annan partiledare haft under Almedalsveckan som Ebba Busch Thor. Talet i Visby andades beslutsam desperation. Men hoppet sätts inte längre till JAS-plan och hårdare tag mot terrorism. Nu är det återigen välfärdsfrågor som ska rädda Kristdemokraterna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 2

Ebba Busch Thor.

Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 2 av 2
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 2

Ebba Busch Thor.

Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 2 av 2
1/2
Foto: Henrik Montgomery/TT
2/2

Ebba Busch Thor.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

”Go Ebba go!”

Med raspig röst välkomnade KD-legendaren Alf Svensson upp sin efterträdare på scenen. Och lite pepp kan behövas. De senaste fyra åren har inte varit särskilt behagliga för något parti i riksdagen – men jobbigast av allt har det kanske varit för Kristdemokraterna. Med nedåtgående valresultat varje val sedan glansdagarna 1998, har partiet vant sig vid att ligga och skvalpa på riksdagsspärren. Borgerliga stödröster har räddat partiet från att halka ur riksdagen de senaste valen, och kristdemokrater har blivit ett luttrat folk. Men den här mandatperioden var annorlunda. Kristdemokraterna har legat stadigt på en historiskt låg nivå, lite för långt ifrån den viktiga fyraprocentsspärren i alldeles för många mätningar.

Därför kan Ebba Busch Thor inte bara prata om vad Kristdemokraterna vill politiskt i sitt tal i Almedalen – hon känner sig tvingad att rätt och slätt förklara varför partiet ens behövs. ”Faktum är att utan oss kristdemokrater kommer det inte att bli någon alliansregering” säger KD-ledaren om regeringsbildningen. ”Utan Kristdemokraterna kommer även en ny regering att tappa fotfästet i
välfärdspolitiken” säger hon om välfärden.

Annons
Annons

Ytterligare ett tecken på att det är allvar nu, är frånvaron av radikala utspel och starka högergirar. Ebba Busch Thor har de senaste åren föreslagit att JAS-plan ska sättas in i kampen mot IS och varnat om moralpoliser och för att Sverige befinner sig i en värderingskris. Ingenting av det hördes i talet i kväll. I stället är KD-ledaren tillbaka på känd mark. Som joker i leken dök den kristdemokratiska legendaren Alf Svensson upp som presentatör, och när Ebba Busch Thor fick ordet rörde hon sig i företrädaren Göran Hägglunds domäner: i sjukvården och i välfärden.

”Statsminister Stefan Löfven sa i går att han vill att årets val ska vara en
folkomröstning om välfärden. Och jag säger: Gärna för mig. Bring it on!” sa Ebba Busch Thor. Det är sant i mer än en mening.

Det är nämligen inte bara Socialdemokraterna som plågats av att årets valrörelse har rört sig nästan uteslutande bland frågor om migration och integration, om brott och om straff. Kristdemokraterna är kanske det parti som har skadats allra värst politiskt av flyktingkrisen 2015. Partiet består i dag av en höger- och vänsterfalang som tycker så olika om migrationspolitiken att man på många plan har slutat att diskutera frågan internt. Det går helt enkelt inte att komma fram till en gemensam linje. Problemet blir än djupare av att Kristdemokraterna, trots sin storlek, är det parti i riksdagen med flest små grupperingar.

Förutom en mer socialliberal vänsterfalang och en konservativ höger, har Ebba Busch Thor också att hantera en sekulär falang av mer europeiska mått, och en konfessionell. Men det slutar inte där, också i den kristna delen finns schakt av moralivrare som gärna ser en hårdare alkoholpolitik och som har svårt att hantera en partiledare som går i Pride-tåg i Stockholm.

I Almedalen gjorde Ebba Busch Thor allt för att också övertyga dem om att Kristdemokraterna behövs.

Efter reklamen visas:
”Ebba Busch Thor går igenom rutan – men det räcker inte”
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons